Uwielbiamy wszystko co przypomina w smaku pizze. Bardzo podobnie smakują te rogaliki - szynka, ser, ketchup - takie składniki znajdziecie w ich wnętrzu. Takie rogaliki mogą stanowić smaczny obiad, lunch do pracy lub imprezową przekąskę. Smakuje pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do nadzienia oprócz ketchupu możemy dodać także majonez.
Karnawał trwa w najlepsze więc jeśli szukacie pomysłów na przekąski to zajrzyjcie TUTAJ.
SKŁADNIKI (24 sztuki):
-
CIASTO:
-
20g świeżych drożdży,
-
4,5-5 szklanek mąki,
-
½ łyżeczki soli,
-
1 łyżka cukru,
-
3 łyżki oleju,
-
Około 1 i ¾ szklanki letniej wody,
-
NADZIENIE:
-
150g szynki,
-
100g żółtego sera,
-
2-3 łyżki ketchupu,
-
DODATKOWO:
-
1 jajko,
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Do ¾ szklanki letniej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 3-4 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać rozczyn o gęstości śmietany. Rozczyn odstawiamy na 5-10 minut do podrośnięcia. Resztę wody mieszamy z olejem i solą. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy do podrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie szynkę i ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy ją z ketchupem (możemy dodać też majonezu).
Podrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 3 równe części. Każdą z części rozwałkowujemy na koło o grubości 0,5-1cm. Koło dzielimy na 8 równych części – powstanie 8 trójkątów. Na każdym trójkącie układamy porcję farszu i zwijamy rogalika. Rogaliki układamy na blaszce i pozostawiamy na 10-15 minut do napuszenia. Rogaliki zostawiamy w pewnych odstępach od siebie, bo urosną podczas pieczenia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim rogaliki tuż przed pieczeniem.
Rogale pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy na ciepło lub zimno.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Podczas zwijania rogalików możemy dodać także majonezu do nadzienia.
2) Rogaliki po posmarowaniu jajkiem możemy posypać szczyptą oregano lub bazylii.
Ile dac drożdży suchych?
1 opakowanie (7g).