Ciastka francuskie z kremem pistacjowym i malinami

Kiedyś nie lubiłam się z ciastem francuskim. Inni zawijali w nie parówki, robili szybkie ciastka z jabłkiem, a ja uważałam, że to pójście na łatwiznę i nie chce tego robić. Całe szczęście, po kilku latach, wszystko mi się odmieniło. Teraz bardzo lubię mieć w lodówce płat ciasta francuskiego. Gdy mam niespodziewanych gości czy brak mi pomysłu na kolację - wyciągam ciasto francuskie, ulubione dodatki i gotowe.

Dziś chce Wam zaproponować szybki deser. Są to francuskie poduszeczki posmarowane gotowym kremem pistacjowym i udekorowane malinami. Po raz kolejny łączę maliny i pistacje. To pyszne combo. Nie martwcie się jeśli nie macie akurat kremu pistacjowego. Świetnie sprawdzi się tutaj nutella czy masło orzechowe. A do tego banan, truskawki czy borówki.

Więcej przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego

Ciastka francuskie z kremem pistacjowym i malinami

Ciastka francuskie z kremem pistacjowym i malinami

Ekspresowe w przygotowaniu ciasteczka francuskie. Dzięki nacięciu ciasta francuskiego przed pieczeniem możemy wyrośnięte ciasto "wepchnąć" do środka i utworzyć miejsce na krem.

Ciastka francuskie z kremem pistacjowym i malinami

Składniki (15 sztuk):

  • 1 płat ciasta francuskiego (275g),
  • 1 jajko,
  • DODATKOWO:
  • 1 słoiczek kremu pistacjowego (200g),
  • 200g malin
  • posiekane pistacje lub czekoladowa posypka do dekoracji

Przygotowanie:

CIASTO FRANCUSKIE: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, góra-dół.

Zaczynamy od upieczenia ciasta francuskiego. Płat ciasta francuskiego dzielimy kwadraty. Każdy kwadrat nacinamy w środku tworząc drugi mniejszy. Ciasto tylko nacinamy - nie przecinamy do końca! Układamy je na blaszce z wyposażenia piekarnika. Jajko roztrzepujemy i za pomocą pędzelka smarujemy każde ciastko tuż przed pieczeniem. Ciastka pieczemy do ładnego zarumienienia, około 15-17 minut. Studzimy.

* Moje ciasto francuskie miało wago 275g. Po rozłożeniu miało wymiary około 25cmx40cm. Podzieliłam je zatem na 15 kwadratów o wymiarach ~8cmx8cm.

** Pamiętaj, aby w w momencie wkładania ciasta do piekarnika ciasto było zimne, prosto z lodówki. Tylko wtedy ładnie urośnie w piekarniku.

*** Jeśli kupisz ciasto francuskie o innej wadze to nic nie szkodzi. Może to być opakowanie o wadze od 250 do 300g. Kontroluj wówczas czas pieczenia ciasta i skróć go lub wydłuż o kilka minut.

Ciastka francuskie przed i po upieczeniu

Ciastka francuskie przed i po upieczeniu

Gdy ciastka ostygną to ponownie lekko nacinamy mniejsze kwadraty i palcami popychamy mniejszy kwadrat do środka dużego tak, aby utworzyło się w środku wgłębienie. Do powstałego wgłębienia nakładamy porcję kremu pistacjowego. Na wierzch układamy świeże maliny. Deser posypujemy posiekanymi pistacjami. Smacznego!

*Użyłam kremu pistacjowego słodzonego marki GustoBello zakupionego w sieci sklepów Biedronka w tygodniu włoskiem.

Ciastka francuskie z kremem pistacjowym i malinami

Ciastka francuskie z kremem pistacjowym i malinami

Jeśli przygotujesz ciastka francuskie z kremem pistacjowym i malinami to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. Cała rodzina oszalała na punkcie tych ciastek! Zostają u nas na stałe ♥️

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ♥️

Zostaw odpowiedź