Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszny torcik z galaretką, malinami, budyniem oraz kremem śmietankowym. Te wszystkie składniki zamykamy pomiędzy dwiema warstwami ciemnego biszkoptu. Pysznie, lekko, delikatnie, nie za słodko i bardzo efektownie. Sami się przekonajcie!
![Tort malinowy z budyniem](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/05/Tort-malinowy-z-budyniem-2-scaled.jpg)
Tort malinowy z budyniem
Tort malinowy z budyniem to moja propozycja na zbliżający się DZIEŃ MATKI. Warto dla swojej kochanej mamy przygotować domowe ciasto, ciasteczka czy deser. Na pewno będzie bardzo wdzięczna i mile zaskoczona. Ja w tym roku przygotuje mamie taki o to prosty torcik z owocami. Nie mam teraz za dużo czasu (przy trójce małych dzieci) więc doceniam takie szybkie i proste przepisy.
TUTAJ znajdziesz więcej pomysłów na słodkości na Dzień Matki.
A więc...biszkopt warto upiec dzień wcześniej wówczas samo złożenie tortu idzie ekspresowo. Co więcej, biszkopt upieczony wcześniej o wiele lepiej się kroi. Gdy mamy już biszkopt to szybko przygotowujemy poncz (czyli mieszamy wodę z sokiem z cytryny i cukrem pudrem) i nasączamy nim biszkopt. Kolejno gotujemy budyń, zdejmujemy z ognia i mieszamy z rozpuszczoną galaretką. Gdy masa budyniowa przestygnie to wylewamy ją na biszkopt. Całość chowamy do lodówki (wystarczy pół godziny) i już możemy układać owoce i zalać je galaretką. Gdy galaretka stężeje to układamy drugi blat biszkoptu, nasączamy go i zdobimy kremem śmietankowym. Krem można wycisnąć szprycą lub wyłożyć go jako warstwę i wyrównać szpatułką. Torcik gotowy! Przed podaniem dekorujemy go świeżymi owocami i ofiarujemy mamie 🙂
![Tort malinowy z budyniem](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/05/Tort-malinowy-z-budyniem-3-scaled.jpg)
Tort malinowy z budyniem
Rożne wersje ciasta
Przygotowując ten torcik zainspirowałam się przepisem na ciasto znalezionym na profilu Przepis Na Słodko. Bardzo zaciekawiło mnie połączenie kremu budyniowego (czyli po prostu budyniu wymieszanego z galaretką) z owocami. Krem ten nie był dla mnie nowością, bo wykorzystałam już takie połączenie w cieście marchewkowym. A z dodatkiem malin w galaretce i kremu śmietankowego smakował naprawdę pysznie! Krem ten jest bardzo uniwersalny, bo można użyć dowolnego rodzaju galaretki i budyniu. Co powiecie na:
- truskawkową wersję ciasta - przygotujcie jasny biszkopt, użyjcie galaretki truskawkowej;
- wersję borówkową lub jagodową - przygotujcie jasny biszkopt, użyjcie galaretki niebieskiej (np. firmy Wodzisław), a do środka dajcie jagody lub borówki. Podobne ciasto znajdziecie na blogu (TUTAJ przepis).
- cytrynową lub pomarańczową wersję ciasta? - użyjcie galaretki cytrynowej lub pomarańczowej, a do środka nie dawajcie już żadnych owoców - po prosty wylejcie stężałą galaretkę. Do wersji cytrynowej przygotuj jasny biszkopt, a do pomarańczowej - ciemny.
- brzoskwiniową lub mango - użyjcie owoców z puszki, a smak galaretki zmieńcie na brzoskwiniowy. Do tego proponuje przygotować jasny biszkopt.
- ciasto malina - brzoskwinia - krem może być malinowy, a brzoskwinie z puszki zatapiamy w galaretce. Albo na odwrót: krem brzoskwiniowy, a maliny dajemy do galaretki.
- wersję jabłkową - na jasnym biszkopcie, z jabłkami przygotowanymi tak jak w TYM przepisie.
- wersja makowa - na jasnym biszkopcie, z gotowaną masą makową.
Mam nadzieję, że skusicie się na przygotowanie takiego ciasta, bo robi się je szybko i bezproblemowo. Czeka na zdjęcia Waszych ciast w komentarzu 🙂
![Tort malinowy z budyniem](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/05/Tort-malinowy-z-budyniem-1-scaled.jpg)
Tort malinowy z budyniem
Więcej przepisów na pyszne torty
- Tort rafaello z truskawkami
- Lekki torcik z pieczonym rabarbarem
- Tort fryzyjski
- Tort musowy z truskawkami
![Tort malinowy z budyniem](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/05/Tort-malinowy-z-budyniem-scaled.jpg)
Tort malinowy z budyniem
Delikatny w smaku, kremowy, nie za słodki. Jego przygotowanie jest dość łatwe i przyjemne. Idealny na małe uroczystości.
Tort malinowy z budyniem
Składniki:
- BISZKOPT KAKAOWY:
- 3 jajka,
- 1/2 szklanka cukru (100g),
- 3/4 szklanki mąki (odejmujemy 1 i 1/2 łyżki mąki, a w to miejsce wsypujemy 1 i 1/2 łyżki kakao) (około 115g),
- 1 i 1/2 łyżki kakao,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (3g),
- 3 łyżki oleju,
- PONCZ:
- 1/3 szklanki wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru pudru,
- MASA BUDYNIOWA:
- 2 szklanki mleka,
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g),
- 1 galaretka malinowa,
- GALARETKA Z MALINAMI:
- 1 galaretka malinowa,
- 300g malin,
- 400ml wody,
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 300g śmietany kremówki 36%,
- 125g serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- DEKORACJA:
- świeże maliny,
- kuleczki w białej czekoladzie Barry Callebaut,
- suszone kwiaty chabru
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
PONCZ: Składniki ponczu mieszamy ze sobą.
BISZKOPT KAKAOWY: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, góra-dół. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Po każdej dodanej porcji cukru ubijamy 1-2 minuty i dodajemy kolejną porcję. Białka ubijamy łącznie kilkanaście minut. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku krótko miksując, tylko do połączenia. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Krótko mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników.Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Po upieczeniu biszkopt studzimy. Zeskrobujemy wierzchnią skórkę i kroimy go na pół.
* Biszkopt można upiec dzień wcześniej. Nawet warto upiec go wcześniej wówczas łatwiej jest go pokroić, bo się tak nie kruszy. Owijamy go wówczas folią, żeby nie wysychał i trzymamy na blacie w temperaturze pokojowej.
MASA BUDYNIOWA: W rondelku zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki mleka. W pozostałym mleku (1/2 szklanki) rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się mleko i zagotowujemy ciągle mieszając. Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy galaretkę (proszek). Mieszamy dokładnie aż do rozpuszczenia się galaretki. Masę odstawiamy do przestudzenia co jakiś czas mieszając.
![Przygotowanie kremu budyniowego z galaretką](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/05/Przygotowanie-kremu-budyniowego-z-galaretką-scaled.jpg)
Przygotowanie kremu budyniowego z galaretką
GALARETKA Z MALINAMI: Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Zostawiamy ją na blacie do przestudzenia, a gdy zacznie tężeć to wykładamy na ciasto.
Możemy do tej warstwy użyć malin mrożonych lub świeżych. Malin mrożonych nie rozmrażamy wcześniej. Przy malinach mrożonych galaretka bardzo szybko zacznie zastygać.
![Rozpuszczenie galaretki](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/05/Rozpuszczenie-galaretki-scaled.jpg)
Rozpuszczenie galaretki
KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.
Śmietanę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.
* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.
![Przygotowanie kremu śmietankowego](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/05/Przygotowanie-kremu-śmietankowego-scaled.jpg)
Przygotowanie kremu śmietankowego
ZŁOŻENIE CIASTA: Na dnie tortownicy o średnicy 24cm (lub rantu) układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go równomiernie połową ponczu. Następnie wylewamy masę budyniową i wyrównujemy ją. Masa powinna być ostudzona i powinna lekko tężeć. Tortownicę wkładamy do lodówki na kilkanaście - kilkadziesiąt minut aż masa budyniowa całkowicie wystygnie.
![Przygotowanie tortu malinowego z budyniem](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/05/Przygotowanie-tortu-malinowego-z-budyniem-scaled.jpg)
Przygotowanie tortu malinowego z budyniem
Po tym czasie wykładamy maliny i zalewamy je tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia galaretki. Następnie układamy drugi blat biszkoptu i nasączamy go resztą ponczu. Rozsmarowujemy na nim 2 czubate łyżki kremu śmietankowego. Resztę kremu przekładamy do szprycy zakończonej końcówką gwiazdką (Wilton 1M) i wyciskamy ozdobne róże na wierzch biszkoptu.
![Przygotowanie tortu malinowego z budyniem](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/05/Przygotowanie-tortu-malinowego-z-budyniem-1-scaled.jpg)
Przygotowanie tortu malinowego z budyniem
Ciasto ozdabiamy suszonymi kwiatami, owocami i kuleczkami z białej czekolady. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
![Tort malinowy z budyniem](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/05/Tort-malinowy-z-budyniem-4-scaled.jpg)
Tort malinowy z budyniem
To najlepszy tort jaki jadłam (i tez sama zrobiłam, a to już duże osiągniecie 😁!! Pyszne maliny z galaretka i ta masa budyniowa to wspaniale połączenie! Do tego wilgotny ciemny biszkopt i jesteśmy w niebie!! Ciasto zniknęło w jeden dzień i już mam prośby o kolejne:) Dziękuje bardzo za ten przepis 😍😍😍☺️☺️☺️🤤🤤🤤
Wyszedł idealny ♥️ Bardzo dziękuję za miły komentarz 😍
Wyszło pyszne 😋😋😋🥰🥰🥰
Cieszę się 😍