Ciastka francuskie z bitą śmietaną i truskawkami

Pewnie Wy także macie w lodówce opakowanie ciasta francuskiego na wypadek małego głoda? Niespodziewani goście, szybka kolacja albo szybkie słodkości - z ciastem francuskim wyczarujecie te wszystkie rzeczy.

Zobaczcie jaki prosty i efektowny deser powstał w mojej kuchni z ciasta francuskiego, bitej śmietany i owoców. Co więcej, taki deser zrobiłam ekspresowo - pół godziny i był już na stole.

Przepisy z truskawkami

Przepisy z truskawkami

Wystarczy ciasto francuskie pokroić na prostokąty, posmarować rozbełtanym jajkiem i upiec na złoto. Gdy ciasto się piecze to ubijamy śmietankę z mascarpone na sztywno i przygotowujemy owoce. Nie masz mascarpone? Nic nie szkodzi. Ubij samą śmietankę - możesz dodać do niej także śmietan-fix, aby dłużej zachować jej świeżość. Na wierzch ułożyłam truskawki, ale równie efektownie będą prezentowały się maliny, jagody czy borówki. A w wersji dla łakomczuchów - kajmak.

Więcej przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego

Ciastka francuskie z bitą śmietaną i truskawkami

Ciastka francuskie z bitą śmietaną i truskawkami

Ekspresowe w przygotowaniu ciasteczka francuskie. Możesz ozdobić je dowolnymi owocami albo udekorować kajmakiem czy kolorową posypką.

Ciastka francuskie z bitą śmietaną i truskawkami

Składniki (10 sztuk):

  • 1 płat ciasta francuskiego (275g),
  • 1 jajko,
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • 200g śmietany kremówki 36%,
  • 125g serka mascarpone,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1/2 łyżki cukru wanilinowego,
  • DODATKOWO:
  • 5 dużych truskawek,
  • cukier puder do oprószenia,
  • starta czekolada lub czekoladowa posypka

Przygotowanie:

CIASTO FRANCUSKIE: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, góra-dół.

Zaczynamy od upieczenia ciasta francuskiego. Płat ciasta francuskiego dzielimy na 10 takich samych prostokątów. Układamy je na blaszce z wyposażenia piekarnika i dziurkujemy widelcem. Ciastka pieczemy do ładnego zarumienienia, około 15 minut. Studzimy.

* Moje ciasto francuskie miało wago 275g. Po rozłożeniu miało wymiary około 25cmx40cm. Podzieliłam je zatem na 10 prostokątów o wymiarach 12,5cmx8cm.

** Pamiętaj, aby w w momencie wkładania ciasta do piekarnika ciasto było zimne, prosto z lodówki. Tylko wtedy ładnie urośnie w piekarniku.

*** Jeśli kupisz ciasto francuskie o innej wadze to nic nie szkodzi. Może to być opakowanie o wadze od 250 do 300g. Kontroluj wówczas czas pieczenia ciasta i skróć go lub wydłuż o kilka minut.

KREM ŚMIETANKOWY: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na puszysty krem. Krem przekładamy do szprycy zakończonej końcówką gwiazdką (Wilton 1M) i wyciskamy na każde ciastko. Truskawki kroimy na pół, a następnie na plasterki i wykładamy na krem. Wierzch deseru posypujemy kuleczkami czekoladowymi. Smacznego!

* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% marki Piątnica. Aby krem nam się dobrze ubił to śmietana oraz mascarpone muszą być dobrze schłodzone.

** Deser posypałam kuleczkami zbożowymi w czekoladzie białej i karmelowej marki Barry Callebaut. Kupuję je na Allegro. Można posypać także startą czekoladą.

Jeśli przygotujesz ciastka francuskie z bitą śmietaną to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź