- 2 piersi z kurczaka,
- 3 zupki chińskie (2 ostre+1 łagodna),
- 1 papryka czerwona,
- 4 ogórki konserwowe,
- 1 puszka kukurydzy,
- majonez 2-3 łyżki,
- przyprawa do kurczaka,
- sól,
- pieprz,
- papryka ostra
Makaron z zupek chińskich kruszymy i wsypujemy do miski, dodajemy również przyprawy, które były w opakowaniu - zalewamy je 1l wody. Po 3 minutach makaron odcedzamy na durszlaku. Czekamy aż cała woda odcieknie. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w przyprawie do kurczaka i smażymy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo małą kostkę.
Ogórki kroimy w drobną kostkę. Paprykę, ogórka i odsączoną kukurydzę dodajemy do makaronu. Ostudzone mięso kroimy w mała kostkę i dodajemy do reszty. Sałatkę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Wszystko razem mieszamy. Sałatka powinna mieć ostry smak. Nie powinniśmy dawać do niej za dużo majonezu. 2-3 łyżki jest już wystarczające. Sałatka najlepsza jest na drugi dzień, gdy składniki się przegryzą. Życzę smacznego 😉
Witam,prosze powoliedziec czy przyprawy ktie sa w zupce chinskiej.nalez tez wsyoac do wody ? 🙂 zawsze robilam bez nich (i nigdy salati na bazie makaronu mi nie smakowaly ale dam im szanse skorzystam z Pani przepisu).Pozdrawiam
Tak, przyprawy z zupek wsypujemy do wody. Zupki przygotowujemy tak jak do zwykłej zupki chińskiej tylko po chwili makaron odcedzamy. Pozdrawiam i mam nadzieję, że sałatka zasmakuje 😉
Robię te sałatkę od kilku lat na każdą rodzinną imprezę, polecam 🙂 🙂
Sałatka wyszła super 🙂 kolejne przepisy na kolejne imprezy 🙂
Cieszę się, że smakuje 🙂
Bardzo fajny przepis! Na pewno go wykorzystam!
Bardzo polecam 🙂
Robię bardzo podobną, tyle że nie dodaję już przyprawy do kurczaka. Uwielbiam takie sałatki.
Bardzo dobra sałatka. Wszystkim gościom smakowała. Coś innego na moim stole. Dzisiaj robię po raz drugi. Polecam.
Cieszę się, że smakuje ?