Faworki ubijane mikserem

To kolejny przepis na faworki w "Weekendowej cukierence" 🙂 Te faworki mogę spokojnie konkurować z tradycyjnymi faworkami, do których ciasto wybijamy wałkiem. Okazuje się, że nie musimy się już męczyć z wybijaniem ciasta. Sekretem tych faworków jest ubicie żółtek mikserem na jasną i puszystą masę. Faworki wychodzą kruchutkie i z mnóstwem bąbelków. To zdecydowanie karnawałowy HIT tego roku. Gorąco polecam 😀

Faworki ubijane mikserem

Faworki ubijane mikserem

SKŁADNIKI :

  • 8 żółtek,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • Szczypta soli,
  • 1 łyżka rumu,
  • 1 łyżka octu,
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%,
  • 2 łyżki miękkiego masła (40g),
  • Około 2 szklanki mąki pszennej,
  • Tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

W misce umieszczamy żółtka, szczyptę soli i cukier puder. Ucieramy je mikserem przez kilka minut aż masa zrobi się jasna i puszysta. Dodajemy ocet, rum i śmietanę i chwilkę ubijamy. Dodajemy masło i miksujemy do połączenia składników tzn. aż całe masło się rozetrze. Stopniowo dodajemy mąkę i dalej miksujemy. Jeśli mikser już nie daje rady to przenosimy się z ciastem na stolnicę i wyrabiamy je ręcznie. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Być może nie zużyjemy całej mąki więc dodajemy ją stopniowo.

Ciasto dzielimy na 4-5 części. Pracujemy z jedną częścią, a pozostałe trzymamy w tym czasie zawinięte w folie, aby nie obsychało

Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy. Im cieniej rozwałkujemy tym lepiej. Ciasto kroimy w paski. W każdym pasku robimy nacięcie i przekładamy jeden koniec paska przez środek. W ten sposób formujemy wszystkie faworki.

Rozgrzewamy tłuszcz. Faworki smażymy partiami na rumiano z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Tłuszcz do smażenia powinien być nagrzany do temperatury 175 stopni.

Po ostygnięciu faworki oprószamy obficie cukrem pudrem.

Życzę smacznego 🙂

Faworki ubijane mikserem

Faworki ubijane mikserem

Faworki ubijane mikserem

Faworki ubijane mikserem

Faworki ubijane mikserem

Faworki ubijane mikserem

2 komentarzy

  1. Moje faworki wg Twojego przepisu 🙂

    26910734_1881196958588298_5048330000664623854_o

    • cukiereczek cukiereczek

      Wyglądają super 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij