Ciasto czekoladowe z kremem karmelowym i maltesersami

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszne i proste do przygotowania ciasto czekoladowe z kremem karmelowym i maltesersami. Ciasto to jest bezbłędne w smaku. Mamy tutaj puszyste i wilgotne ciasto z dodatkiem kakao, aksamitny krem maślany z serkiem i kajmakiem i słodkie chrupiące kuleczki czekoladowe. A przy tym całość jest w miarę szybka i prosta do zrobienia. Ciasto pieczemy w średniej wielkości tortownicy. Podczas, gdy stygnie możecie przygotować krem. Wierzch ciasta udekorujcie dowolnie. Zamiast kuleczek możecie wykorzystać popcorn, a nawet świeże owoce. Świetnie będą pasowały tutaj maliny czy jagody.

Ciasto czekoladowe z kremem karmelowym i maltesersami

Ciasto czekoladowe z kremem karmelowym i maltesersami

Składniki na ciasto czekoladowe z kremem karmelowym

Do przygotowania ciasta potrzebne są same podstawowe składniki: mąka, masło, cukier biały i trzcinowy, jajka, kakao, maślanka, proszek do pieczenia i soda. Dzięki użyciu w przepisie masła i maślanki uzyskasz naprawdę miękkie i puszyste ciasto, które po prostu rozpływają się w ustach.

Krem karmelowy  to krem przygotowany z czterech składników. Dzięki dodatkowi masła krem jest stabilny, a przy tym aksamitny i delikatny w smaku. Do przygotowania kremu potrzebujesz:

  • masło - o zawartości 82% tłuszczu. Nie zastępujemy go margaryną. Pamiętaj, aby wyjąć je z lodówki 2h wcześniej.
  • masę kajmakową - polecam te z Gostynia.
  • serek typu philadelphia - nadaje on kremowi lekkości. Krem nie jest dzięki niemu taki mdły. Pamiętaj, aby wyjąć go z lodówki 2h wcześniej. Świetnie sprawdza się zamiast philadelphii serek aksamitny Piątnica.
  • cukier puder - nadaje kremowi odpowiedniej słodyczy, ale krem nie jest przesłodzony.

A do dekoracji potrzebne są kuleczki czekoladowe maltesers. Ewentualnie możesz zamiast nich użyć popcornu. Do dekoracji sprawdzą się też kuleczki czekoladowe O kulki! Magnetic do kupienia w Biedronce.

Jak przygotować ciasto czekoladowe z kremem karmelowym?

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Wystarczy zrobić te 6 kroków:

  1. Przygotuj - tortownicę wysmaruj cienką warstwą masła i oprósz bułką tartą. Odmierz wszystkie składniki na ciasto.
  2. Wymieszaj suche składniki - w misce wymieszaj ze sobą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i sodę.
  3. Utrzyj masło z cukrem w misie miksera. Następnie utrzyj z jajkami.
  4. Dodaj maślankę i suche składniki, wymieszaj krótko, do połączenia.
  5. Upiecz - Piecz ciasto około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni do momentu aż patyczek włożony w środek będzie suchy. Po ostygnięciu na ciasto wyłóż krem i czekoladowe kuleczki.
  6. Przygotuj krem: Utrzyj masło z cukrem pudrem w misie miksera. Następnie zmiksuj z serkiem i masa kajmakową do połączenia.

Kilka wskazówek, aby uzyskać idealne ciasto

  • Użyj do ciasta składników o temperaturze pokojowej - masło, jajka i maślanka powinny być w temperaturze pokojowej, aby ciasto miało równomierną konsystencję.
  • Maślankę dodaj razem z suchymi składnikami - dzięki temu ciasto będzie od razu jednolite, dobrze wymieszane. Jeśli dodasz najpierw samą maślankę to masa maślano-jajeczna może się zwarzyć.
  • Odmierz dokładnie składniki - składniki na ciasto podane są w gramach i szklankach. Używam zawsze szklanki o pojemności 250ml. Konieczne do przepisu jest użycie wagi kuchennej.
  • Użyj do kremu składników o temperaturze pokojowej - masło i serek powinny być w temperaturze pokojowej. Krem na początku będzie się wydawał "luźny", ale stwardnieje w lodówce.
Ciasto czekoladowe z kremem karmelowym i maltesersami

Ciasto czekoladowe z kremem karmelowym i maltesersami

Często zadawane pytania

Czy mogę z tego przepisu przygotować babeczki?

Tak, z tego przepisu możesz upiec babeczki. Uzyskasz dokładnie 12 babeczek. Piecz je do suchego patyczka około 20-25 minut.

Czym mogę zastąpić maślankę w przepisie?

Maślankę możesz zastąpić kefirem.

Masło zwarzyło mi się po dodaniu jajek, co zrobić teraz?

Może tak się zdarzyć, że masa maślana zwarzy się po dodaniu jajek. Nie należy się tym przejmować. Po dodaniu suchych składników wszystko wróci do normy.

Więcej przepisów na ciasta czekoladowe

Ciasto czekoladowe z kremem karmelowym i maltesersami

Ciasto czekoladowe z kremem karmelowym i maltesersami

Wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe z aksamitnym kremem o smaku karmelowym, a do tego chrupiące kuleczki czekoladowe - to jest pyszne!

Ciasto czekoladowe z kremem karmelowym i maltesersami

Składniki:

  • CIASTO:
  • 100g masła,
  • 50g cukru białego,
  • 50g cukru brązowego,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki maślanki,
  • 120g mąki pszennej,
  • 40g kakao,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • KREM KARMELOWY:
  • 120g masła,
  • 150g cukru pudru,
  • 180g serka typu philadelphia,
  • 80g masy kajmakowej,
  • DODATKOWO:
  • 2 opakowania czekoladowych kuleczek maltesers

Przygotowanie:

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Mieszamy ze sobą mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier biały i brązowy i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i maślankę w dwóch turach. Mieszamy krótko po każdym dodaniu, tylko do połączenia. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, góra-dół (do suchego patyczka).

Po wystudzeniu ciasto dekorujemy kremem. Na wierzchu układamy czekoladowe kuleczki. Aby jeszcze bardziej zdobiły deser to część kuleczek kroimy na pół.

KREM KARMELOWY: Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier puder Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy serek w 4 turach i dobrze miksujemy po każdym dodaniu. Następnie dodajemy masę kajmakową i miksujemy do połączenia. Krem na początku będzie się wydawał "luźny", ale stwardnieje w lodówce.

Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz ciasto czekoladowe to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





5 komentarzy

  1. Cześć 🙂
    Czy w kremie można pominąć kajmak?

  2. 🙂

    • cukiereczek

      Ale piękne wyszło! Brawo 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij