Jeśli jesteście fanami zapiekanki gyros to koniecznie musicie wypróbować sałatki gyros. Tę sałatkę przygotowujemy na każdą imprezę rodzinną oraz na święta. Każdy z nas ją uwielbia. Jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Układamy ją warstwowo w dużej misce dzięki czemu pięknie się prezentuje. Bardzo ją polecam - na pewno nie zawiedzie Was smakiem.
SKŁADNIKI:
- 1 mała kapusta pekińska,
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- Przyprawa gyros,
- 1 puszka kukurydzy,
- Około 6 ogórków konserwowych,
- 1 duża cebula,
- Ketchup,
- Majonez,
- Olej do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę pekińską płuczemy i osuszamy. Następnie drobno ją kroimy. Kukurydzę odsączamy na sicie. Ogórki konserwowe drobno kroimy. Ogórków powinno być mniej więcej tyle co kukurydzy. Ilość sztuk zależy od ich wielkości. Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę. Oprószamy ją równomiernie przyprawą do gyrosa i mieszamy. Jeśli mamy czas to możemy pierś odstawić na kilka godzin do lodówki do zamarynowania. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Smażymy pierś na rumiano. Mięso studzimy.
Na dno dużej miski wkładamy cebulę. Na cebuli układamy mięso. Następnie wykładamy kilka łyżek majonezu i równomiernie go rozsmarowujemy. Majonez powinien pokryć cienką warstwą mięso. Na majonezie rozsmarowujemy ketchup (powinno go być tyle co majonezu). Następnie wykładamy równomiernie ogórki konserwowe. Na ogórkach rozsypujemy kukurydzę. Na sam wierzch kładziemy kapustę pekińską.
Sałatkę odstawiamy na kilka godzin do lodówki do przegryzienia smaków.
Życzę smacznego 🙂
Cebula biała?
Karola tak. Czasem używam czerwonej zamiast białej i też świetnie pasuje.