Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszny torcik z galaretką, malinami, budyniem oraz kremem śmietankowym. Te wszystkie składniki zamykamy pomiędzy dwiema warstwami ciemnego biszkoptu. Pysznie, lekko, delikatnie, nie za słodko i bardzo efektownie. Sami się przekonajcie!
Tort malinowy z budyniem to moja propozycja na zbliżający się DZIEŃ MATKI. Warto dla swojej kochanej mamy przygotować domowe ciasto, ciasteczka czy deser. Na pewno będzie bardzo wdzięczna i mile zaskoczona. Ja w tym roku przygotuje mamie taki o to prosty torcik z owocami. Nie mam teraz za dużo czasu (przy trójce małych dzieci) więc doceniam takie szybkie i proste przepisy.
TUTAJ znajdziesz więcej pomysłów na słodkości na Dzień Matki.
A więc...biszkopt warto upiec dzień wcześniej wówczas samo złożenie tortu idzie ekspresowo. Co więcej, biszkopt upieczony wcześniej o wiele lepiej się kroi. Gdy mamy już biszkopt to szybko przygotowujemy poncz (czyli mieszamy wodę z sokiem z cytryny i cukrem pudrem) i nasączamy nim biszkopt. Kolejno gotujemy budyń, zdejmujemy z ognia i mieszamy z rozpuszczoną galaretką. Gdy masa budyniowa przestygnie to wylewamy ją na biszkopt. Całość chowamy do lodówki (wystarczy pół godziny) i już możemy układać owoce i zalać je galaretką. Gdy galaretka stężeje to układamy drugi blat biszkoptu, nasączamy go i zdobimy kremem śmietankowym. Krem można wycisnąć szprycą lub wyłożyć go jako warstwę i wyrównać szpatułką. Torcik gotowy! Przed podaniem dekorujemy go świeżymi owocami i ofiarujemy mamie 🙂
Rożne wersje ciasta
Przygotowując ten torcik zainspirowałam się przepisem na ciasto znalezionym na profilu Przepis Na Słodko. Bardzo zaciekawiło mnie połączenie kremu budyniowego (czyli po prostu budyniu wymieszanego z galaretką) z owocami. Krem ten nie był dla mnie nowością, bo wykorzystałam już takie połączenie w cieście marchewkowym. A z dodatkiem malin w galaretce i kremu śmietankowego smakował naprawdę pysznie! Krem ten jest bardzo uniwersalny, bo można użyć dowolnego rodzaju galaretki i budyniu. Co powiecie na:
- truskawkową wersję ciasta - przygotujcie jasny biszkopt, użyjcie galaretki truskawkowej;
- wersję borówkową lub jagodową - przygotujcie jasny biszkopt, użyjcie galaretki niebieskiej (np. firmy Wodzisław), a do środka dajcie jagody lub borówki. Podobne ciasto znajdziecie na blogu (TUTAJ przepis).
- cytrynową lub pomarańczową wersję ciasta? - użyjcie galaretki cytrynowej lub pomarańczowej, a do środka nie dawajcie już żadnych owoców - po prosty wylejcie stężałą galaretkę. Do wersji cytrynowej przygotuj jasny biszkopt, a do pomarańczowej - ciemny.
- brzoskwiniową lub mango - użyjcie owoców z puszki, a smak galaretki zmieńcie na brzoskwiniowy. Do tego proponuje przygotować jasny biszkopt.
- ciasto malina - brzoskwinia - krem może być malinowy, a brzoskwinie z puszki zatapiamy w galaretce. Albo na odwrót: krem brzoskwiniowy, a maliny dajemy do galaretki.
- wersję jabłkową - na jasnym biszkopcie, z jabłkami przygotowanymi tak jak w TYM przepisie.
- wersja makowa - na jasnym biszkopcie, z gotowaną masą makową.
Mam nadzieję, że skusicie się na przygotowanie takiego ciasta, bo robi się je szybko i bezproblemowo. Czeka na zdjęcia Waszych ciast w komentarzu 🙂
Więcej przepisów na pyszne torty
- Tort rafaello z truskawkami
- Lekki torcik z pieczonym rabarbarem
- Tort fryzyjski
- Tort musowy z truskawkami
Delikatny w smaku, kremowy, nie za słodki. Jego przygotowanie jest dość łatwe i przyjemne. Idealny na małe uroczystości.
Tort malinowy z budyniem
Składniki:
- BISZKOPT KAKAOWY:
- 3 jajka,
- 1/2 szklanka cukru (100g),
- 3/4 szklanki mąki (odejmujemy 1 i 1/2 łyżki mąki, a w to miejsce wsypujemy 1 i 1/2 łyżki kakao) (około 115g),
- 1 i 1/2 łyżki kakao,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (3g),
- 3 łyżki oleju,
- PONCZ:
- 1/3 szklanki wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru pudru,
- MASA BUDYNIOWA:
- 2 szklanki mleka,
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g),
- 1 galaretka malinowa,
- GALARETKA Z MALINAMI:
- 1 galaretka malinowa,
- 300g malin,
- 400ml wody,
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 300g śmietany kremówki 36%,
- 125g serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- DEKORACJA:
- świeże maliny,
- kuleczki w białej czekoladzie Barry Callebaut,
- suszone kwiaty chabru
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
PONCZ: Składniki ponczu mieszamy ze sobą.
BISZKOPT KAKAOWY: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, góra-dół. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Po każdej dodanej porcji cukru ubijamy 1-2 minuty i dodajemy kolejną porcję. Białka ubijamy łącznie kilkanaście minut. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku krótko miksując, tylko do połączenia. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Krótko mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników.Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Po upieczeniu biszkopt studzimy. Zeskrobujemy wierzchnią skórkę i kroimy go na pół.
* Biszkopt można upiec dzień wcześniej. Nawet warto upiec go wcześniej wówczas łatwiej jest go pokroić, bo się tak nie kruszy. Owijamy go wówczas folią, żeby nie wysychał i trzymamy na blacie w temperaturze pokojowej.
MASA BUDYNIOWA: W rondelku zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki mleka. W pozostałym mleku (1/2 szklanki) rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się mleko i zagotowujemy ciągle mieszając. Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy galaretkę (proszek). Mieszamy dokładnie aż do rozpuszczenia się galaretki. Masę odstawiamy do przestudzenia co jakiś czas mieszając.
GALARETKA Z MALINAMI: Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Zostawiamy ją na blacie do przestudzenia, a gdy zacznie tężeć to wykładamy na ciasto.
Możemy do tej warstwy użyć malin mrożonych lub świeżych. Malin mrożonych nie rozmrażamy wcześniej. Przy malinach mrożonych galaretka bardzo szybko zacznie zastygać.
KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.
Śmietanę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.
* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.
ZŁOŻENIE CIASTA: Na dnie tortownicy o średnicy 24cm (lub rantu) układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go równomiernie połową ponczu. Następnie wylewamy masę budyniową i wyrównujemy ją. Masa powinna być ostudzona i powinna lekko tężeć. Tortownicę wkładamy do lodówki na kilkanaście - kilkadziesiąt minut aż masa budyniowa całkowicie wystygnie.
Po tym czasie wykładamy maliny i zalewamy je tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia galaretki. Następnie układamy drugi blat biszkoptu i nasączamy go resztą ponczu. Rozsmarowujemy na nim 2 czubate łyżki kremu śmietankowego. Resztę kremu przekładamy do szprycy zakończonej końcówką gwiazdką (Wilton 1M) i wyciskamy ozdobne róże na wierzch biszkoptu.
Ciasto ozdabiamy suszonymi kwiatami, owocami i kuleczkami z białej czekolady. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
To najlepszy tort jaki jadłam (i tez sama zrobiłam, a to już duże osiągniecie 😁!! Pyszne maliny z galaretka i ta masa budyniowa to wspaniale połączenie! Do tego wilgotny ciemny biszkopt i jesteśmy w niebie!! Ciasto zniknęło w jeden dzień i już mam prośby o kolejne:) Dziękuje bardzo za ten przepis 😍😍😍☺️☺️☺️🤤🤤🤤
Wyszedł idealny ♥️ Bardzo dziękuję za miły komentarz 😍
Wyszło pyszne 😋😋😋🥰🥰🥰
Cieszę się 😍