Roladki z bakłażana z brzoskwinią i serem pleśniowym

Bakłażan to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu. Możemy je dusić, piec, smażyć albo grillować. Bakłażan dość szybko robi się miękki więc przygotowanie z niego potraw jest ekspresowe. Dzisiaj zapraszam Was na bardzo fajne roladki, które możemy podać jako przystawkę lub przekąskę. Możemy podać je na ciepło lub na zimno. Ja wolę bardziej wersję na ciepło, gdy ser pleśniowy zaczyna się rozpuszczać. Nie bójcie się się połączenia brzoskwiń i sera - to jest naprawdę smaczne! Ser pleśniowy komponuje się też świetnie z gruszką. Te roladki to idealne danie dla osób na diecie. Jedną porcję możecie podać np. na drugie śniadanie.

Roladki z bakłażana z brzoskwinią i serem pleśniowym

Roladki z bakłażana z brzoskwinią i serem pleśniowym

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 1 i ½ bakłażana (360g),
  • 150g brzoskwiń z puszki,
  • 90g sera pleśniowego,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażana kroimy wzdłuż na plastry o grubości 5mm. Plastry oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Następnie grillujemy je z obu stron na patelni grillowej.

Brzoskwinie i ser kroimy w plasterki.

Na każdym plastrze bakłażana układamy porcje sera i brzoskwiń. Zwijamy roladki i spinamy je wykałaczkami.

Przed podaniem roladki podgrzewamy na patelni, aby ser się rozpuścił. Możemy je też podawać na zimno.

Życzę smacznego 🙂


Uwaga:

1) Cała potrawa zawiera około 507kcal. W tym:

  • węglowodany – 50g,
  • białko – 24g,
  • tłuszcz – 28g,
  • błonnik – 10g.

Proponuję podanie dwóch porcji po około 254kcal. To danie proponuję podać na drugie śniadanie lub przekąskę.

Roladki z bakłażana z brzoskwinią i serem pleśniowym

Roladki z bakłażana z brzoskwinią i serem pleśniowym





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij