Keks ze szparagami

Szparagi to jedne z pierwszych wiosennych warzyw. Sezon na nie trwa dość krótko więc spieszcie się z ich jedzeniem 🙂 Dziś proponuję Wam przygotowanie wytrawnego chlebka ze szparagami w roli głównej. Jest smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. Można go zabrać na piknik, podać na kolację lub śniadanie. Keks jest prosty i szybki do przygotowania. Bardzo ładnie się kroi. Jego walory smakowe podnoszą oliwki, suszone pomidory i świeża bazylia. Zobaczcie też moje inne przepisy na SZPARAGI.

Keks ze szparagami

Keks ze szparagami

SKŁADNIKI :

  • Pół pęczka szparagów (250g),

  • 8 suszonych pomidorów,

  • 12 czarnych oliwek,

  • Garść listków bazylii,

  • CIASTO:

  • 250g mąki pszennej,

  • 1 łyżeczka sody,

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 4 małe jajka,

  • 100ml oliwy,

  • 100ml mleka,

  • 1 łyżeczka musztardy,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 60g tartego sera cheddar,

  • ½ łyżeczki soli,

  • ¼ łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Ze szparagów usuwamy twarde końcówki. W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy szparagi na wrzątek i gotujemy przez 2 minuty. Następnie ostrożnie je wyjmujemy do zimnej wody, aby się zahartowały. Wyjmujemy je z wody i zostawiamy do wyschnięcia.

Suszone pomidory kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i pieprzem.

Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem, oliwą i musztardą. Dodajemy suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy oliwki, bazylię, suszone pomidory i ser starty na dużych oczkach. Mieszamy do połączenia.

Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do nie połowę ciasta i wykładamy połowę całych szparagów (wzdłuż formy). Zalewamy je pozostałym ciastem i wykładamy resztę szparagów.

Keks pieczemy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem około 45-50 minut (do suchego patyczka). Ciasto studzimy przez 5 minut w keksówce. Później wyjmujemy je na kratkę.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Ser cheddar możemy zastąpić zwykłym żółtym serem.

Keks ze szparagami

Keks ze szparagami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij