Pulpeciki po cygańsku

Karkówka po cygańsku to jeden z moich ulubionych obiadów, który przygotowuje na święta czy przybycie gości. Postanowiłam w ten sam sposób przygotować pulpeciki. Sos zrobiłam dokładnie ten sam. A warzywa pokroiłam drobniej. I wiecie co, pulpeciki wyszły genialne!

Pulpeciki po cygańsku

Pulpeciki po cygańsku

Tak zapieczone pulpeciki pasują do kaszy, ryżu, klusek czy ziemniaków. Świetnie się odgrzewają i przechowują. Są dość szybkie do przygotowania, bo mięsa nie musimy wcześniej smażyć. Sosik też robi się ekspresowo.

Pulpeciki po cygańsku podałam z kluseczkami gnocchi i kiszonym ogórkiem. Fajnie będzie do nich pasowała także surówka z ogórków i jabłka.

Pulpeciki po cygańsku

Pulpeciki po cygańsku

Więcej przepisów na pulpeciki

Pulpeciki po cygańsku

Pulpeciki po cygańsku

To pyszny pomysł na obiad z piekarnika dla całej rodziny. Klopsy w pysznym słodko-kwaśnym sosie. Idealnie pasują do ryżu, klusek i kaszy.

Pulpeciki po cygańsku

Składniki:

  • PULPECIKI (15 sztuk):
  • 500g mięsa mielonego,
  • 1 mała cebula,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • SOS:
  • 120g ketchupu pikanego,
  • 125ml wody,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 łyżki musztardy,
  • 1 płaska łyżka cukru,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • DODATKOWO:
  • 250g pieczarek,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

SOS: Składniki sosu mieszamy ze sobą.

Pieczarki kroimy w półplasterki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę.

Przygotowanie sosu cygańskiego

Przygotowanie sosu cygańskiego

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, Dodajemy pieczarki i smażymy je do momentu aż cała woda z nich wyparuje. Wówczas dodajemy 1 łyżkę oleju. Po chwili wrzucamy cebule i paprykę. Smażymy razem około 5 minut często mieszając. Wlewamy sos i całość zagotowujemy.

Przygotowanie sosu cygańskiego

Przygotowanie sosu cygańskiego

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, góra-dół.

PULPECIKI: Cebule obieramy i bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy cebulę aż zrobi się szklista. Podsmażoną cebulę studzimy. W misce umieszczamy mięso, podsmażoną cebule, jajko i bułkę tartą. Dodajemy sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy 15 kulek.

Przygotowanie pulpecików

Przygotowanie pulpecików

Gotowe pulpeciki układamy na dnie większego naczynia żaroodpornego. I zalewamy gorącym sosem.

Pulpeciki po cygańsku przed pieczeniem

Pulpeciki po cygańsku przed pieczeniem

Pulpeciki zapiekamy bez przykrycia przez około 45 minut w temperaturze 190 stopni, góra-dół. Smacznego!

Pulpeciki po cygańsku

Pulpeciki po cygańsku

Pulpeciki po cygańsku

Pulpeciki po cygańsku

Jeśli przygotujesz pulpeciki po cygańsku to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. Witam, czy istnieje zamiennik octu? Bądź czy można go pominąć?

    • cukiereczek

      Sok z cytryny ☺️

Zostaw odpowiedź