To najlepsze żeberka jakie upiekłam! A to za sprawą domowego sosu barbecue. Najczęściej przygotowuje dużą porcję tego sosu i mrożę. Wówczas wyciągam tylko dzień przed pojemniczek z zamrażarki i obiad robi się praktycznie sam. Żeberka z tego przepisu wymagają wcześniejszego zamarynowania. Aczkolwiek całe ich przygotowanie zajmuje góra 10 minut.

Żeberka barbecue idealnie sprawdzą się podczas spotkania ze znajomymi. Ich słodko-pikantny smak idealnie będzie komponował się z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami oraz sałatą z warzywami i vinegretem.

Jeśli lubicie słodko-pikatne smaki to koniecznie wypróbujcie także przepis na żeberka z mango i żurawiną.

Żeberka barbecue

Żeberka barbecue

SKŁADNIKI (4-6 porcji):

  • 1,5kg żeberek,
  • 500ml sosu barbecue,
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego,
  • 2 i ½ łyżki słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki chili,
  • ½ łyżeczki kminu,

PRZYGOTOWANIE:

500ml sosu barbecue to około połowa porcji domowego sosu barbecue z TEGO przepisu.

Sos barbecue (sos BBQ)

Sos barbecue (sos BBQ)

Cukier trzcinowy mieszamy z papryką w proszku, pieprzem, solą, chili i kminem. Żeberka kroimy na duże kawałki i  dokładnie obtaczamy w mieszance przypraw. Przekładamy je do miski i chowamy na noc do lodówki do zamarynowania.

Następnego dnia żeberka układamy w dużym naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego. Można je ułożyć także na blaszce z piekarnika wyłożonej folią aluminiową (co najmniej 2 warstwy folii). Żeberka przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, góra-dół, na 1 godzinę. Następnie zdejmujemy folię i żeberka smarujemy równomiernie połową sosu barbecue. Naczynie ponownie przykrywamy folią i pieczemy jeszcze około 1,5 godziny. Po tym czasie żeberka powinny być miękkie, a mięso z łatwością powinno odchodzić od kości. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i żeberka smarujemy resztą sosu.

Życzę smacznego!

Żeberka barbecue

Żeberka barbecue





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź