Pieczarki panierowane z cukinią i papryką

Dzisiaj mam dla Was pomysł na bardzo prostą, szybką i smaczną kolację. Kolorowy farsz warzywny zamknięty w panierowanej pieczarce - to jest to, za czym moi domownicy przepadają 🙂 Tak przygotowane pieczarki z pewnością sprawdzą się jako przystawka, jako dodatek do dań czy też jako samodzielny posiłek. Serdecznie polecam 🙂
Składniki:
  • 4 pieczarki,
  • 1/2 małej cukinii,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
 
Pieczarki obieramy, odkrawamy im nóżki i wydłubujemy miąższ tak, aby pozostały same główki. Nóżki pieczarek kroimy w drobną kostkę, Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na masełku szklimy cebulką, następnie dodajemy paprykę, cukinię i pieczarki i wszystko razem smażymy. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy łyżkę bułki tartej, chwilkę podsmażamy i zdejmujemy z ognia. Tak przygotowanym farszem napełniamy pieczarki. Jajka rozkłócamy, dodając soli i pieprzu.Każdą z pieczarek maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej, Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Przekładamy na papierowe ręczniki po upieczeniu, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego 😉

 




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź