Karmelowe cake pops

Jestem ostatnio zakochana w tych małych kuleczkach czyli cake pops 🙂 W "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam dziś kolejną wersję. Po wersji waniliowej przyszła pora na karmelową. Do środka dałam masę kajmakową, a wierzch to pyyyyszna czekolada karmelowa. Mówię Wam, te kuleczki to istny rarytas, smakują obłędnie.Ozdobione są dodatkowo mleczną czekoladą i cukrowym maczkiem.

Nie zrażajcie się jeśli nie macie specjalnych patyczków co cake pops. Możecie je także przygotować na słomkach papierowych, wykałaczkach czy patyczkach do lodów. Pamiętajcie także, że przed obtoczeniem czekoladą kuleczki muszą być dobrze schłodzone. Cake pops przekładam do papierowych papilotek dopiero, gdy czekolada zastygnie w lodówce. Samo ciasto na babkowe możecie upiec 1-2 wcześniej. Wystarczy je przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Karmelowe cake pops

Karmelowe cake pops

SKŁADNIKI:

  • 200g ciasta babkowego (przepis poniżej),
  • 60g serka mascarpone,
  • 45g kajmaku,
  • DODATKOWO:
  • 200g czekolady karmelowej,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub planty,
  • DEKORACJA:
  • 40g mlecznej czekolady,
  • Złoty maczek cukrowy

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na cake pops powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasto babkowe kruszymy bardzo drobno i odmierzamy potrzebną ilość. Dodajemy kajmak i serek mascarpone i dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Odrywamy kawałek ciasta (o masie około 25g) i formujemy kulki. Kulki układamy na tacce. Patyczki do cake pops wkładamy w każdą kulkę tak do ¾ głębokości kulki. Kuleczki z patyczkami odkładamy na kilka godzin do lodówki, aby się odpowiednio schłodziły.

Z tej proporcji uzyskamy 12 cake pops o wadze 25g.

Gdy ciasto się odpowiednio schłodzi to w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę karmelową. Do czekolady dodajemy oleju kokosowego lub planty i mieszamy do połączenia. Czekolada powinna nam swobodnie spływać z łyżki. Tak rozpuszczoną czekoladę przelewamy do szklanki. Szklankę warto podgrzać w mikrofali, aby była ciepła. Wówczas czekolada nie będzie szybko zastygała.

Kuleczki wyjmujemy z lodówki i zanurzamy w czekoladzie. Wyciągamy je i czekamy aż czekolada obcieknie. Gdy już czekolada spłynie to cake pops układamy na papierze do pieczenia i odkładamy do lodówki na kilka godzin, do całkowitego zastygnięcia.

Czekolady pewnie nam zostanie, ale potrzebna jest jej większa ilość, aby dokładnie zanurzyć w niej ciasto. Możemy też rozpuścić mniej czekolady i polewać ciasto łyżeczką, ale wtedy nie uzyskamy tak gładkiej i ładniej powierzchni.

Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Przekładamy ją do szprycy z małą końcówką do lukrowania. Sprawnym ruchem robimy na kuleczce kilka okręgów z czekolady. Od razu kuleczkę obsypujemy cukrowym maczkiem. Kuleczki odstawiamy na kilkadziesiąt minut do lodówki, aby mleczna czekolada odpowiednio zastygła.

Dopiero dobrze schłodzone cake pops przekładamy do papierowych papilotek.

Najlepiej smakują w temperaturze pokojowej.

Cake pops wyjmujemy 1 godzinę przed podaniem, aby się ociepliły.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Ciasto waniliowe na cake pops możemy przygotować z następującego przepisu:

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka,
  • 85g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 85g masła,
  • Szczypta soli,
  • 160g mąki pszennej,
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 80ml mleka,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, termoobieg.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.

Masło ucieramy mikserem na najwyższych obrotach razem z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku, ucierając około 30 sekund po każdym dodaniu. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy mleko oraz mąkę w 3 turach. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do małej formy keksowej (9x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy około 40 minut tzn. do suchego patyczka. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią.

Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy.

Z powyższego przepisu otrzymamy około 450g ciasta.

Karmelowe cake pops

Karmelowe cake pops

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij