Ciasto Snickers (bez pieczenia)

Czy macie ochotę na kolejne wspaniałe ciasto bez pieczenia? Myślę, że wszyscy lubimy kremowe przekładańce bez pieczenia. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na NAJLEPSZE ciasto snickers bez pieczenia.

Ciasto snickers łączy w sobie smak herbatników kakaowych, maślanych i krakersów. Te trzy składniki przekładamy pysznym kremem budyniowym z dodatkiem masła orzechowego i masą kajmakową. A wierzch ciasta zdobią orzeszki ziemne oblane polewą z mlecznej czekolady. Po nocy spędzonej w lodówce ciasto rozpływa się w ustach i pięknie się kroi. To ciasto naprawdę w smaku przypomina oryginalny batonik snickers.

Ciasto Snickers (bez pieczenia)

Ciasto Snickers (bez pieczenia)

Przygotowanie ciasta jest szybkie i proste. Jeśli ugotujemy budyń i zmiksujemy krem to reszta idzie szybko i bezproblemowo. Wystarczy układać po kolei poszczególne warstwy. Przepis jest na dużą blaszkę więc to idealna porcja na rodzinne imprezy.

Ciasto Snickers (bez pieczenia)

Ciasto Snickers (bez pieczenia)

Więcej słodkości o smaku "snickers"

Ciasto Snickers (bez pieczenia)

Ciasto Snickers (bez pieczenia)

Proste i szybkie do przygotowania ciasto bez pieczenia na wzór słynnego batonika. Warstwy herbatników przekładamy pysznym kremem budyniowym z masłem orzechowym i kajmakiem, a wierzch to orzeszki w polewie czekoladowej. Przepychotka!

Ciasto Snickers (bez pieczenia)

Składniki:

  • KREM BUDYNIOWO-ORZECHOWY:
  • 4 szklanki mleka,
  • 2 łyżki mąki pszennej (30g),
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (2x40g),
  • 1/4 szklanki cukru (50g),
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 200g masła,
  • 150g masła orzechowego gładkiego,
  • DODATKOWO:
  • 300g herbatników kakaowych,
  • 150g herbatników maślanych,
  • 150g krakersów,
  • 450g masy kajmakowej,
  • 100g solonych orzeszków ziemnych,
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 150g czekolady mlecznej,
  • 120g płynnej śmietany kremówki 30%,

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

KREM BUDYNIOWO-ORZECHOWY: Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Do pozostałego mleka dodajemy budynie i mąkę pszenną. Miksujemy na wolnych obrotach miksera przez chwilę, by sypkie składniki dobrze połączyły się z mlekiem. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się mleko i szybko mieszamy. Gdy masa zagotuje się to zdejmujemy ją z ognia. Budyń powinien się wyraźnie zagotować i zgęstnieć. Budyń zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy (garnek stawiamy na odpowiedniej podkładce w kuchni na blacie i pozwalamy budyniowi naturalnie się wystudzić w temperaturze pokojowej). Można wierzch budyniu przykryć folią spożywczą, by nie zrobił się kożuch.

Masło wyjmujemy min. 2h wcześniej z lodówki, aby się ociepliło. Po wyjęciu z lodówki warto je pokroić w kostkę wówczas szybciej zmięknie. Budyń i masło, powinny mieć jednakową temperaturę przed rozpoczęciem miksowania kremu.

Przygotowanie kremu budyniowo-orzechowego

Przygotowanie kremu budyniowo-orzechowego

Miękkie masło ucieramy mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Kilka razy zbieramy masło z brzegów miski szpatułką. Następnie dodajemy łyżka po łyżce budyń w krótkich odstępach czasu i dalej ucieramy. Otrzymamy delikatny krem. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy tylko do połączenia. W ten sposób otrzymaliśmy krem budyniowo-orzechowy.

*Używam masła orzechowego naturalnego marki GoVege kupionego w Biedronce.

Do osobnej miseczki odkładamy 5 łyżek kremu (około 200g). Posmarujemy nim wierzch ciasta.

POLEWA CZEKOLADOWA: Śmietankę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką. Gdyby czekolada jeszcze się nie rozpuściła to całość możemy podgrzać jeszcze chwilkę w kąpieli wodnej (tzn. naczynie z czekoladą umieszczamy nad parującą w naczyniu wodą; naczynie nie powinno dotykać lustra wody).

Drugim sposobem na przygotowanie polewy czekoladowej jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 7-10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i polewa będzie jednolita.

ZŁOŻENIE CIASTA: Blaszkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę herbatników kakaowych. Ewentualnie docinamy herbatniki tak, by pasowały do foremki. Herbatniki smarujemy równomiernie połową kremu budyniowo-orzechowego. Robimy to dość delikatnie uważając, by herbatniki nie przesunęły się.

* Ponieważ posiadam blaszkę ze stali nierdzewnej to ułożyłam herbatniki od razu w blaszce, bo nie wymaga ona używania papieru.

Przygotowanie ciasta snickers

Przygotowanie ciasta snickers

Następnie układamy warstwę jasnych herbatników. Na jasnych herbatnikach rozsmarowujemy masę kajmakową. Kolejno wykładamy warstwę krakersów. Krakersy smarujemy drugą częścią kremu budyniowo-orzechowego. Na kremie układamy równomiernie herbatniki kakaowe. Na ciemnych herbatnikach rozsmarowujemy odłożone 5 łyżek kremu.

Przygotowanie ciasta snickers

Przygotowanie ciasta snickers

Orzeszki ziemne siekamy i rozsypujemy równomiernie na kremie lekko je wciskając w krem. Na wierzch ciasta wylewamy płynną polewę (może być lekko ciepła) i rozsmarowujemy ją ostrożnie.

Przygotowanie ciasta snickers

Przygotowanie ciasta snickers

Ciasto przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia kroimy w kostkę. Każdą z części ciasta możemy dodatkowo posypać orzeszkami ziemnymi i udekorować kuleczkami karmelowymi. Smacznego!

Ciasto Snickers (bez pieczenia)

Ciasto Snickers (bez pieczenia)

Ciasto Snickers (bez pieczenia)

Ciasto Snickers (bez pieczenia)

Inspiracja

Jeśli przygotujesz ciasto snickers (bez pieczenia) to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





4 komentarzy

  1. Ciasto rewelka! Dzieciakom bardzo smakowało, dorosłym także 😉Pycha!!!

    • cukiereczek

      Pięknie wyszło 🤤 Cieszę się, że smakowało

  2. Ewa

    Ciasto meeega 😋 dzięki słonym orzeszkom nie jest za słodkie 🙂 przeeepyszne 😋😋

    • cukiereczek

      Ewa bardzo się cieszę, że zasmakowało 😃

Zostaw odpowiedź