Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką

Faszerowane jajka najczęściej przygotowuję na rodzinne śniadania. Goszczą też często na naszych spotkaniach z przyjaciółmi. Podaję je wówczas jako przekąskę. To nasza ulubiona wersja faszerowanych jajek.

Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką

Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką

SKŁADNIKI:

  • 5 jajek,
  • 100g szynki,
  • 2-3 ogórki konserwowe,
  • ½ łyżeczki musztardy,
  • 2-3 łyżeczki majonezu,
  • Słodka papryka,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu obieramy je ze skorupek. Każde jajko przekrawamy na pół. Ostrożnie wyjmujemy żółtko i przekładamy je do miseczki. Żółtka rozgniatamy widelcem.

Szynkę i ogórki kroimy w małą kostkę. Po pokrojeniu ogórka powinno być mniej więcej tyle samo co szynki. Dodajemy je do miseczki z żółtkami. Dodajemy musztardę i majonez i mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Jeśli masa będzie bardzo „sucha” to dodajemy jeszcze odrobinę majonezu. Powstałą pastą napełniamy połówki białek. Gdy wszystkie jajka będą nadziane to ich wierzch oprószamy odrobiną słodkiej papryki.

Życzę smacznego 🙂

Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką

Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij