Andruty czyli wafle z galaretką

Jeśli znudziły się Wam sklepowe wafelki to przychodzę dziś do Was z propozycją na przepyszne i kolorowe domowe wafle. Ich przygotowanie zajmuje tylko kwadrans. A wszystkie składniki są łatwo dostępne. Wystarczy rozpuścić masło z cukrem i mlekiem. Następnie zagotować, wsypać galaretkę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Taką gotową masą galaretkową przekładamy andruty. I gotowe. Wystarczą 2 godzinki w lodówce i już możemy się nimi zajadać.

Te wafle to nasz smak dzieciństwa. Fajne jest w nich to, że można użyć rożnych galaretek i otrzymać wafelki o różnych kolorach. Dzieci je uwielbiają, a i dorośli przepadną, gdy ich zasmakują. Przechowuje je w lodówce, a wyjmuje tuż przed podaniem.

Andruty z galaretką

Andruty z galaretką

Składniki:

  • 200g masła,
  • 1/2 szklanki mleka (125ml),
  • 2/3 szklanki cukru (130g),
  • 2 galaretki,
  • 1 opakowanie wafli 26x26cm (5 sztuk)
Składniki na wafle z galaretką

Składniki na wafle z galaretką

Przygotowanie:

Do przygotowania wafli najlepiej użyć dwóch galaretek o różnych kolorach. Użyłam galaretki truskawkowej i brzoskwiniowej.

Wafle z masą z galaretek

Wafle z masą z galaretek

Przygotowujemy dwa rondelki. W jednym rondlu umieszczamy połowę masła (czyli 100g), połowę mleka (czyli 60ml) i połowę cukru (czyli 1/3 szklanki). W drugim rondlu umieszczamy dokładnie te same składniki czyli połowę masła, połowę mleka i połowę cukru. Oba rondelki wstawiamy na ogień i podgrzewamy mieszając aż cukier się rozpuści. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Od razu do jednego rondla wsypujemy galaretkę truskawkową, a do drugiego galaretkę brzoskwiniową. Mieszamy do dobrego połączenia i rozpuszczenia galaretki.

Przygotowanie wafli z galaretką

Przygotowanie wafli z galaretką

Na desce układamy pierwszego wafla. Smarujemy go połową masy czerwonej. Masa będzie na początku płynna i bez problemu się rozsmaruje. Masa zaczyna szybko tężeć. Przykładamy drugiego wafla lekko dociskając. Rozsmarowujemy równomiernie połowę masy brzoskwiniowej. Przykładamy kolejnego wafla. I czynności powtarzamy tzn. masa czerwona - wafel - masa brzoskwiniowa - wafel. Gotowe wafle obciążamy deską i chowamy do lodówki na min. 2h.

Przygotowanie wafli z galaretką

Przygotowanie wafli z galaretką

Po tym czasie wafle kroimy ostrym nożem. Wafle przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Wafle z galaretką

Wafle z galaretką





6 komentarzy

  1. Galaretka ma być zimna czy gorąca, dopiero co wymieszna, podczas wykładania na wafle?

    • cukiereczek

      Taka trochę przestudzoną, ale nie zimna😃

  2. Ela

    Super przepis. Sprawdziłam wychodzą jak u babci 👍❣️🥰

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ♥️

  3. Super wafelki 😊 strasznie wciągają 😊

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakują ♥️

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij