Krążki cebulowe to jedna z klasycznych przekąsek wywodząca się z kuchni amerykańskiej. Są mega chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku. Smakują pysznie same, ale można podać je z sosem w stylu amerykańskim, na który również podaje przepis. Robi się je dość szybko i sprawnie. A do ich przygotowania potrzebujemy same podstawowe składniki.
Nie robimy tutaj ciasta naleśnikowego, w którym maczałoby się krążki cebuli. Ale krążki najpierw moczymy w mokrych składnikach, a następnie panierujemy w suchych. Czynność powtarzamy dwukrotnie. Dzięki czemu po usmażeniu uzyskamy tą pożądaną chrupkość. Tworzy nam się fajna chrupiąca skorupka. Po usmażeniu znika surowy smak cebuli, a otrzymujemy miękką i słodką cebulkę. Pamiętajcie, że kluczem do sukcesu jest dobrze rozgrzany olej.
![Chrupiące krążki cebulowe czyli onion rings](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2022/12/Chrupiące-krążki-cebulowe-czyli-onion-rings-2-scaled.jpg)
Chrupiące krążki cebulowe czyli onion rings
Krążki cebulowe mogą stanowić przekąskę podane z ulubionym sosem. Wypróbujcie koniecznie sosik z chrzanem, na który przepis podałam pod koniec wpisu. Może to być inny sos np. czosnkowy, barbecue, tysiąca wysp czy po prostu majonez wymieszany z ketchupem. Ale takie krążki można podać również jako dodatek do burgerów czy hot dogów zamiast frytek. Mogą też stanowić dekorację jakiegoś dania np. można je położyć na wierzchu zapiekanki.
![Chrupiące krążki cebulowe czyli onion rings](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2022/12/Chrupiące-krążki-cebulowe-czyli-onion-rings-3-scaled.jpg)
Chrupiące krążki cebulowe czyli onion rings
Więcej przepisów na imprezowe przekąski
![Chrupiące krążki cebulowe czyli onion rings](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2022/12/Chrupiące-krążki-cebulowe-czyli-onion-rings-scaled.jpg)
Chrupiące krążki cebulowe czyli onion rings
Klasyka kuchni amerykańskiej czyli panierowane krążki cebuli, mega chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku, podane z pysznym sosem. Idealne jako indywidualna przekąska lub dodatek do burgerów.
Chrupiące krążki cebulowe czyli onion rings
Składniki:
- 2 duże cebule,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżka białego octu winnego,
- 1/2 szklanki śmietany 18%,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 łyżki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
W większym rondlu rozgrzewamy olej do temperatury 175 stopni. Oleju powinno być około 2-3cm tak, aby krążki cebulowe mogły swobodnie pływać podczas smażenia.
![Przygotowanie krążków cebulowych](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2022/12/Przygotowanie-krążków-cebulowych-scaled.jpg)
Przygotowanie krążków cebulowych
W tym czasie obrane cebule kroimy w plastry o grubości 1-1,5cm. Rozdzielamy plastry palcami tak, aby utworzyć krążki. Malutkie krążki odkładamy i wykorzystujemy do innego dania, a będziemy panierować te większe i średnie krążki.
Do jednej miski wsypujemy suche składniki: mąkę pszenną, sól, pieprz i suszony czosnek. Dokładnie mieszamy.
Do drugiej miski wlewamy mleko. Dodajemy ocet, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy śmietanę i mieszamy dobrze do połączenia np. rózgą kuchenną lub mikserem na wolnych obrotach.
Następnie panierujemy dwukrotnie nasze cebulowe krążki. Najpierw maczamy w mleku. Następnie panierujemy w mące. Aby nie pobrudzić rąk warto robić to widelcem. Następnie znowu zamaczamy krążki w mleku i panierujemy w mące. Opanierowane krążki układamy na tacce.
![Panierowanie krążków cebulowych](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2022/12/Panierowanie-krążków-cebulowych-scaled.jpg)
Panierowanie krążków cebulowych
Ponieważ krążki smażą się dość szybko to warto najpierw od razu opanierować wszystkie i ułożyć na tacce, a później tylko smażyć.
![Smażenie krążków cebulowych](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2022/12/Smażenie-krążków-cebulowych-scaled.jpg)
Smażenie krążków cebulowych
Krążki wkładamy na rozgrzany olej i smażymy partiami na rumiano z obu stron. Odwracamy je w trakcie smażenia. Będą się smażyły około 3 minut. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego!
![Onion rings](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2022/12/Onion-rings-scaled.jpg)
Onion rings
Poniżej podaje przepis na pyszny sosik do krążków cebulowych, taki w stylu amerykańskim:
SOS DO ONION RINGS
Składniki:
- 1/2 szklanki majonezu,
- 1/4 szklanki ketchupu,
- 1/4 szklanki śmietany 18%,
- 1 łyżka sosu Worcestershire,
- 2 łyżeczki chrzanu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Odstaw do lodówki do momentu podania krążków.
![Chrupiące krążki cebulowe czyli onion rings](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2022/12/Chrupiące-krążki-cebulowe-czyli-onion-rings-1-scaled.jpg)
Chrupiące krążki cebulowe czyli onion rings
Przepyszne 😍 najlepsze jakie do tej pory jadlam!
Cieszę się, że smakują ♥️
Faktycznie chrupiące wychodzą, najbardziej chrupiące jakie udało mi się zrobić, oleju też dużo nie wsysają. Minusem jest tylko spore pryskanie, kuchenka do mycia, ale smak swietny
Cieszę się bardzo 💜