Paszteciki z ciasta serowego z grzybami

Paszteciki to świetny dodatek do czerwonego barszczu, a także pomysł na sycący obiad czy przekąskę. Proponuję ich przygotowanie z ciasta serowego. Ciasto serowe poza tym, że jest bardzo puszyste i smaczne, ma jeszcze jedną ważną zaletę – jest bardzo szybkie do przygotowania. Szczególnie polecam takie paszteciki na wieczerzę wigilijną. Obowiązkowym dodatkiem do pasztecików jest czerwony barszcz. Na blogu możecie znaleźć przepis na paszteciki z wołowiną.

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 200g sera trzykrotnie zmielonego,
  • 200g masła,
  • 2 żółtka,
  • 300g mąki,
  • 1 i ½ łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki soli,
  • NADZIENIE:
  • 500g (mrożonych lub świeżych) gotowanych grzybów,
  • 1 duża cebula,
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i grzyby drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekane grzyby i cebulę – smażymy razem około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz studzimy.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy zimne masło i siekamy razem dość drobno. Dodajemy ser i żółtka, chwilkę siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na cienki, a długi prostokąt grubość 0,5cm. Na cieście układamy nadzienie i przykrywamy pozostałym ciastem, dokładnie zlepiamy na łączeniach. Powstały rulon dzielimy na mniejsze części – może kroić pod skosem lub na prosto.
Gotowe paszteciki pieczemy około 15-20 minut do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Najlepiej jest włożyć zimne ciasto do bardzo gorącego piekarnika (tak jak przy cieście kruchym).
Polecam paszteciki podać z kubkiem czerwonego barszczu.
Życzę smacznego 🙂




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź