Rogaliki z szynką i serem

Uwielbiamy wszystko co przypomina w smaku pizze. Bardzo podobnie smakują te rogaliki - szynka, ser, ketchup - takie składniki znajdziecie w ich wnętrzu. Takie rogaliki mogą stanowić smaczny obiad, lunch do pracy lub imprezową przekąskę. Smakuje pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do nadzienia oprócz ketchupu możemy dodać także majonez.




Karnawał trwa w najlepsze więc jeśli szukacie pomysłów na przekąski to zajrzyjcie TUTAJ.

Rogaliki z szynką i serem

Rogaliki z szynką i serem

SKŁADNIKI (24 sztuki):

  • CIASTO:

  • 20g świeżych drożdży,

  • 4,5-5 szklanek mąki,

  • ½ łyżeczki soli,

  • 1 łyżka cukru,

  • 3 łyżki oleju,

  • Około 1 i ¾ szklanki letniej wody,

  • NADZIENIE:

  • 150g szynki,

  • 100g żółtego sera,

  • 2-3 łyżki ketchupu,

  • DODATKOWO:

  • 1 jajko,

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Do ¾ szklanki letniej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 3-4 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać  rozczyn o gęstości śmietany. Rozczyn odstawiamy na 5-10 minut do podrośnięcia. Resztę wody mieszamy z olejem i solą. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy do podrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie szynkę i ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy ją z ketchupem (możemy dodać też majonezu).

Podrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 3 równe części. Każdą z części rozwałkowujemy na koło o grubości 0,5-1cm. Koło dzielimy na 8 równych części – powstanie 8 trójkątów. Na każdym trójkącie układamy porcję farszu i zwijamy rogalika. Rogaliki układamy na blaszce i pozostawiamy na 10-15 minut do napuszenia. Rogaliki zostawiamy w pewnych odstępach od siebie, bo urosną podczas pieczenia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim rogaliki tuż przed pieczeniem.

Rogale pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy na ciepło lub zimno.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Podczas zwijania rogalików możemy dodać także majonezu do nadzienia.

2) Rogaliki po posmarowaniu jajkiem możemy posypać szczyptą oregano lub bazylii.

Rogaliki z szynką i serem

Rogaliki z szynką i serem

Rogaliki z szynką i serem

Rogaliki z szynką i serem

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij