Sałatka królewska

Ta sałatka gości u nas na rodzinnych imprezach. Przygotowuję ją też czasem na niedzielę. Jest szybka do zrobienia, bardzo pożywna. Wszystkim smakuje. Na pewno dobrze ją znacie. Jej główne składniki to: seler konserwowy, por, jajka, żółty ser, szynka, ananas i kukurydza. Najlepsza jest na drugie dzień po przygotowaniu, gdy smaki się przegryzą.

SKŁADNIKI:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 puszka ananasa w plastrach,
  • 1 por,
  • 1 słoiczek selera konserwowego,
  • 150g żółtego sera w kawałku,
  • 250g szynki w kawałku,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 5 łyżek majonezu,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Ugotowane jajka obieramy i drobno siekamy. Białą i jasnozieloną część pora drobno kroimy. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Szynkę kroimy w małą kostkę. Selera i kukurydzę odsączamy z zalewy. Plastry ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w małą kostkę.

Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w dużej misce. Dodajemy 5 łyżek majonezu, szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Sałatkę przekładamy do salaterki i odstawiamy do lodówki, aby się przegryzła.

Życzę smacznego!

Sałatka królewska

Sałatka królewska





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź