Smażone pierogi z mięsem

Jakiś czas temu pokazywałam Wam przepis na włoskie pierogi - sofficini z szynką i serem. Te pierogi różnią się od naszych. Różne jest ciasto, a także sposób przygotowania: smaży się je, a nie gotuje. W podobny sposób przygotowałam dzisiejsze pierożki - wykorzystując pozostałe mięso z rosołu.

Przyznam szczerze, że wyszły w ten sposób jedne z najlepszych pierogów jakie jadłam 🙂 W smaku przypominają troszkę krokiety, troszkę pierogi z mięsem. Są mięciutkie (ciasto jest bardzo delikatne w smaku) i sycące oraz tanie w przygotowaniu. Najbardziej pasował mi do nich czerwony barszczyk. Można je podać także z ulubionym sosem i surówką.Smakują dobrze również na zimno. Świetnie się odgrzewają. Gorąco polecam!

Smażone pierogi z mięsem

Smażone pierogi z mięsem

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:

  • 2 szklanki mąki,

  • 2 szklanki mleka,

  • 2 łyżki masła,

  • 1 płaska łyżeczka soli,

  • NADZIENIE:

  • 650g mięsa z rosołu,

  • 1 duża cebula,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Majeranek,

  • Słodka i ostra papryka,

  • Ewentualnie odrobina bulionu,

  • DODATKOWO:

  • 2 jajka,

  • Bułka tarta do panierowania,

  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Cebulę obieramy i podsmażamy. Mięso z rosołu – np. pól na pół mięso z kurczaka i wołowina – mielimy razem z cebulą w maszynce do mielenia mięsa, wystarczy zmielić tylko raz. Dodajemy kilka łyżek bulionu/rosołu jeśli mięso jest za suche. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz majerankiem.




CIASTO: Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło i zagotowujemy. Do miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy gorące mleko. Mieszamy aż składniki się połączą i odstawiamy do przestudzenia. Ciasto wyrabiamy chwilkę, aby nie było grudek, podsypując mąką. Ciasto cienko rozwałkowujemy (3mm) i szklanką wycinamy koła. Na każdym krążku układamy porcję farszu i zlepiamy pieroga.

W misce roztrzepujemy jajka. Pierogi maczamy w jajka, a następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.

Życzę smacznego 🙂

 

Smażone pierogi z mięsem

Smażone pierogi z mięsem

1 Komentarz

  1. znam podobny przepis na pierogi, są b. smaczne:)

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij