Ciasto Kryształek to biszkopt przełożony lekkim kremem z zatopionymi w środku pokrojonymi galaretkami. Jest lekkie i piankowe. Bardzo ładnie się kroi. Smakuje małym i dużym bez wyjątku. A przy tym cieszy oko. Idealnie sprawdzi się na wszelkie urodziny i kinderbale dla dzieci. Moje dzieci wprost uwielbiają to ciasto. Mają wielką radość wyjadając z niego kolorowe kosteczki galaretek. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" po nowy przepis na pyszne ciasto.
![Biszkopt z kremem i galaretkami](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/01/Biszkopt-z-kremem-i-galaretkami-2-scaled.jpg)
Biszkopt z kremem i galaretkami
Przygotowanie ciasta należy rozpocząć wcześniej, bo musimy najpierw rozpuścić galaretki i odstawić je do stężenia. A gdy stężeją to kroimy je kostkę. Możemy użyć dowolnych kolorowych galaretek. Ważne, aby rozpuścić je w mniejszej ilości wody niż podana na opakowaniu. Biszkopt również warto upiec sobie troszkę wcześniej. Wówczas będzie się lepiej kroił, a i złożenie samego ciasta zajmie naprawdę niewiele czasu.
Krem do ciasta to jeden z moich ulubionych kremów: śmietana kremówka z serkiem homogenizowanym - usztywniony galaretką. Jest fajny, lekki, kremowy i piankowy. Każdy kto go spróbuje zachwyca się nim.
![Biszkopt z kremem i galaretkami](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/01/Biszkopt-z-kremem-i-galaretkami-1-scaled.jpg)
Biszkopt z kremem i galaretkami
Więcej przepisów na ciasta z galaretkami
![Ciasto Kryształek](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/01/Ciasto-Kryształek-scaled.jpg)
Ciasto Kryształek
Wyśmienite i piankowe ciasto na biszkopcie z galaretką. Smakuje małym i dużym bez wyjątku.
Ciasto Kryształek
SKŁADNIKI:
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki oleju,
- KREM Z SERKIEM:
- 600g śmietany kremówki (36%),
- 600g serka homogenizowanego waniliowego,
- 1 galaretka przezroczysta,
- 150ml wody,
- PONCZ:
- 1/3 szklanki wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- DODATKOWO:
- 3 kolorowe galaretki
PRZYGOTOWANIE:
Każdą z galaretek rozpuszczamy w 300ml wody. Gdy przestygną to przelewamy je do prostokątnych pojemniczków i odstawiamy do lodówki do stężenia. Stężałe galaretki wyjmujemy z pojemniczków i kroimy w małą kostkę.
![Stężałe galaretki kroimy w kostkę](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/01/Stężałe-galaretki-kroimy-w-kostkę-scaled.jpg)
Stężałe galaretki kroimy w kostkę
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilkanaście minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (23×28cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę. Następnie kroimy go na pół.
PONCZ: Składniki ponczu mieszamy ze sobą.
KREM Z SERKIEM: Galaretkę rozpuszczamy w 150ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Uwaga: Galaretka szybko zacznie tężeć!
![Rozpuszczanie galaretki](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/01/Rozpuszczanie-galaretki-scaled.jpg)
Rozpuszczanie galaretki
Jest jeszcze drugi sposób na rozpuszczenie galaretki i ostatnio z tego sposobu korzystam częściej. Galaretkę wsypuje do miski i zalewam zimną wodą. Odstawiam do napęcznienia na około 20-30 minut. Po tym czasie podgrzewam ją interwałowo w mikrofali po 8-10 sekund i mieszam. Znowu podgrzewam, mieszam, podgrzewam mieszam. Robię tak kilkanaście razy aż galaretka całkowicie się rozpuści. Należy tylko uważać, aby za mocno jej nie podgrzać.
![Przygotowanie kremu](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/01/Przygotowanie-kremu-scaled.jpg)
Przygotowanie kremu
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Dodajemy serki homogenizowane i miksujemy na wolnych obrotach miksera tylko do połączenia. Następnie dodajemy rozpuszczoną tężejącą galaretkę wlewamy ją ciurkiem i miksujemy na średnich obrotach miksera do dobrego połączenia. Krem dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Do większej części kremu dodajemy pokrojone w kostkę galaretki. Trochę pokrojonych galaretek zostawiamy, aby posypać nimi wierzch ciasta.
![Przygotowanie ciasta Kryształek](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/01/Przygotowanie-ciasta-Kryształek-1-scaled.jpg)
Przygotowanie ciasta Kryształek
ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy pierwszy blat biszkopta. Nasączamy go połową ponczu. Na biszkopcie rozsmarowujemy krem z galaretkami, wyrównujemy jego powierzchnię. Następnie wykładamy drugi blat biszkoptu, nasączamy go pozostałym ponczem i wykładamy resztą kremu (bez galaretek), wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy od razu odłożonymi galaretkami. Galaretki można jeszcze drobniej posiekać. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał, a najlepiej na całą noc.
Życzę smacznego!
![Przygotowanie ciasta Kryształek](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/01/Przygotowanie-ciasta-Kryształek-scaled.jpg)
Przygotowanie ciasta Kryształek
![Biszkopt z kremem i galaretkami](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/01/Biszkopt-z-kremem-i-galaretkami-scaled.jpg)
Biszkopt z kremem i galaretkami
Delikatny, nie za słodki, a do tego pysny. BOMBA!
Bardzo dziękuję ♥️