Karkówka pieczona w plastrach z pieczarkami, ogórkiem i serem

Czy jestem wielbicielką pieczonych mięs na różne sposoby? Oczywiście, że tak. Więc gdy zobaczyłam na IG Sylwii pysznie pieczoną karkówkę to wiedziałam, że jak najszybciej muszę ją zrobić. Całe szczęście miałam zamrożony piękny kawałek mięsa więc o to dziś na moim stole serwuje karkówkę pieczoną w plastrach z ogórkiem, pieczarkami, cebulką i ciągnącym się serem. Smakiem przypomina karkówkę po żydowsku, którą także znajdziecie na blogu.

Karkówkę najpierw kroimy w plastry i rozbijamy. Następnie nacieramy marynatą i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia przygotowanie mięsa zajmuje dosłownie chwilkę. Ważne, aby całość piec pod przykryciem, by ser się nie przypalił. Nie przesadźcie z ilością soli do marynaty, bo majonez i ser są już dość słone. Majonezu i ketchupu dajcie naprawdę cienką warstwę, aby całe danie nie wyszło zbyt mdłe. Jako dodatek proponuje pieczone ziemniaczki lub frytki i buraczki.

Karkówka pieczona w plastrach z pieczarkami, ogórkiem i serem

Karkówka pieczona w plastrach z pieczarkami, ogórkiem i serem

Więcej przepisów na karkówkę:

Karkówka pieczona w plastrach z pieczarkami, ogórkiem i serem

Karkówka pieczona w plastrach z pieczarkami, ogórkiem i serem

Taka karkówka będzie smakowała świetnie podana z frytkami i buraczkami ze słoika.

Karkówka pieczona w plastrach z pieczarkami, ogórkiem i serem

Składniki:

  • 800g karkówki,
  • 1 cebula,
  • 375g pieczarek,
  • 3-4 ogórki kiszone,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • 2-3 łyżki ketchupu,
  • 150g sera żółtego w plasterkach,
  • PRZYPRAWY: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszony czosnek, majeranek,
  • olej do marynaty

Przygotowanie:

Karkówkę kroimy na 6 plastrów. Każdy z nich rozbijamy tłuczkiem. Mięso oprószamy przyprawami z obu stron i polewamy odrobiną oleju. Dokładnie mieszamy, aby plastry pokryły się marynatą. Mięso przykrywamy i odstawiamy na noc do zamarynowania.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżeczki masła i podsmażamy pieczarki z cebulą aż cała woda z grzybów wyparuje. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Ogórki kiszone kroimy w ukośne cienkie plasterki.

Na dużej i płaskiej blaszce układamy plastry karkówki jeden obok drugiego. Smarujemy je cienką warstwą majonezu. Następnie wykładamy podsmażone pieczarki z cebulą oraz plasterki ogórków. Całość smarujemy cienką warstwą ketchupu. Na wierzchu układamy plasterki żółtego sera. Mięso przykrywamy i pieczemy pod przykryciem 90 minut. Smacznego!

Inspiracja

Jeśli przygotujesz pieczoną karkówkę to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij