Karkówka po cygańsku

Prezentuję Wam dziś kolejny przepis na zapiekaną karkówkę. Jest to karkówka zapiekana na słodko-kwaśno z papryką i pieczarkami. Jest bardzo szybka i prosta do przygotowania. Wystarczy wieczorem zamarynować mięso, następnego dnia je podsmażyć, dodać warzywa, sos i całość zapiec. Jedyną pracę w sumie jaką musimy wykonać to pokrojenie wszystkich składników i podsmażenie mięsa. Jeśli zapomnicie zamarynować mięsa to nic nie szkodzi. Spokojnie możecie je oprószyć przyprawami tuż przed smażeniem. Karkówka po 1,5 - 2 godzinach spędzonych w piekarniku smakuje naprawdę wyśmienicie. Jest mięciutka i soczysta.

Zobaczcie też moje ulubione przepisy na zapiekaną karkówkę:

Karkówka po cygańsku

Karkówka po cygańsku

SKŁADNIKI (6-8 porcji):

  • 1,5 kg karkówki,
  • 500g pieczarek,
  • 2 papryki,
  • 3 cebule,
  • Mąka do panierowania,
  • Smalec do smażenia,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • ZALEWA:
  • ¾ szklanki pikantnego ketchupu,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżki octu,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2 płaskie łyżki cukru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • Szczypta słodkiej i ostrej papryki,

PRZYGOTOWANIE:

Karkówkę kroimy na plastry. Każdy z plastrów oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką i nacieramy odrobiną oleju. Plastry karkówki układamy w pojemniku i odstawiamy na noc do lodówki do zamarynowania.

Następnego dnia plastry karkówki panierujemy w mące i smażymy na rumiano z obu stron na smalcu. Mięso układamy na dnie naczynia żaroodpornego.

Umyte pieczarki kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Umytą paprykę kroimy w paseczki po usunięciu gniazd nasiennych. Składniki zalewy mieszamy ze sobą. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Na mięso wykładamy równomiernie cebule, pieczarki i paprykę. Całość polewamy przygotowaną zalewą. Naczynie przykrywamy i pieczemy około 1,5-2h.

15 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie, aby sos odparował i zgęstniał.

Życzę smacznego 🙂

Karkówka po cygańsku

Karkówka po cygańsku

Inspiracja

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij