Sylwester i karnawał to czas spotkań z rodziną i znajomymi. Przygotujemy wtedy wszelakie przekąski i sałatki, które idealnie sprawdzą się jako zimna płyta. Oprócz małych pyszności stawiamy na danie główne na ciepło, które będzie sycące i zachwyci gości smakiem i wyglądem. Nie zapominajmy o deserze - ta ostatnia noc w roku zasługuje na wyjątkową słodką oprawę. W tym wpisie zebrałam dla Was kilkadziesiąt pomysłów na potrawy, które można podać w sylwestrową noc, a także inne spotkania z przyjaciółmi (domówkę) np. urodziny, imieniny, zabawa Andrzejkowa.
PRZEKĄSKI
- Chrupiące krążki cebulowe czyli onion rings - klasyka kuchni amerykańskiej czyli panierowane krążki cebuli, mega chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku, podane z pysznym sosem. Idealne jako indywidualna przekąska lub dodatek do burgerów.
- Kurczak w cieście naleśnikowym - czyli kąski z kurczaka zanurzone w cieście i usmażone w głębokim tłuszczu. Bardzo proste i szybkie do przygotowania. Świetnie prezentują się wyłożony na okrągłym półmisku, a w środku umieszczamy miseczkę z sosem (np. tysiąca wysp).
- Ślimaczki pizza - to urocze bułeczki przygotowane z ciasta na pizzę. W środku znajdziecie ulubione składniki, dużo sera i sos pomidorowy. Pięknie się prezentują, smakują wszystkim, są bardzo podzielne. Smakują świetnie na ciepło i na zimno.
- Roladki z szynki ze słonecznikiem - urocze roladki przygotowane z szynki konserwowej. Nadzienie to serem z prażonymi ziarnami słonecznika. Ich przygotowanie to zaledwie kilka minut!
- Bułeczki z serkiem topionym i suszonymi pomidorami - mięciutkie i puszyste małe bułeczki nadziane serkiem i suszonymi pomidorami. Smakują same i na ciepło i na zimno, ale można podać je także z odrobiną ulubionego sosu.
- Keks z szynką i serem - wytrawne ciasto wypełnione kolorowymi składnikami takimi jak żółty ser, szynka, papryka. Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. TUTAJ znajdziecie przepis na keks ze szparagami.
- Jajka faszerowane pieczarkami - prosty i smaczny farsz do jajek to po prostu podsmażone pieczarki, które mieszamy z odrobiną majonezu. Wierzch jajek koniecznie posyp zieleniną.
- Karkówka z solanki - w Sylwestra warto też podać własną, domową wędlinę. Wędlinę, którą najczęściej pieczemy, przez okrągły rok, jest właśnie ta karkówka. Mięso wychodzi przepyszne, bo moczymy je przez 24h w wodzie z solą. Następnie pieczemy. Po schłodzeniu w lodówce karkówka daje się pokroić w bardzo cienkie plastry. Co więcej, można ją przygotować 2-3 dni przed Sylwestrem.
- Francuskie ślimaczki z wędzonym łososiem - ekspresowe w przygotowaniu, efektowne i pyszne! W środku znajdziesz serek kremowy, koperek i wędzonego łososia.
- Pierogi szwedzkie - wytrawne paluchy chlebowe wypełnione nadzieniem pieczarkowym. Idealne jako przekąska na zimno z kubkiem czerwonego barszczu.
- Kotlety siekane - to pyszne kotleciki drobiowe, które można podać z ulubionym sosem. Smakują pysznie na ciepło i na zimno.
- Muffinki z szynką i serem - to szybkie do przygotowania babeczki sprawdzą się jako dodatek do sałatek, do dań mięsnych lub samodzielna przekąska podane z ulubionym sosem.
- Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem - Smakuje wszystkim, pięknie się prezentuje. Jest dość prosta do przygotowania. Farsz można wzbogacić także o dodatek suszonych pomidorów.
- Jajka w sosie tatarskim - to ugotowane na twardo jajka podane z pysznym i kremowym sosem o lekko pikantnym smaczku. W sosie znajdziecie marynowane pieczarki, ogórki konserwowe, majonez i kwaśną śmietanę.
- Paszteciki - to nasz ulubiony imprezowy przysmak. Zazwyczaj robię je wcześniej i mrożę. A wyciągam z zamrażarki w dniu imprezy. Mogą stanowić obiad na ciepło z kubkiem barszczyku. Są świetną przekąską na zimno. Na blogu zebrałam kilka rodzajów pasztecików. Możecie je zwijać jak rogaliki, jak pierożki, czy po prostu pociąć tradycyjnie.
- Paszteciki z mięsem
- Paszteciki z ciasta francuskiego
- Paszteciki z pieczarkami
- Kruche paszteciki z mięsem
- Paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami
- Paszteciki z ciasta serowego
- Rogaliki z szynką i serem - pyszne wytrawne rogaliki nadziane szynką i serem. Idealne jako imprezowa przekąska z odrobiną sosu pomidorowego czy czosnkowego. Oprócz pysznego smaku także wspaniale wyglądają.
- Nuggetsy amerykańskie - to kąski kurczaka smażone w cieście na wzór słynnych corn dogów (ciasto z dodatkiem mąki kukurydzianej). Idealne z odrobiną sosu.
- Jajka faszerowane awokado - do farszu możesz dodać także pokrojonego suszonego pomidora. Aby awokado nie ściemniało to skrop go sokiem z cytryny.
- Roladki z tortilii z humusem, awokado, cukinią i suszonymi pomidorami - to propozycja dla osób, które odżywiają się zdrowiej. Danie jest lekkie, wegańskie i pyszne. A żeby było jeszcze zdrowiej polecam użycie tortilli pełnoziarnistej.
- Kruche pierożki ze szpinakiem i fetą - szpinak i feta to pyszne połączenie. Takie nadzienie zamykamy w kruchym pierożku - smakuje i wygląda pysznie. Można zajadać się nimi samymi, a można podać z sosem czosnkowym. TUTAJ znajdziecie przepis na mój ulubiony sos czosnkowy.
- Ryba w zalewie pomidorowej - to pyszne, panierowane kąski rybne w pysznej zalewie octowo-pomidorowej. Można ją przygotować już kilka dni wcześniej. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
- Nuggetsy z kurczaka - uwielbiane przez małych i dużych. Mięso kroimy w kostkę, marynujemy przez noc w maślance, a następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych i pieczemy. Dzięki temu zabiegowi nuggetsy są chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku.
- Roladki z grillowanego bakłażana z serem pleśniowym i brzoskwinią - taką przekąską z pewnością zaskoczycie gości. Takie roladki pięknie się prezentują i są niezwykle smaczne, a zwłaszcza lekko podgrzane (wówczas ser się ciągnie).
- Jajka faszerowane szynką i ogórkiem - nie wyobrażam sobie domowej imprezki bez faszerowanych jajek. To pierwszy farsz jaki nauczyłam się robić do jajek. Jest genialny, a taki prosty do przygotowania.
- Koktajlowe placuszki z kaszy gryczanej - pyszne i pięknie prezentujące się placuszki przygotowane z kaszy gryczanej niepalonej. Udekorowane twarożkiem z dodatkiem suszonych pomidorów oraz świeżymi warzywami. To jedna ze zdrowszych propozycji, idealna dla wegan.
- Oszukane przepiórcze udka - to smażone pierogi z mięsem, ale z ukrytym paluszkiem w środku. Najpierw zlepiamy pierogi z paluszkiem w środku. Następnie pieroga kroimy na pół, panierujemy i smażymy. Ta przekąska to prawdziwy imprezowy HIT!
- Naleśnikowe roladki z wędzonym łososiem - Pyszne i kolorowe. Smakują i wyglądają zjawiskowo. Są proste do przygotowania. Bazą przepisu są naleśniki, ale można zamiennie użyć gotowych tortilli. W środku mamy chrupiącą sałatę. serek kanapkowy, wędzonego łososia i suszone pomidory.
- Pieczarki panierowane - pieczarki nadziewamy, następnie panierujemy tak jak kotlety i smażymy w głębokim tłuszczu. To jest pyszne!
- Kolorowa bagietka z tuńczykiem - ze środka bagietki wydrążamy miąższ. Następnie w środek wkładamy sałatkę tuńczykową i całość chłodzimy. Kroimy przed podaniem. Pysznie i kolorowo.
- Ślimaczki pizza z ciasta francuskiego - ich przygotowanie zajmuje 5 minut. Nie potrzebujemy nawet sosu do pizzy. Nadzienie to mozzarella i szynka.
SAŁATKI
- Makaronowa z suszonymi pomidorami, kurczakiem i szpinakiem - Jest to sałatka makaronowa z dodatkiem oleju z suszonych pomidorów zamiast majonezu. Jest sycąca dzięki kurczakowi, chrupiąca dzięki słonecznikowi, a świeżości wnosi do niej świeży szpinak.
- Amerykańska sałatka makaronowa - to pyszny dodatek do dań mięsnych czy hamburgerów, kanapek, hot-dogów. Chrupiąca, sycąca, kremowa.
- Z kurczakiem, mango i awokado - wystrzałowa i kolorowa sałatka. Pięknie się prezentuje dzięki ułożeniu składników promieniście na półmisku. Podajemy do niej dressing, który umieszczamy w środku.
- Makaronowa z winogronami i kurczakiem - to sałatka przygotowana na styl amerykański. najdziemy w niej kurczaka, winogrona, żurawinę i orzechy nerkowca. A całość połączona jest sosem ranczerskim. Tą sałatką podbijecie nie jedną imprezę!
- Sałatka z tortellini z kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą - o lekka i świeża sałatka, która pysznie smakuje, a przy tym bardzo ładnie się prezentuje. Miękkie i delikatne w smaku tortellini zaostrza rukola i charakterystyczne w smaku suszone pomidory. Kurczak dodaje sałatce sytości, a słonecznik chrupkości. Wszystkim tutaj świetnie ze sobą współgra. Na sam koniec całość polewamy sosem miodowo-musztardowym. Pycha!
- Meksykański Król Imprezy - widowiskowa, a jednocześnie bardzo pożywna. Znajdziecie w niej wszytko: od warzyw po mięso i chipsy. Z pewnością zaskoczycie nią gości i zrobi furorę na imprezach i prywatkach.
- Sałatka z makaronem ryżowym - lekka i świeża sałatka pełna kolorów, chrupiących warzyw, z dodatkiem szynki i sera.
- Sałatka Cobb - ta słynna amerykańska sałatka pięknie się prezentuje na talerzu. Układamy wszystkie składniki na półmisku obok siebie, a mieszamy z sosem dopiero po nałożeniu na talerze.
- Królewska - ta sałatka znana jest wszystkim. Seler konserwowy, starty żółty ser, ananas, jajka, szynka, por - z połączenia tych składników otrzymamy sałatkę, która smakuje naprawdę wszystkim.
- Bezludna Wyspa - pyszna i efektowna sałatka. Bardzo prostą do przygotowania, a większość z podanych składników na pewno macie w domu. Sałatka świetnie smakuje sama, ale my ją zjadamy z kromką świeżego pieczywa. Gorąco polecam, a szczególnie na imprezy.
- Ananas - wśród składników znajdziemy ryż, pierś z kurczaka, ananasa, kukurydzę, groszek czy ziarna słonecznika. Sałatka nie tylko cieszy oko, ale jest bardzo smaczna. Polecam na domowe imprezy.
- Warstwowa z tuńczykiem - bardzo lubimy te sałatkę, bo świetnie smakuje i pięknie, świeżo prezentuje się na stole (zwłaszcza posypana przed podaniem zieleniną).
- Gyros - nie ma imprezy bez tej sałatki! Robimy ją na każdą imprezę i na każde święta. Smakuje wszystkim bez wyjątku. Pięknie się prezentuje, bo składniki ułożone są warstwowo.
- Z awokado, kurczakiem i boczkiem - pokochacie tę amerykańską sałatkę! Smakowita, a przy tym bardzo kolorowa i treściwa. Nie podajemy do niej majonezu, ale lekki dressing. Składniki z sosem mieszamy tuż przed podaniem lub sos wlewamy w małą kokilkę i stawiamy obok.
- Makaronowa z kabanosami - jest sycąca i pyszna, a przygotowuję się ją błyskawicznie. Wśród składników znajdziecie: makaron, kabanosy, paprykę, pomidora i kukurydzę. Wszystkie składniki najlepiej wymieszać z majonezem tuż przed podaniem.
- Sałatka pieczarkowa - te sałatkę znają i lubią wszyscy. Oprócz pieczarek w składnikach znajdziemy zielony groszek, jajka i pora.
- Grzybowa polana - efektowna i bardzo smaczna sałatka, która świetnie sprawdzi się na domowych imprezach i poczęstunkach. Sałatkę tę przygotowałam już kilka razy i za każdym cieszyła się świetną opinią. Sałatka jest prosta do przygotowania, a dzięki warstwowemu układaniu składników w tortownicy uzyskujemy wspaniały wizualny efekt.
- Sałatka z zupek chińskich - bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie swoim smakiem. Na początku podeszłam do niej bardzo sceptycznie - zupki chińskie w sałatce, o nie? Okazuje się jednak, że z tymi składnikami stworzyły naprawdę pyszne połączenie. Ale o tym już musicie się przekonać sami. Mogę Was tylko zapewnić, że mojej rodzinie i znajomym ta sałatka bardzo smakuje.
- Brokułowa z fetą i słonecznikiem - na każdej imprezie zazwyczaj pojawia się sałatka z brokułem i sosem czosnkowym. Nic dziwnego, bo pysznie smakuje, a przy tym wygląda świeżo i pięknie.
- Sałatkowe ciasto - Pewnie wielu z Was widząc to zdjęcie pomyślało sobie, że na zdjęciu znajduje się ciasto ? A tu niespodzianka, bo na zdjęciu widnieje sałatka. Dzięki warstwowemu ułożeniu i schłodzeniu sałatki w lodówce po wyjęciu świetnie się kroi.
DANIA NA CIEPŁO
- Zupa serowa - to mój faworyt na Sylwestrową domówkę. Gęsta i pożywna zupa serowa z mięsem mielonym, pieczarkami i porem. Można ją przygotować wcześniej, bo świetnie się odgrzewa. Podajemy ją z czosnkową bagietką. Ta zupa to HIT!
- Karkówka pieczona w plastrach - przepyszna! Pokrojone plastry mięsa (bez smażenia) układamy na blaszce, wykładamy pozostałe skłądniki i pieczemy pod przykryciem. Mięso wychodzi mięciutkie i soczyste.
- Arancini - Te włoskie kule powstają z ugotowanego ryżu z warzywami i mięsem. Kule panierujemy i smażymy w głębokim tłuszczu. Arancini są chrupiące z zewnątrz i kremowe, serowe w środku. Oprócz sera znajdziemy w nich szynkę i zielony groszek. Podajemy same lub z dodatkiem sosu pomidorowego.
- Mielone ala strogonov - czyli pyszne danie jednogarnkowe przygotowane na wzór słynnego strogonova. Kolorowe, bogate w składniki, idealne na domowe spotkania.
- Pulpeciki po cygańsku - to ostatnio nasz imprezowy HIT! Pyszny, słodko-kwaśny sosik i soczyste mięsne pulpeciki. Kolorowo i pysznie! Świetnie się odgrzewa. Pasuje do nich pieczywo, ryż czy kasza. Wypróbuj także karkówki po cygańsku.
- Smażone pierogi z mięsem - przepyszne! W smaku przypominają troszkę krokiety, troszkę pierogi z mięsem. Są mięciutkie (ciasto jest bardzo delikatne w smaku) i sycące oraz tanie w przygotowaniu. Najbardziej pasował mi do nich czerwony barszczyk. Można je podać także z ulubionym sosem i surówką. Smakują dobrze również na zimno. Świetnie się odgrzewają. Gorąco polecam!
- Bułeczki pizze - to drożdżowe bułki wypełnione nadzieniem takim jak na pizzę. Ciasto jest miękkie i puszyste. Do środka możemy dać nasze ulubione składniki na pizze. Wystarczy odrobina sosu czosnkowego i voila!
- Zupa meksykańska - tę zupę zna już chyba każda. Obok mięsa mielonego znajdziemy w niej same kolorowe składniki: pomidory, paprykę, kukurydzę, czerwoną fasolę, pieczarki. Jest sycąca, smakuje wszystkim i pięknie prezentuje się w miseczce. Można podać ją z nachosami.
- Frytki z posypką - to danie 3w1. Na samym spodzie mamy frytki. Następnie kurczaka w przyprawie gyros, żółty ser, surówkę ze świeżych warzyw, a na samej górze sos czosnkowy. Danie zachwyca smakiem i wyglądem.
- Kremowa zupa z tortelini i szpinakiem - to ukłon w stronę wegetarian - mimo, że nie ma w niej mięsa, to zupa jest sycąca, pożywna i pyszna. Taką zupą na pewno zaskoczysz swoich gości.
- Mięsne grzybki - to pieczarki faszerowane mięsem mielonym podane w sosie pomidorowym. Pyszne sycące danie, które pięknie się prezentuje.
- American goulash - pyszne danie z jednego garnka z makaronom, mięsem, sosem pomidorowym i serem. Sycące i pyszne!
- Żeberka barbecue - nieziemsko pyszne pieczone żeberka w stylu amerykańskim. Wystarczy podać do nich frytki i lekką sałatę z sosem vinegret i mamy ekstra danie imprezowe. Bardzo polecam!
- Szaszłyki z kurczaka z ananasem - Kurczak, ananas i papryka. Wystarczy podać do nich ryż i odrobinę sosu - i mamy przepis na kolorowe danie sylwestrowe.
PRZEBOJOWE SŁODKOŚCI
- Sernik na zimno snickers - ten sernik cieszy się ogromną popularnością na blogu. Jest prosty i szybki do przygotowania. Na ciasteczkowym spodzie, z masą serową bez żelatyny i domowym karmelem na wierzchu. Petarda!
- Babeczki confetti - puszyste ciasto, aksamitny krem i kolorowa posypka - pyszne babeczki na powitanie nowego roku.
- Ciastka z oreo i białą czekoladą - te ciastka z pewnością zachwycą Twoich gości, bo kto z nas nie lubi Oreo? Miękkie i ciągnące, czekoladowe, z chrupiącymi kawałkami oreo, pycha!
- Faworki - faworki nieodłącznie kojarzą mi się z karnawałowymi spotkaniami. Na blogu znajdziecie szybkie przepisy na chrusty, ale także takie wymagające. A jak faworki to koniecznie z duża ilością cukru pudru na wierzchu, zgodzicie się ze mną? 🙂
- Karpatka bez pieczenia - czyli aksamitny krem budyniowy pomiędzy dwiema warstwami groszku ptysiowego. To deser efektowny, przepyszny, a przy tym bardzo szybki do przygotowania.
- Kubeczki brownie - mini słodkości w sam raz na jeden kęs. To brownie pieczone w formie na mini muffiny. Po upieczeniu wciskamy w nie tofiifee ub oreo.
- Miodownik karmelowe tiramisu - to ciasto oczarowało czytelników mojego bloga na święta Bożego Narodzenia. Chwalili je za pyszny smak i wygląd. Jest słodziutkie, kremowe, ładnie się kroi i dobrze przechowuje. Można, a nawet trzeba, zrobić je wcześniej, aby zmiękło. Jest rewelacyjne, gorąco polecam.
- Wafle z galaretką - szybkie i proste do przygotowania domowe wafelki z galaretką. Słodziutkie i pyszne, kolorowe. To HIT każdej domówki.
- Ciasto czekoladowe z kremem karmelowym i maltersami - ilgotne i puszyste ciasto czekoladowe z aksamitnym kremem o smaku karmelowym, a do tego chrupiące kuleczki czekoladowe - to jest pyszne!
- Ciastka francuskie z bitą śmietaną i owocami - szybka i efektowna słodka przekąska z gotowego ciasta francuskiego. Wypróbuj ich też w wersji pistacjowej.
- Tort z budyniem - pyszny i efektowny torcik, a zarazem prosty do przygotowania. Znajdziesz tu biszkopt, budyń, owoce w galaretce i krem śmietankowy.
- Kryształek - to pyszny biszkopt z lekkim kremem i kolorowymi galaretkami. Ciasto absolutnie przepyszne, kremowe, delikatne.
- Beza kinder bueno - Piankowa w środku, chrupiąca z zewnątrz. Wypełniona pysznym kremem czekoladowym i udekorowana słodyczami - ta beza to idealny pomysł na powitanie Nowego Roku!
- Snickers bez pieczenia - znakomite ciasto przekładane, które smakiem przypomina słynny batonik. Jest szybkie do zrobienia i przepyszne!
- Pączusie serowe - słodkie, puszyste malutkie kuleczki przygotowane z twarogu. Szybkie do zrobienia, a przepyszne! Wystarczy oprószyć je przed podaniem cukrem pudrem. Pierwsze znikają ze stołu.
- Szybka napoleonka - aksamitny krem budyniowy pomiędzy dwoma blatami ciasta francuskiego. Ciasto jest szybkie do przygotowania, a jakie smaczne! Wypróbuj też przepis na kremówkę na gofrach.
- Ciasto Balladyna - to zjawiskowe, wysokie ciasto przekładane. Mamy tutaj ciemny biszkopt, aksamitny krem budyniowy, kajmak, herbatniki i maliny w galaretce. Ciasto jest podzielne i zachwyca smakiem wszystkich.
- Tort fryzyjski - pyszne kruche blaty z kruszonką, przełożone kremem śmietankowym i powidłami śliwkowymi. Efektowny, prosty do zrobienia, przepyszny!
- Karmelowe cake pops - te amerykańskie pralinki podbijają podniebienia ludzi na całym świecie. Skrywają w sobie ciasto, mascarpone i kajmak. Wierzch to czekolada karmelowa i dekoracja cukrową posypką. Przepiękne i przepyszne! Można je zrobić nawet 2 dni wcześniej.
- Chrust lany - to połączenie pączka i faworka w jednym. Najpierw przygotowujemy gęste ciasto (jak naleśnikowe), a potem wylewamy je butelką na gorący tłuszcz uzyskując fantastyczne wzory. Takie chrusty kochają mali i duzi.
- Ciasto coca cola - to dwa blaty biszkoptu przełożone pysznym kremem z użyciem coca coli. Pięknie się kroi, dobrze przechowuje i jest proste do przygotowania.
- Francuskie rogaliki z nutellą - to rogaliki przygotowane z gotowego ciasta francuskiego. Pyszne, chrupiące, maślane, gotowe w 20 minut!
- Czekoladowa chmura z kremem karmelowym - co powiesz na proste ciasto czekoladowe z delikatnym kremem kajmakowym? Udekoruj je jak tylko chcesz! Mogą być owoce, cukierki, batoniki...
- Muffinki z colą - pyszne i proste do przygotowania słodkości z fajną dekoracją.
- Chrupiące poduszeczki - to połączenie pączka i faworka w jednym ciastku. Są uzależniające. Smakują wszystkim. Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie.
Czy naleśnikowe roladki z łososiem mogę przygotować już dziś?
Myślę, że tak?
Gotowe! Sa pyszne 🙂 Pozdrawiam! I życzę wszystkiego dobrego w Nowym roku!
Pycha, ekspresowe wykonanie 🙂 Szczęśliwego Nowego Roku!
Ekstra propozycje! Właśnie czegoś takiego szukałem- Wszystko w jednym miejscu!
Dziękuję i polecam ??
Bezę z Pani przepisu robiłam już nie raz. Zawsze wychodzi ekstra! Na pewno zrobię ją na sylwestra i podzielę się zdjeciem 🙂
Super! Bardzo mi miło ? Czekam na efekty!
Paszteciki juz gotowe. Barszcz został ze świat. Będzie pysznie 🙂
Jakie piękne! Udanej zabawy sylwestrowej ?
Uwielbiam!
Pycha!
Nie może ich u mnie zabraknąć! Od pewnego czasu rogaliki z szynką i serem sa stałym elementem imprez!
Wyszły idealne! Takie puszyste ?
W mojej kuchni juz pachnie czekolada! To najszybsze rogaliki jakie kiedykolwiek robiłam:) oczywiście mówię o rogalikach z ciasta francuskiego!
Piękne wyszły ❤️ My też je uwielbiamy ?