…czyli Käse-suppe mit Hackfleisch – znana zupa serowa z mięsem mielonym z kuchni niemieckiej. Pyszna, gęsta, kaloryczna, kremowa zupa, którą uwielbia cała moja rodzina. Podajemy ją z czosnkową bagietką. Przepis na domowe czosnkowe bagietki znajdziecie TUTAJ. Smakuje wyśmienicie, świetnie rozgrzewa. Jej przygotowanie jest bardzo szybkie. Do zupy możemy dodać także paprykę.

Zupa serowa

Zupa serowa

SKŁADNIKI (6 porcji):

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 2 pory,
  • 1 cebula,
  • 300g pieczarek,
  • 2l wody,
  • 200g serka topionego śmietankowego,
  • 200g serka topionego ziołowego,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka i ostra papryka,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Pory kroimy w półtalarki. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy je w plasterki i obsmażamy na patelni.

W dużym garnku rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i szklimy cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy je aż się lekko zarumieni. Wówczas dodajemy pora, mieszamy i dusimy razem pod przykryciem około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie por powinien zmięknąć. Następnie dodajemy pieczarki i mieszamy. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy razem 10 minut.

Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę serki topione i mieszamy. Zupę trzymamy na małym ogniu i cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia się serków. Wówczas zupę zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku.

Zupę doprawiamy dopiero pod koniec gotowania, bo serki topione są słone.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Jeśli zupa wydaje nam się za rzadka możemy zagęścić ją 2 łyżkami mąki rozrobionymi w odrobinie zimnej wody. Zupa z upływem czasu gęstnieje – tzn. jak postoi troszkę po ugotowaniu.




2) Do zupy możemy dodać pokrojoną w kostkę paprykę.

3) Zamiast wody do zupy możemy użyć bulionu warzywnego.

9 komentarzy

  1. Zupa genialna 🙂 przepis łatwy, miły i przyjemny, robi się szybko i nie wymaga dużego nakładu pracy, a smak… mmm 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      Bookloverinka dziękuję za miłe słowa 🙂 Bardzo się ciesze, że smakowała 🙂

  2. Aga

    Zupka wyszła pyszna! A mój mąż(który zup nie lubi) był zachwycony 🙂
    Pozdrawiam!

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo mi miło, również pozdrawiam 🙂

  3. Zupa pyszna!!!

    • cukiereczek cukiereczek

      Cieszę się, że smakowała 😉

  4. Półtalarki pisze sie osobno nie razem – pół talarki

  5. mar

    Bardzo smaczna zupka, łatwa w przygotowaniu, robi się ja z przyjemnością. Dziękuję za przepis. pozdrawiam

    • cukiereczek cukiereczek

      Mar bardzo się cieszę, że zupa przypadła Ci do gustu 😉

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij