Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na znakomite ciasto przekładane. Znajdziecie w nim kakaowy biszkopt przełożony kremem budyniowym, z dodatkową warstwą kakaowych herbatników przełożonych masą kajmakową, z malinami w galaretce. Wypiek ten wygląda na skomplikowany, ale tak naprawdę ciasto przygotowuje się w miarę szybko i przyjemnie. Biszkopt można upiec dzień wcześniej wówczas samo złożenie ciasta nie zajmie dużo czasu.
Zobacz moje wybrane przepisy na najlepsze ciasta na święta.
Ciasto jest wysokie, podzielne, bardzo ładnie się kroi. Jest słodkie i kremowe, a maliny swoją kwaskowatością wspaniale tutaj kontrastują. To idealny wypiek na wszelkie rodzinne uroczystości czy święta.
Ciasto najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, tzn. gdy się ociepli. Wówczas krem budyniowy mięknie i całość rozpływa się w ustach. Ciasto nie postoi aż tak długo na stole, bo po 2-3 godzinkach w temperaturze pokojowej może się zacząć rozjeżdżać na warstwie kajmaku. Ale to chyba jedyny minus ciast z kajmakiem.
Różne wariacje na temat ciasta
- Ciasto to możesz przygotować w wersji bez pieczenia. Wystarczy biszkopt zastąpić kakaowymi herbatnikami.
- Herbatniki kakaowe możesz z łatwością zamienić na jasne, maślane.
- Zamiast malin możesz wykorzystać wiśnie. Wiśnie fajnie pasują do kajmaku. Zobacz połączenie wiśni z kajmakiem w TYM cieście.
- Zamiast tradycyjnego kajmaku możesz użyć smakowego.
- Zamiast kremu budyniowego możesz robić krem serowy - TUTAJ znajdziesz przepis.
- Ciasto możesz przygotować w wersji jasnej: jasny biszkopt, herbatniki kakaowe.
Więcej przepisów na ciasta przekładane
Ciasto jest wysokie, pięknie się kroi i smakuje naprawdę znakomicie! Do jego przygotowania z łatwością wykorzystasz maliny mrożone.
Ciasto Balladyna z kremem budyniowym
Składniki:
- BISZKOPT:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (odejmujemy 3 łyżki mąki, a w to miejsce wsypujemy 3 łyżki kakao),
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (6g),
- 3 łyżki kakao,
- 6 łyżek oleju,
- PONCZ:
- 1/2 szklanki wody,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- KREM BUDYNIOWY:
- 3 szklanki mleka,
- 6 łyżek cukru,
- 2 opakowania cukru wanilinowego (2x16g),
- 3 żółtka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 250g masła,
- GALARETKA Z MALINAMI:
- 2 galaretki malinowe,
- 800ml wody,
- około 500g malin świeżych lub mrożonych,
- DODATKOWO:
- około 280g herbatników kakaowych,
- 1 puszka masy kajmakowej (510g),
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Ubijamy razem kilka-kilkanaście minut - po każdej dodanej łyżce cukru powinniśmy ubijać około 1-2 minuty. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 35-40 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Po upieczeniu biszkopt studzimy. Zeskrobujemy wierzchnią skórkę i kroimy go na pół.
PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki ponczu.
KREM BUDYNIOWY: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby zmiękło. Masło wyjmujemy min. 2h wcześniej. Warto pokroić je w kostkę wówczas szybciej się ociepli.
Do rondelka wlewamy 2 i 1/2 szklanki mleka oraz dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Tak rozrobioną mieszankę wlewamy na gotujące się mleko. Energicznie mieszamy i zagotowujemy. Powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Budyń całkowicie studzimy. Najlepiej przykryć go folią spożywczą, aby nie zrobił się na nim kożuch.
Miękkie masło ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy łyżka po łyżce budyń w krótkich odstępach czasu i dalej ucieramy. Otrzymamy delikatny krem. Po dodaniu budyniu nie miksujemy kremu zbyt długo, bo wtedy krem wyjdzie za luźny. Po zmiksowaniu z masłem krem powinien być gęsty.
Do składania takich przekładanych ciast używam odpinanej formy marki Bakermann.
ZŁOŻENIE CIASTA: Galaretki malinowe rozpuszczamy w 800ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia.
W blaszce układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go równomiernie połową ponczu. Następnie wykładamy połowę kremu budyniowego, wyrównujemy. Na kremie układamy warstwę herbatników. Herbatniki smarujemy masą kajmakową.
* Masę kajmakową warto wcześniej dobrze wymieszać wówczas będzie się ładnie rozsmarowywała. Używam tylko kajmaku z Gostynia.
Układamy drugą warstwę z herbatników. Na ciastka wykładamy pozostały krem budyniowy i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy. Na biszkopcie układamy maliny i zalewamy je tężejącą galaretką.
* Malin mrożonych wcześniej nie rozmrażamy. Galaretkę wykładamy dopiero gdy zacznie tężeć. W innym przypadku wsiąknie nam w biszkopt.
Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Życzę smacznego!
Serdecznie polecam Balladynę o każdej porze roku i przy każdym święcie ❤️ najlepszy krem budyniowy ❤️
Bardzo dziękuję ♥️
Czy np. mogę ugotować budyń dzisiaj, a masę robić jutro, a przez ten czas trzymac budyń w lodówce? Ciasto potrzebne na środę i chciałabym to opcjonalnie rozłożyć i czy maliny mrożone mogę wymieszać w galaretce tak jak do do malinowej chmurki i etedy tężejącą wylać na wierzch ciasta?
Pewnie, można ugotować budyń dziś. Tylko jutro wyjmij go z lodówki razem z masłem, aby zdążył się ocieplić przed miksowaniem kremu.
Tak, można tak wymieszać maliny w galaretce ☺️