Składniki:
- 2/3 szklanki mąki kukurydzianej,
- 2/3 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 szklanka maślanki,
- 1 jajko,
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
W misce łączymy mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, sól, pieprz, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy maślankę i jajko, mieszamy mikserem aż do uzyskania kremowej konsystencji. Ciasto odstawiamy, a w tym czasie przygotowujemy kurczaka. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej.
Kawałki kurczaka maczamy w cieście i smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy je na papierowych ręcznikach. Podajemy z sosem np. barbecue bądź ketchupem. Życzę smacznego 🙂