Placki z kaszy gryczanej niepalonej z pomidorowym twarożkiem i warzywami

Ostatnio pokazywałam Wam przepis na jednoskładnikowe placki z kaszy gryczanej niepalonej. A dziś chcę Wam zaprezentować jeden ze sposobów na ich podanie. Wystarczy wymieszać twarożek kanapkowy ze zmiksowanymi suszonymi pomidorami, dodać świeże warzywa i mamy super zdrową i pyszną przekąskę śniadaniową. Takie kanapeczki świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa w zdrowszej wersji. Możesz użyć swoich ulubionych warzyw. Możesz dodać też kawałki szynki, kurczaka czy wędzonej ryby. Zdrowo i kolorowo, polecam!

Placki z kaszy gryczanej niepalonej

Placki z kaszy gryczanej niepalonej

SKŁADNIKI (18 sztuk):

  • PLACKI:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej,
  • 2 szklanki wody,
  • DODATKOWO:
  • 100ml wody,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • TWAROŻEK POMIDOROWY:
  • 200g twarożku,
  • 7 suszonych pomidorów z oliwy,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka i ostra papryka,
  • Oregano,
  • DODATKOWO:
  • Warzywa np. rzodkiewka, ogórek zielony, ogórek kiszony, pomidor, papryka, cebula, brokuł,
  • Szczypiorek,

PRZYGOTOWANIE:

PLACKI: Kaszę gryczaną niepaloną wsypujemy do miski. Zalewamy ją 2 szklankami wody. Kaszę odstawiamy na noc do namoczenia.

Po tym czasie kaszę wylewamy na sitko i płuczemy ją pod bieżącą wodą aż przestani się pienić. Kaszę pozostawiamy na 5 minut, aby obciekła. Następnie przekładamy ją do blendera kielichowego. Dodajemy pozostałe składniki tzn. 100ml świeżej wody, oliwę, oregano, siemię, sól i pieprz. Miksujemy wszystko razem blenderem. Powinniśmy uzyskać gęste i puszyste „ciasto”.

Placki smażymy na lekki rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Gdy po jednej stronie ciasta zaczną pojawiać się bąbelki tzn., że ciasto należy obrócić na drugą stronę. Jeśli mamy specjalną patelnię to smażymy je bez tłuszczu. Jeśli nie mamy takiej patelni to zwykłą patelnię smarujemy przed każdą porcją odrobiną tłuszczu, który rozsmarowujemy pędzelkiem. 1 łyżka ciasta = 1 placek.

TWAROŻEK POMIDOROWY: Suszone pomidory odsączamy z oliwy. Następnie rozdrabniamy je blenderem. Można je też bardzo drobno posiekać. Twarożek mieszamy z pomidorami i dodajemy przyprawy do smaku.

Placki smarujemy twarożkiem, a na wierzch układamy ulubione warzywa.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Danie to idealnie sprawdzi się także przy cukrzycy ciążowej. Kanapeczki możemy zaserwować na śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek lub kolację.

Placki z kaszy gryczanej niepalonej z pomidorowym twarożkiem i warzywami

Placki z kaszy gryczanej niepalonej z pomidorowym twarożkiem i warzywami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź