Szparagi to jedne z pierwszych wiosennych warzyw. Sezon na nie trwa dość krótko więc spieszcie się z ich jedzeniem 🙂 Dziś proponuję Wam przygotowanie wytrawnego chlebka ze szparagami w roli głównej. Jest smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. Można go zabrać na piknik, podać na kolację lub śniadanie. Keks jest prosty i szybki do przygotowania. Bardzo ładnie się kroi. Jego walory smakowe podnoszą oliwki, suszone pomidory i świeża bazylia. Zobaczcie też moje inne przepisy na SZPARAGI.
SKŁADNIKI :
-
Pół pęczka szparagów (250g),
-
8 suszonych pomidorów,
-
12 czarnych oliwek,
-
Garść listków bazylii,
-
CIASTO:
-
250g mąki pszennej,
-
1 łyżeczka sody,
-
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
-
4 małe jajka,
-
100ml oliwy,
-
100ml mleka,
-
1 łyżeczka musztardy,
-
3 ząbki czosnku,
-
60g tartego sera cheddar,
-
½ łyżeczki soli,
-
¼ łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Ze szparagów usuwamy twarde końcówki. W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy szparagi na wrzątek i gotujemy przez 2 minuty. Następnie ostrożnie je wyjmujemy do zimnej wody, aby się zahartowały. Wyjmujemy je z wody i zostawiamy do wyschnięcia.
Suszone pomidory kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i pieprzem.
Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem, oliwą i musztardą. Dodajemy suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy oliwki, bazylię, suszone pomidory i ser starty na dużych oczkach. Mieszamy do połączenia.
Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do nie połowę ciasta i wykładamy połowę całych szparagów (wzdłuż formy). Zalewamy je pozostałym ciastem i wykładamy resztę szparagów.
Keks pieczemy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem około 45-50 minut (do suchego patyczka). Ciasto studzimy przez 5 minut w keksówce. Później wyjmujemy je na kratkę.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Ser cheddar możemy zastąpić zwykłym żółtym serem.