Keks ze szparagami

Szparagi to jedne z pierwszych wiosennych warzyw. Sezon na nie trwa dość krótko więc spieszcie się z ich jedzeniem 🙂 Dziś proponuję Wam przygotowanie wytrawnego chlebka ze szparagami w roli głównej. Jest smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. Można go zabrać na piknik, podać na kolację lub śniadanie. Keks jest prosty i szybki do przygotowania. Bardzo ładnie się kroi. Jego walory smakowe podnoszą oliwki, suszone pomidory i świeża bazylia. Zobaczcie też moje inne przepisy na SZPARAGI.

Keks ze szparagami

Keks ze szparagami

SKŁADNIKI :

  • Pół pęczka szparagów (250g),

  • 8 suszonych pomidorów,

  • 12 czarnych oliwek,

  • Garść listków bazylii,

  • CIASTO:

  • 250g mąki pszennej,

  • 1 łyżeczka sody,

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 4 małe jajka,

  • 100ml oliwy,

  • 100ml mleka,

  • 1 łyżeczka musztardy,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 60g tartego sera cheddar,

  • ½ łyżeczki soli,

  • ¼ łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Ze szparagów usuwamy twarde końcówki. W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy szparagi na wrzątek i gotujemy przez 2 minuty. Następnie ostrożnie je wyjmujemy do zimnej wody, aby się zahartowały. Wyjmujemy je z wody i zostawiamy do wyschnięcia.

Suszone pomidory kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i pieprzem.

Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem, oliwą i musztardą. Dodajemy suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy oliwki, bazylię, suszone pomidory i ser starty na dużych oczkach. Mieszamy do połączenia.

Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do nie połowę ciasta i wykładamy połowę całych szparagów (wzdłuż formy). Zalewamy je pozostałym ciastem i wykładamy resztę szparagów.

Keks pieczemy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem około 45-50 minut (do suchego patyczka). Ciasto studzimy przez 5 minut w keksówce. Później wyjmujemy je na kratkę.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Ser cheddar możemy zastąpić zwykłym żółtym serem.

Keks ze szparagami

Keks ze szparagami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź