Kruche pierożki ze szpinakiem i fetą

Jako dodatek do pierogów przygotowałam sos czosnkowy. Pierożki najlepiej smakują na ciepło, mogą stanowić obiad lub przekąskę czy kolację. Warto podać je także na imprezach. Na ich przygotowanie trzeba poświęcić trochę czasu, ale warto, bo pierożki znikają w mgnieniu oka 🙂

Przepis na podstawie bloga Ilony.

Kruche pierożki ze szpinakiem i fetą

Kruche pierożki ze szpinakiem i fetą

SKŁADNIKI (około 25-30 sztuk):

  • CIASTO:

  • 400g mąki,

  • Szczypta soli,

  • 200g zimnego masła,

  • 1 jajko,

  • Około 40ml zimnej wody,

  • NADZIENIE:

  • 450g mrożonego szpinaku rozdrobnionego,

  • 200g sera feta,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Szczypta gałki muszkatołowej,

  • Olej do smażenia,

  • DODATKOWO:

  • Jajko do posmarowania,

  • Sezam lub mak

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i posiekane w kostkę masło. Siekamy razem nożem aż uzyskamy konsystencję kaszy. Wówczas dodajemy jajko i zimną wodę, dalej siekamy, a następnie już rękoma zagniatamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy ją w folię i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów, wycinamy szklanką koła i układamy po 1 łyżeczce farszu. Brzeg koła smarujemy roztrzepanym jajkiem. Zlepiamy pierogi. Pierogi należy mocno dociskać, aby nie rozkleiły się podczas pieczenia. Gotowe pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20-25 minut (do zarumienienia).

Przy kruchym cieście ważne jest, aby zimne włożyć do gorącego piekarnika. Możemy najpierw ulepić wszystkie pierożki, a później blaszkę z pierogami włożyć na kilka minut do lodówki, aby były zimne, a wówczas nagrzewać piekarnik.

NADZIENIE: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy tak długo aż cała woda ze szpinaku odparuję. Masę szpinakową studzimy, a gdy wystygnie łączymy ją z pokruszonym serem feta. Dopiero wówczas doprawiamy nadzienie do smaku (bo ser feta jest dość słony).

Życzę smacznego 🙂

Kruche pierożki ze szpinakiem i fetą

Kruche pierożki ze szpinakiem i fetą

1 Komentarz

  1. szpinak i feta to przepyszne połączenie 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij