Nazywam tę sałatkę sałatką Gabrysi, bo przepisem na nią podzieliła się ze mną koleżanka Gabrysia. Jest to sałatka makaronowa z dodatkiem oleju z suszonych pomidorów zamiast majonezu. Jest sycąca dzięki kurczakowi, chrupiąca dzięki słonecznikowi, a świeżości wnosi do niej świeży szpinak. Bardzo szybka do przygotowania, a wychodzi jej duża porcja. Sprawdzi się idealnie jako lunch do pracy.
Na blogu znajdziecie jeszcze 2 propozycje na sałatki makaronowe:
Mam wrażenie, że sałatki makaronowe są rzadziej przygotowywane niż inne. Ale warto od czasu do czasu skusić się na taką sałatkę w zdrowszej wersji.
SKŁADNIKI:
- 400g makaronu mini kokardki,
- 200g świeżego szpinaku,
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- Sól,
- Pieprz,
- Słodka papryka,
- Oregano,
- 1 słoiczek suszonych pomidorów (140g po odsączeniu),
- 75g słonecznika,
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy go solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Smażymy go na rumiano i studzimy. Słonecznik prażymy na rumiano na suchej patelni. Suszone pomidory kroimy w paski. Większe liście szpinaku możemy porwać na mniejsze części.
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i mieszamy ze sobą. Dodajemy prawie cały olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami i mieszamy z zawartością miski. Sałatkę doprawiamy do smaku.
Życzę smacznego!