Paszteciki z ciasta francuskiego

Jeśli śledzicie moje relacje na Instagramie czy Facebooku to wiecie, że jestem wierna jednemu przepisowi na paszteciki. Są to krucho-drożdżowe paszteciki z ciasta z dużą ilością żółtek. Robię je w ilościach hurtowych. Zamrażam. Cała rodzina je kocha! Ale...paszteciki z ciasta francuskiego to moje najnowsze odkrycie i powiem Wam, że będę je robić częściej. Jeszcze nigdy nie udało mi się tak szybko upiec pasztecików!

Co więcej, te paszteciki smakują rewelacyjnie. Są zgrabne, chrupiące z soczystym mięsem w środku. Robi się je przyjemnie, szybko i łatwo. Pasuje do nich szklaneczka czerwonego barszczu. Ja przygotowałam je z mięsem z rosołu, ale do środka można dać dowolne nadzienie np. pieczarkowe, kapustę z grzybami, szpinak z serem feta. Bardzo polecam!

Paszteciki z ciasta francuskiego

Paszteciki z ciasta francuskiego

Więcej przepisów na paszteciki

Paszteciki z ciasta francuskiego

Paszteciki z ciasta francuskiego

Przepyszne, chrupiące, ekspresowe w przygotowaniu.

Paszteciki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 350g),
  • 1 jajko do posmarowania,
  • sezam (opcjonalnie),
  • MIĘSO:
  • około 300g mięsa z rosołu,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz,
  • majeranek

Przygotowanie:

MIĘSO: Do przygotowania pasztecików użyłam mięsa z rosołu. Mięso obieramy od kości. Najlepiej jeśli będą to różne rodzaje mięsa: drób (kurczak, kaczka, indyk) i wołowina/wieprzowina. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na patelni na oleju aż do zeszklenia. Następnie cebulę z mięsem mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Doprawiamy majerankiem, słodką papryką, solą i pieprzem do smaku.

A jeśli masa jest sucha to dodaje do niej odrobinę wrzącej wody i mieszam. Wodę dodaje stopniowo - tak około 50-100ml. W zależności od rodzaju mięsa ta ilość będzie różna. Można dodać zamiast wody - bulion.

Paszteciki z ciasta francuskiego - przygotowanie

Paszteciki z ciasta francuskiego - przygotowanie

Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki. Delikatnie rozwijamy i kroimy wzdłuż na 3 paski. Na każdym pasku układamy wzdłuż porcję nadzienia.

*Jeśli używamy ciasta francuskiego o mniejszej wadze np. 250g lub 275g to warto pokroić je na 2 paski.

Paszteciki z ciasta francuskiego - przygotowanie

Paszteciki z ciasta francuskiego - przygotowanie

Paski zlepiamy i układamy łączeniem do dołu. Gdyby ciasto nie chciało się kleić to brzeg zwilżamy odrobiną wody. Następnie powstałe rulony kroimy ukośnie na paszteciki.

Paszteciki z ciasta francuskiego - przed i po upieczeniu

Paszteciki z ciasta francuskiego - przed i po upieczeniu

Paszteciki przenosimy na blaszkę z wyposażenia piekarnika i układamy zachowując odstępy. Jajko roztrzepujemy i przy pomocy pędzelka smarujemy nim wierzch pasztecików. Można je posypać odrobiną sezamu (lub czarnuszki). Pieczemy w temperaturze 200 stopni, góra-dół około 15-17 minut - do dobrego zarumienienia. Smacznego!

Paszteciki z ciasta francuskiego

Paszteciki z ciasta francuskiego

Jeśli przygotujesz francuskie paszteciki z mięsem to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź