Kapsalon to słynny holenderski fast food. Spotkać można się też z nazwą frytki z posypką. Składa się z frytek zapiekanych z kurczakiem i serem oraz sałatki i sosu. Danie to możemy przygotować w jednej dużej formie lub w kilka mniejszych. Super sprawdzi się jako danie imprezowe na karnawałowe domówki, Sylwestra czy po prostu spotkania ze znajomymi. Robi się je dość łatwo i szybko, zwłaszcza jeśli użyjemy gotowych frytek do pieczenia. My od jakiegoś czasu przygotowujemy frytki z piekarnika. Ale oczywiście możecie do tego dania wykorzystać frytki domowe, smażone.
SKŁADNIKI (6 porcji):
- 600g frytek mrożonych,
- 500g piersi z kurczaka,
- 3 łyżeczki przyprawy gyros,
- 1 łyżka oleju,
- 125g sera żółtego,
- 1 mała kapusta pekińska,
- 2 pomidory,
- ½ ogórka długiego,
- ½ cebuli,
- Sól,
- Sos czosnkowy
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą gyros. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Smażymy kurczaka na rumiano. Kapustę pekińską drobno siekamy. Ogórka obieramy i kroimy w półplasterki. Pomidora także kroimy w półplasterki, a obraną cebulę w piórka.
Sos czosnkowy przygotowujemy według TEGO przepisu.
Frytki pieczemy według przepisu na opakowaniu. Następnie ustawiamy temperaturę 180 stopni. Gorące frytki oprószamy solą i od razu przekładamy do naczynia żaroodpornego o wymiarach około 20x30cm.
Na frytki wykładamy podsmażonego kurczaka i całość posypujemy serem.
Naczynie wkładamy do piekarnika na kilka minut tzn. do rozpuszczenia sera. Potrawę wyjmujemy z piekarnika.
Na wierzch wykładamy wszystkie posiekane warzywa. Całość polewamy sosem czosnkowym. Podajemy od razu.
Życzę smacznego!
Kolejny trafiony przepis 🙂
Cieszę się, że smakowało 🙂