Kremówka na gofrach

Kremówka na gofrach to kremówka w nowym wydaniu. Zamiast płatów ciasta francuskiego mamy tutaj dwie warstwy gofrów. Zachęcam Was do przygotowania gofrów samodzielnie. Ale jeśli nie posiadacie gofrownicy to kupcie gotowe w sklepie. Pomiędzy goframi ukryte są dwa pyszne kremy:

  • budyniowy - ten krem powstaje przez utarcie na puch ugotowanego budyniu z miękkim masłem. Budyń z tego przepisu to prawdziwa petarda! Wykorzystuje go bardzo często do różnych ciast i deserów m.in. do karpatki. Jest przepyszny, bo gotujemy go nie na samym mleku lecz z dodatkiem śmietanki kremowej. Co więcej, do jego przygotowania używamy 6 żółtek. Przecież takie połączenie składników musi smakować dobrze 🙂
  • i śmietankowy - to ubite na sztywno: śmietana kremówka i mascarpone z dodatkiem cukru. Taki krem jest od razu sztywny i nie wymaga używania żelatyny.
Kremówka na gofrach

Kremówka na gofrach

Gdy mamy usmażone gofry to ciasto robi się dość szybko. Ciasto bardzo ładnie się kroi. Podajemy je schłodzone. Co prawda postoi trochę w temperaturze pokojowej, ale przy jedzeniu może się wtedy "rozjeżdżać". Najlepiej serwować je prosto z lodówki, oprószone cukrem pudrem.

Ciasto zachwyca smakiem i wyglądem. Największym fanem ciast i deserów z kremem budyniowym jest mój mąż i to jemu dedykuje ten wypiek 🙂

Kremówka na gofrach

Kremówka na gofrach

Więcej przepisów na ciasta z kremem

Kremówka na gofrach

Kremówka na gofrach

Kremówka w nowym wydaniu. Zamiast ciasta francuskiego mamy warstwy z domowych gofrów. A pomiędzy nimi skrywają się dwa pyszne kremy: budyniowy i śmietankowy. To jest pyszne!

Kremówka na gofrach

Składniki:

  • 10 gofrów,
  • KREM BUDYNIOWY:
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%,
  • 6 żółtek,
  • 1/2 szklanki cukru (100g),
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 200g masła,
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • 400g śmietany kremówki 36%,
  • 250g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru (20g),
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • DODATKOWO:
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Gofry przygotowałam według TEGO przepisu. Można użyć także gotowych gofrów ze sklepu czy przygotować gofry ze swojego ulubionego przepisu.

Gofry

Gofry

KREM BUDYNIOWY: Szklanka o pojemności 250ml.

Do garnka wlewamy 1 i ½ szklanki mleka, śmietanę kremówkę i dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Mleko zagotowujemy.

W tym czasie resztę mleka przelewamy do pojemnika, dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Miksujemy razem do dobrego połączenia. Masę jajeczną wlewamy ciurkiem na gotujące się mleko cały czas mieszając. Gotujemy około 1-2 minuty aż masa zgęstnieje. Masę budyniową odstawiamy do wystudzenia. Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu budyniu – wówczas nie zrobi się nam kożuch.

Miękkie masło przekładamy do misy miksera. Ucieramy je mikserem przez około 5-7 minut do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu ciągle ucierając. Powinniśmy otrzymać kremową masę bez grudek.

KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.

Śmietanę, mascarpone, cukier wanilinowy i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.

* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.

Przygotowanie kremu śmietankowego

Przygotowanie kremu śmietankowego

ZŁOŻENIE CIASTA: W blaszce 25x30cm układamy 5 gofrów docinając je ewentualnie odrobinę. Gofry układamy tak, aby nie było między nimi szczelin. Na gofry wykładamy krem budyniowy, wyrównujemy. Ciasto możemy w tym momencie włożyć do lodówki i poczekać aż krem budyniowy stwardnieje. Wówczas łatwiej będzie rozsmarować krem śmietankowy.

Kremówka na gofrach

Kremówka na gofrach

Na kremie budyniowym rozsmarowujemy krem śmietankowy. Wyrównujemy. Od razu na kremie układamy pozostałe gofry tylko delikatnie je dociskając do kremu. Ciasto przykrywamy folią, aby górna warstwa gofrów nie wyschła w lodówce i chowamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!

Kremówka na gofrach

Kremówka na gofrach

Jeśli przygotujesz kremówkę na gofrach to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. Czy to ciasto można przygotować dzień przed planowaną imprezą? Czy jednak gofry za bardzo nasiąkną i lepsze będzie z tego samego dnia?

    • cukiereczek

      Można spokojnie dzień przed imprezą 😃 Tylko w lodówce z no frost pamiętaj, żeby ciasto przykryć. Wtedy te gofry się z góry nie zeschną😉

Zostaw odpowiedź