Jajka faszerowana awokado to moja propozycja na lekkie śniadanie lub przekąskę. Są delikatne w smaku, sycące, lekkie; będą idealne dla osób będących na diecie. Awokado ma wszechstronne zastosowanie kulinarne. Jest bardzo zdrowe i powinniśmy je często jeść. Najlepiej sprawdza się w sałatkach, pastach i zupach. Nie należy go za długo gotować, bo traci wówczas swoje wartości odżywcze.
SKŁADNIKI (2-3 porcje):
- 3 jajka,
- 1 awokado,
- Sok z cytryny,
- 2 łyżeczki majonezu,
- Sól,
- Pieprz,
- Szczypta gałki muszkatołowej,
- Szczypta słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE:
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy je i obieramy. Kroimy je na pół, wyjmujemy żółtka i umieszczamy w miseczce. Żółtka łączymy z majonezem i rozgniatamy widelcem.
Awokado kroimy na pół i obieramy. Skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Pół awokado przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem. Pozostałe pół kroimy na cząstki, które posłużą nam do dekoracji jajek.
Żółtka łączmy z awokado, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Jajka napełniamy farszem i dekorujemy cząstką awokado.
Smacznego 🙂