Ryba w zalewie pomidorowej gościła u nas w święta Bożego Narodzenia. Okazała się hitem świąt 🙂 Smakuje świetnie na ciepło i na zimno. Pierwszy raz spróbowałam jej na imprezie firmowej. Od razu mi zasmakowała i poprosiłam o przepis Panią Marię. Przygotowanie ryby nie zajmuje dużo czasu. Najbardziej pracochłonną czynnością jest smażenie ryby, bo zalewę robi się dosłownie kwadrans. Podsmażone kawałki ryby układamy w większym naczyniu np. żaroodpornym i zalewamy gorącą zalewą. Rybę warto przygotować 1-2 dni przed podaniem, aby zdążyła się przegryźć. Ja przygotowuje ją na różne rodzinne imprezy i święta. Jeszcze raz dziękuję Pani Marii za przepis.
SKŁADNIKI:
- 1 kg filetów rybnych np. dorsza, miruny, tilapii,
- 2-3 jajka,
- Mąka do panierowania,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia,
- ZALEWA:
- 4 cebule,
- 1-1,5 szklanki wody,
- ½ szklanki octu,
- 5 ziaren pieprzu,
- 3 łyżki cukru,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ szklanki oleju,
- 1 szklanka ketchupu,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
PRZYGOTOWANIE:
Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy je solą i pieprzem z obu tron. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy z kawałeczków ryby panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i ponownie w mące. Smażymy je na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Usmażone kawałki ryby układamy w większym naczyniu.
Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W większym naczyniu rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i smażymy kilka minut aż się zeszkli. Wówczas dodajemy tyle wody, aby zakryła cebulę. Dodajemy pozostałe składniki zalewy, mieszamy i zagotowujemy. Zalewę gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Gorącą zalewą zalewamy kawałki ryby. Rybę odstawiamy do wystygnięcia. Następnie umieszczamy ją w lodówce na co najmniej 12 godzin, aby się przegryzła.
Życzę smacznego 🙂
Czy można dodać dodać do ryby różne dodatki np. papryka, pieczarki?
Myślę, że tak.
Ketchup łagodny?
Można użyć ketchup łagodny lub pikantny.
Ile można przechowywać tę rybkę w lodówce?
5-7 dni.
Czy dodając zamiast koncentratu pomidorowego – przecier, dodajemy go tyle samo ?
Raczej dałabym więcej.
A ewentualnie z octem jabłkowym da radę?
Myślę, że tak. Będzie delikatniejsze.
Ryba smaczna, ale za dużo octu. Moim zdaniem kilka łyżek wystarczy.
Taki jej urok ? Można oczywiście zmniejszyć ilość octu.
To najlepsza ryba w zalewie pomidorowej jaką jadłam.
Króluje na naszym stole już od kilku lat? Jest pyszna, dla mnie idealna. Nic dodać nic ująć ?? Delicius?
Bardzo się cieszę, że smakuje ?
Czy można podgrzać później?
Tak.
Rybka pyszna bardzo polecam. Dalam pikantny ketchup i jest idealna.
Bardzo się cieszę, że smakuje ?
Pyszne!!! Jedne z lepszych ryb jakie jadłam. Dałam odrobinę mniej octu, gdyż bałam się, że będą za kwaśne. Z czystym sumieniem mogę polecić
Cieszę się, że smakowały ?
A gdyby dodał ocet jabłkowy? Wyszłaby?
Myślę, że tak.
Jaki używała pani ketchup łagodny czy pikatny?
Zazwyczaj używam pikantny 😉
Czy dobrze widzę ze dodajemy wodę do gorącego oleju? Bo czytam i jakoś nie umiem tego ogarnąć ;D
Tak, wodę wlewamy do podsmażonej cebuli. Nie będzie to sam olej w garnku, bo będzie razem z podsmażoną cebulą. Może delikatnie zaskwierczeć, ale nie powinien pryskać. Spokojnie 😉
Polecam, pyszna rybka
Bardzo dziękuję ♥️
Zrobiłam po raz pierwszy, ta ryba jest REWELACYJNA ufff co za smak 🥳🥳🥳🥳🥳 ŚWIETNY przepis, DZIĘKUJĘ 💪🏻👏🏻😋
Cieszę się bardzo, że zasmakowała ♥️