Francuska napoleonka

Francuska napoleonka to pyszne i szybkie do przygotowania ciasto. To dwa blaty ciasta francuskiego przełożone domowym kremem budyniowym. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszny wypiek.

Ciasto jest naprawdę ekspresowe w przygotowaniu. Zaczynamy od upieczenia blatów ciasta francuskiego. Gdy ciasta pieką się to przygotowujemy budyń. Teraz, gdy jest zimno za oknem, budyń możemy wystawić na dwór i szybko ostygnie. Więc jak już upieczemy oba blaty to od razu możemy miksować krem. Trzeba tylko pamiętać, by masło wyjąć z lodówki 2h wcześniej, aby się ociepliło. Krem jest przepyszny, taki delikatny i aksamitny. Warto go wykorzystać do innych przepisów. Następnie blaty ciasta przekładamy kremem i już po 2 godzinkach w lodówce ciasto jest gotowe i możemy się nim zajadać.

Francuska napoleonka

Francuska napoleonka

Jest takie proste do przygotowania, zaledwie z kilku składników, a smakuje tak wykwintnie. Gorąco polecam!

Więcej przepisów na wypieki z domowym budyniem

Francuska napoleonka

Francuska napoleonka

Ekspresowe do przygotowania ciasta na gotowym cieście francuskim z domowym kremem budyniowym.

Francuska napoleonka

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (300g),
  • KREM BUDYNIOWY:
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g),
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200g masła,
  • DODATKOWO:
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, góra-dół.

Zaczynamy od upieczenia ciasta francuskiego. Płat ciasta francuskiego dzielimy na 2 równe części. Jedną z nich układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika i dziurkujemy widelcem. Drugą część wkładamy do lodówki. Ciasto pieczemy do ładnego zarumienienia, około 15 minut. Studzimy. Następnie wyjmujemy z lodówki drugą część ciasta, dziurkujemy widelcem i również pieczemy na rumiano, około 15 minut.

* Pamiętaj, aby w w momencie wkładania ciasta do piekarnika ciasto było zimne, prosto z lodówki. Tylko wtedy ładnie urośnie w piekarniku.

** Jeśli kupisz ciasto francuskie o innej wadze to nic nie szkodzi. Może to być opakowanie o wadze od 250 do 350g. Kontroluj wówczas czas pieczenia ciasta i skróć go lub wydłuż o kilka minut.

Przygotowanie kremu budyniowego

Przygotowanie kremu budyniowego

KREM BUDYNIOWY: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby zmiękło.

Do rondelka wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka oraz dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Tak rozrobioną mieszankę wlewamy na gotujące się mleko. Energicznie mieszamy i zagotowujemy. Powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Budyń całkowicie studzimy. Najlepiej przykryć go folią, aby nie zrobił się na nim kożuch.

Miękkie masło ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy łyżka po łyżce budyń w krótkich odstępach czasu i dalej ucieramy. Otrzymamy delikatny krem.

Napoleonka na cieście francuskim

Napoleonka na cieście francuskim

ZŁOŻENIE CIASTA: Na desce układamy pierwszy blat ciasta francuskiego. Smarujemy go kremem i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ciasto odstawiamy do lodówki na min.2h. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!

Francuska napoleonka

Francuska napoleonka

Inspiracja

Jeśli przygotujesz napoleonkę na cieście francuskim to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. Ciasto przepyszne. Nie wyszło takie “puszyste” bo nie doczytałam ze ciasto musi byc prosto z lodówki 😊 bałam się ze krem nie wyjdzie bo nie robiłam nigdy budyniu od podstaw ale wyszło dobre 😄

    • cukiereczek

      Piękne wyszło ♥️ Cieszę się bardzo, że smakuje 🤤

Zostaw odpowiedź