Zupa meksykańska

Zupa meksykańska to pyszne danie jednogarnkowe z duża ilością kolorowych warzyw oraz dodatkiem mięsa mielonego. Jest bardzo szybka i prosta do przygotowania. Najpierw podsmażamy mięso z cebulą. Następnie dodajemy część warzyw, zalewamy wszystko wodą i gotujemy 10 minut. Kolejno dodajemy warzywa konserwowe i gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe 😉 Zupę doprawiam często gotową przyprawą do dań meksykańskich. A jeśli jej nie mam to dodaje do smaku przyprawy, które Wam opisałam w składnikach.Czasem do zupy dodaje zielony groszek konserwowy, ale nie zawsze. Fajnego akcentu do zupy wnoszą podsmażone pieczarki.

Zupę meksykańską bardzo lubi moja mama i często ją przygotowuję na obiad lub kolacje.

Zobaczcie też inne przepisy na dania kuchni meksykańskiej.

SKŁADNIKI (6-8 porcji):

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • Ewentualnie ½ puszki zielonego groszku,
  • 200g pieczarek,
  • 1 papryka,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 l wody,
  • Przyprawa do dań kuchni meksykańskiej (lub słodka i ostra papryka, kumin, chili, sól, pieprz, oregano),
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Paprykę (można użyć kolorowej) płuczemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki, a większe w półplasterki i podsmażamy na patelni. Warzywa konserwowe odsączamy z zalewy.

W garnku rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Dodajemy cebule i szklimy ją. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy je na rumiano. Do zawartości garnka dodajemy pomidory krojone, koncentrat i wodę, całość zagotowujemy. Następnie dodajemy pieczarki i paprykę. Zupę gotujemy około 10 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Wówczas dodajemy warzywa konserwowe oraz przyprawę meksykańską (dodajemy ją stopniowo, aby osiągnąć ulubiony smak) i zupę gotujemy jeszcze około 5 minut. Zamiast przyprawy meksykańskiej możemy użyć mieszanki przypraw: słodka i ostra papryka, kumin, chili, sól, pieprz, oregano.

Zupę doprawiamy do smaku. Gdyby zupa wyszła za gęsta to można dodać troszkę więcej wody.

Życzę smacznego 🙂

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij