Paszteciki z kapustą i grzybami

Końcówka listopada to dobry czas, aby zacząć planowanie wigilijnego menu. Zapraszam Was dzisiaj do przygotowania pysznych pasztecików wigilijnych, które możemy podać do czerwonego barszczu. Te paszteciki nie dość, że są przepyszne to ich zrobienie jest bardzo proste i szybkie. Farsz możemy przygotować dnia poprzedniego, a ciasto zrobić tuż przed pieczeniem. Ciasto mimo, że zawiera drożdże nie wymaga wyrastania. Wystarczy je zagnieść i od razu przechodzimy do formowania pasztecików.

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

SKŁADNIKI (25 sztuk):

  • CIASTO:
  • 250g mąki,
  • 25g świeżych drożdży,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki śmietany gęstej 18% (około 50g),
  • 65g masła,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • Szczypta soli,
  • 1 jajko+1 łyżka mleka – do posmarowania pasztecików,
  • FARSZ:
  • 500g kiszonej kapusty,
  • 40g suszonych grzybów,
  • 1 duża cebula,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

FARSZ: W jednym garnku gotujemy do miękkości kiszoną kapustę. Jeśli jest bardzo kwaśna to należy ją wcześniej wypłukać. W drugim garnku gotujemy do miękkości suszone grzyby.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Do jednej miski wkładamy kapustę, grzyby i cebulę, mieszamy. Następnie przekręcamy je przez maszynkę do mielenia mięsa, aby uzyskać jednolity farsz.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wkładamy zmielony farsz i podsmażamy go przez kilka minut często mieszając. Doprawiamy do smaku. Farsz studzimy.

CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier i sól. Dodajemy masło i siekamy razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy pokruszone drożdże i chwilkę siekamy do połączenia. Kolejno dodajemy całe jajka i żółtka oraz śmietanę. Jeszcze chwilkę siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 3mm. Na prostokącie układamy porcję farszu, przykrywamy ciastem i dokładnie zlepiamy łączenia. Ostrym nożem kroimy otrzymany wałek na kawałki około 2cm. Kroić możemy również pod kątem. Układamy je blaszce do pieczenia w pewnych odstępach o siebie.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim rogaliki tuż przed pieczeniem. Rogaliki pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach.

Życzę smacznego  🙂

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij