Sałatka z kurczakiem, mango i awokado

Bardzo lubię połączenia mięsa i owoców. Często do duszonych mięs dodaje suszone morele czy żurawinę. Mango także świetnie sprawdza się jako dodatek do dań wytrawnych. Przekonałam się o tym przygotowując żeberka w sosie bbq z choutneyem z mango.

Moja dzisiejsza propozycja na sałatkę łączy w sobie smaki owocowo-warzywne z kurczakiem. Oprócz mango mamy tutaj awokado, pomidorki, cebulę i ogórka oraz sałatę rzymską. Sałatka bardzo ładnie prezentuję się na dużym talerzu, ułożona każdym składnikiem osobno. Przed podaniem wszystkie składniki sałatki mieszamy i polewamy sosem vinegret.

Sałatkę możemy dodatkowo wzbogacić o garść uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych. Naprawdę świetnie tutaj pasują.

SKŁADNIKI (6 porcji):

  • Podwójna pierś z kurczaka,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • Olej do smażenia,
  • 1 główka sałaty rzymskiej (około 200g),
  • 1 mango,
  • 1 awokado,
  • 75g pomidorków koktajlowych,
  • Pół długiego ogórka,
  • Pół małej czerwonej cebuli,
  • SOS:
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 i ½ łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Składniki sosu umieszczamy w słoiczku. Słoiczek zakręcamy i chwilkę nim potrząsamy tzn. aż wszystkie składniki się połączą.

Każdą z piersi z kurczaka kroimy na pół. W ten sposób otrzymamy 4 kotlety. Oprószamy je z obydwu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso na rumiano, po około 3 minuty z każdej strony. Mięso wyjmujemy i pozwalamy mu odpocząć 5 minut. Po tym czasie mięso kroimy w plastry.

Sałatę wcześniej płuczemy. Następnie kroimy ją lub rwiemy rękoma na mniejsze kawałki. Sałatkę wykładamy na większy talerz. Na środku talerza umieszczamy pojemniczek na sos.

Mango obieramy i kroimy w kostkę. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Aby nie ściemniało możemy je skropić sokiem z cytryny. Ogórka (razem ze skórką) kroimy w półplasterki. Pomidorki kroimy na pół, a większe na cztery części. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w półkrążki.

Wszystkie składniki układamy promieniście na talerzu. W pojemniczek wlewamy przygotowany sos. Tuż przed podaniem sałatkę polewamy sosem.

Życzę smacznego!

Sałatka z kurczakiem, mango i awokado

Sałatka z kurczakiem, mango i awokado

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij