Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem to pyszny dodatek do czerwonego barszczu. Na blogu znajdziecie dwa przepisy na pyszny czerwony barszcz: TUTAJ i TUTAJ. Najlepiej smakują w okresie świątecznym, ale przygotowuję je przez okrągły rok. Nie dość, że są przepyszne to ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Mięso możemy ugotować dnia poprzedniego, a ciasto zrobić tuż przed pieczeniem. Ciasto mimo, że zawiera drożdże nie musi rosnąć. Więc od razu po zagnieceniu przystępujemy do zwijania pasztecików. Paszteciki możemy przygotować w formie rogalików lub w formie tradycyjnej.

Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem

SKŁADNIKI (48-54 sztuki):

  • CIASTO:
  • 500g mąki,
  • 50g świeżych drożdży,
  • 4 żółtka,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki śmietany gęstej 18% (około 100g),
  • 125g masła,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2/3 łyżeczki soli,
  • 1 jajko+1 łyżka mleka – do posmarowania pasztecików,
  • FARSZ:
  • 700g mięsa gotowanego mieszanego,
  • 1 duża cebula,
  • 1 ugotowana marchewka,
  • Bulion lub woda,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Majeranek,
  • 1-2 łyżeczki oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE:




FARSZ: Ugotowane mięso oddzielamy ewentualnie od kości. Ja użyłam kawałka wołowiny, udek drobiowych i łopatki wieprzowej. Możemy użyć dowolnego rodzaju mięsa. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju. Mięso, cebulę i marchewkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Doprawiamy farsz do smaku solą, pieprzem i szczyptą majeranku. Jeśli farsz jest suchy to dodajemy ciepłego bulionu lub wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Mięso na paszteciki przed zmieleniem.

Mięso na paszteciki przed zmieleniem.

CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier i sól. Dodajemy masło i siekamy razem nożem. Wówczas dodajemy pokruszone drożdże i chwilkę siekamy do połączenia. Kolejno dodajemy całe jajka i żółtka oraz śmietanę. Jeszcze chwilkę siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto.




Do mąki dodajemy masło i siekamy nożem.

Do mąki dodajemy masło i siekamy nożem.

Dodajemy świeże drożdże.

Dodajemy świeże drożdże.

Dodajemy jajka, żółtka i śmietanę.

Dodajemy jajka, żółtka i śmietanę.

Paszteciki możemy zrobić na 2 sposoby:

I SPOSÓB: Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z części rozwałkowujemy na koło o grubości 3mm. Koło dzielimy na 12 równych części – powstanie nam 12 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta układamy porcję farszu. Zwijamy ciasno rogaliki. Układamy je blaszce do pieczenia w pewnych odstępach od siebie.

Koło dzielimy na 12 równych części – powstanie nam 12 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta układamy porcję farszu.

Koło dzielimy na 12 równych części – powstanie nam 12 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta układamy porcję farszu.

Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia w pewnych odstępach od siebie. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia w pewnych odstępach od siebie. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

II SPOSÓB: Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z części rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 3mm. Na prostokącie układamy porcję farszu, przykrywamy ciastem i dokładnie zlepiamy łączenia. Ostrym nożem kroimy otrzymany wałek na kawałki około 2cm. Kroić możemy również pod kątem. Układamy je blaszce do pieczenia w pewnych odstępach o siebie.

Na rozwałkowanym prostokącie układamy porcję farszu.

Na rozwałkowanym prostokącie układamy porcję farszu.

Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem

Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim rogaliki tuż przed pieczeniem. Rogaliki pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach (do zarumienienia).

Życzę smacznego  🙂




Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem





20 komentarzy

  1. Najlepszy przepis na paszteciki w internetach. Na wigilie zrobilam z grzybami 😉

    20171225_110010

    • cukiereczek

      Daria P bardzo mi miło 🙂

    • Iza

      Świetny sposób na wykorzystanie miesa z rosolu!

      • cukiereczek

        Dokładnie tak! 🙂

  2. Jeśli zamroze je już gotowe to jak je potem w piekarniku ogrzać?

    • cukiereczek

      Rozmrażamy je w lodówce, a później najlepiej będzie je podgrzać w mikrofalówce. My tak zawsze robimy. A w piekarniku to może kilkanaście minut w niższej temperaturze.

  3. Nie mam śmietany, co w zamian do ciasta?

    • cukiereczek

      Oj to ważny składnik ? Niestety nie wiem czym zastąpić.

  4. Perfekcyjne! Robiłem pierwszy raz w życiu. Przepis mega prosty, nawet facet niedoświadczony w kuchni sobie poradzi. Żona mówi, że pyszne!

    • cukiereczek

      Wow jak na pierwszy raz to wyszły idealnie ? Cieszę się, że smakowały ?

    • cukiereczek

      Eh tak,.skradziono mój tekst 😨 I to już nie pierwszy raz na tej stronie. Dziękuję za informację.

      • Nie rozumiem dlaczego dla niektórych to taki problem podać źródło przepisu lub inspiracji… ehh
        A swoją drogą, to mój ulubiony przepis na paszteciki 🙂

        • cukiereczek

          Tutaj jest ewidentna kradzież, bo tekst jest skopiowany. A tekst podlega prawom autorskim. Bardzo dziękuję 🤗😍

          • Mega pyszne 😋 Polecam gorąco 🙂 ❤️

          • cukiereczek

            Ślicznie dziękuję ♥️

  5. Do ciasta dodajemy drożdże, czy ciasto musi wyrastać czy od razu wałkujemy ?

    • cukiereczek

      Od razu wałkujemy. Ciasto nie musi wyrastać. Tak, dodajemy świeże drożdże.

  6. Paszteciki wyszły przepyszne🤤Mięso z rosołu w końcu znalazło bardzo smaczne zastosowanie☺️Prostu i szybki przepis.Polecam☺️

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ♥️

Zostaw odpowiedź