Sernik na zimno snickers

Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Ostatnio cały czas przygotowuję ciasta z owocami m.in. z truskawkami, porzeczkami, jagodami, rabarbarem. Natomiast w tym tygodniu zachciało mi się czegoś bardzo słodkiego i czegoś szybkiego do przygotowania. Upał na dworze nie zachęcał do długiego pichcenia w kuchni. Ponieważ oboje z mężem uwielbiamy karmel to tak powstał dzisiejszy serniczek na zimno.  Sernik na zimno snickers przygotujecie bez użycia żelatyny czy galaretki. Masa serowa jest dzięki temu bardzo kremowa, a ponieważ sernik jest niewysoki to nie rozpada się. Pamiętajcie, aby użyć sera zmielonego gęstego dobrej jakości. W innym przypadku proponuję zmielić samemu twaróg.

Sernik na zimno snickers

Sernik na zimno snickers

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych,
  • 80g masła,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • MASA SEROWA:
  • 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 250g serka mascarpone,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 batony snickers,
  • WIERZCH:
  • ½ porcji sosu karmelowego,
  • 1 baton snickers,
  • 2-3 łyżki orzeszków ziemnych,

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka kruszymy na pył. Masło rozpuszczamy i łączymy z ciasteczkami, dodajemy masło orzechowe, dokładnie mieszamy.

Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy cienko masłem (brzeg i rant). Na spód i brzegi wykładamy masę ciasteczkową, dokładnie wyrównujemy. Tortownicę odstawiamy do lodówki na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową.

MASA SEROWA: Snickersy kroimy w kostkę. Ser miksujemy z cukrem pudrem do połączenia składników. Dodajmy po 1 łyżce serka mascarpone i krótko miksujemy po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy sok z cytryny, ekstrakt z wanilii i pokrojone batony. Mieszamy do połączenia. Masę serową wykładamy na spód ciasteczkowy. Dokładnie wyrównujemy wierzch ciasta. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki, aby masa serowa stężała.

WIERZCH: Baton snickers kroimy w kostkę. Wykładamy go razem z orzeszkami na wierzch ciasta. Ciasto polewamy sosem karmelowym.

Życzę smacznego  🙂

Sernik na zimno snickers

Sernik na zimno snickers

Sernik na zimno snickers

Sernik na zimno snickers

Sernik na zimno snickers

Sernik na zimno snickers





18 komentarzy

  1. Przepyszne ciacho! Idealne na czas wakacji 😉

    IMG_20180630_170541

    • cukiereczek

      Ankuu.ka wygląda pyyysznie! 🙂

    • Twój komentarz

      • cukiereczek

        Piękny?

  2. Ale megaa!!!!

    IMG_20180715_104434_401

    • cukiereczek

      Natka wygląda perfekcyjnie! 🙂

  3. Super !!!

    • cukiereczek

      Piękny! ?

  4. A oto mój ?

    • cukiereczek

      Martyna jakie pyszności ?

  5. Ciasto jest fantastyczne, jednak uważam, że sok z cytryny można pominąć, bo twaróg sam w sobie jest kwaskowaty i nie trzeba podkręcać tego kwasu jeszcze bardziej. Dałam też pół szklanki cukru pudru i dla nas było idealnie słodko. Polecam ten przepis ?

    • cukiereczek

      Cieszę się, że ciasto przypadło do gustu 🙂

  6. Sernik jest przepyszny, super przepis a w wykonaniu błyskawiczny☺ chciałabym zapytać czy można zrobić takie mini serniczki i prosić o radę co z proporcjami w takim wypadku?

    • cukiereczek

      Dziękuję za miłe słowa <3 Myślę, że można z tego przepisu przygotować także miniserniczki. Proporcje zachowałabym te same. Wydaje mi się, że wyjdzie ich około 16 sztuk (w takich foremkach na muffinki) 🙂

      • Dziekuje za tak szybka odpowiedź! 🙂 biorę się do roboty!
        Często korzystam z Pani przepisów, uwielbiam! Pozdrawiam! 🙂

        • cukiereczek

          Bardzo mi miło 🙂 Polecam się!

  7. Ola

    Będę robiła jutro dla szwagierki na urodziny ten sernik i zastanawiam się, którego sera najlepiej użyć ? Może Pani polecić ? Zawsze robiłam z mój ulubiony ale może inny Pani używa ?;)

    • cukiereczek

      Używam w sumie tylko dwóch zamiennie. Mój Ulubiony z Wielunia lub Piątnica – najlepsze na serniki! 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij