Pavlova Kinder bueno

Kolejna pyszna bezowa propozycja w "Weekendowej Cukierence". Zapraszam na bezę Pavlovą z kremem czekoladowym przypominającym smak słynnych batoników kinder bueno.

W mojej lodówce często zalegają białka stąd chętnie przygotowuję różne desery bezowe. Bezę Pavlovą piekę na specjalne spotkania rodzinne czy uroczystości. Zawsze gra wtedy pierwsze skrzypce na stole. Latem podaję ją ze świeżymi owocami. A zimą stawiam na różne kremy. Krem kinder bueno to krem, który powstaje z połączenia śmietany kremówki, serka mascarpone, czekolady mlecznej, nutelli i masła orzechowego. Jest przepyszny! A w połączeniu z kruchą i piankową bezą to już w ogóle niebo w gębie. Krem ten przygotowuje się minimum 6 godzin wcześniej, aby zdążył się schłodzić. Jest to krem czekoladowy więc jest cięższy niż zwykłe kremy śmietanowe. Dlatego nie wykładamy go na bezę wcześniej, ale tuż przed podaniem. Krem ten stwardnieje w lodówce. Gdyby więc zostało nam bezy to po wyjęciu jej z lodówki należy ją ocieplić do temperatury pokojowej, aby krem wrócił do swojej konsystencji.

Jeśli posiadacie robot planetarny to beza zrobi się w nim sama. Trzeba tylko co kilkadziesiąt sekund dosypywać kolejną porcję cukru. Jeśli bezę podaję w niedzielę to piekę ją zazwyczaj w piątek lub sobotę. A krem robię tuż przed podaniem.

Beza Kinder bueno

Beza Kinder bueno

SKŁADNIKI:

  • BEZA PAVLOVA:
  • 170ml białek (około 4 białka z jajek o rozmiarze L),
  • 250g cukru (około 1 i ¼ szklanki),
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka białego octu winnego (lub ryżowego),
  • KREM KINDER BUENO:
  • 110g śmietany kremówki 36%,
  • 135g czekolady mlecznej,
  • 170g serka mascarpone,
  • 1 i 1/3 łyżki nutelli,
  • 1 i 1/3 łyżki masła orzechowego,
  • DODATKOWO:
  • 50g malin,
  • Garść czekoladowych kulek,
  • 2 batoniki Kinder bueno,
Beza Kinder bueno

Beza Kinder bueno

PRZYGOTOWANIE:

BEZA PAVLOVA: Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni, góra-dół. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 20cm.

Do miski wkładamy białka. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dokładnie i długo miksujemy po każdym dodaniu cukru. Jeśli cukier osiądzie nam na brzegu miski to zatrzymujemy mikser i cukier zgarniamy do środka.

Gdy już dodamy cały cukier to nasza piana powinna być sztywna, gęsta, błyszcząca, a cukier niewyczuwalny. Pianę ubijamy jeszcze przez 3 minuty, aby się ustabilizowała. Wówczas dodajemy mąkę i ocet i ubijamy razem jeszcze 1 minutę.

Pianę wykładamy na okrąg narysowany na papierze do pieczenia. Kilkoma sprawnymi ruchami formujemy kształt bezy podnosząc za pomocą łyżki lub szpatułki bezę do góry. Beza nie lubi długiego formowania.

Bezę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ją przez 30 minut w 120 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze przez 3 godziny. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Na bezę tuż przed podaniem wykładamy krem kinder bueno. Wierzch dekorujemy batonikami kinder bueno, malinami i czekoladowymi kuleczkami.

Beza Kinder bueno

Beza Kinder bueno

KREM KINDER BUENO: Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno mleczną czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę z czekoladą. Masę czekoladową przekładamy do czystej miseczki. Zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki do schłodzenia.

Następnego dnia do masy czekoladowej dodajemy serek mascarpone i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do powstania gęstego i puszystego kremu. Dodajemy nutellę i masło orzechowe i miksujemy chwilkę do połączenia.

Życzę smacznego!

Uwaga:
1) Taka niska temperatura sprawi, że beza będzie chrupiąca z zewnątrz, a piankowa w środku.

2) Bezę możemy upiec 1-2 dni wcześniej. Przechowujemy ją bez przykrycia, w temperaturze pokojowej.

Beza Kinder bueno

Beza Kinder bueno





4 komentarzy

  1. Kolejna pozycja od Ciebie Kasiu i strzał w 10! Zrobiłam tę bezę na Sylwestra i wszyscy się zajadali. Krem to jakaś poezja! Bardzo polecam, można zrobić super wrażenie na gościach! Dziękuję za ten przepis i świetną inspirację do udekorowania!

    • cukiereczek

      Wyszła oszałamiająca 😎😍 Cieszę się bardzo, że smakowała ❤️

      • Czy mogę ją zrobić zamiast z octem winnym z Cytryna? Oraz krem na śmietance 30%? 🙂

        • cukiereczek

          Tak, może być sok z cytryny.
          Może być śmietanka 30%. Krem jest w miarę gęsty więc nie musi być to konieczności 36%.

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij