Warto mieć w lodówce płat ciasta francuskiego, aby szybko przygotować deser dla niespodziewanych gości. Francuskie rogaliki są przepyszne, a robi się je ekspresowo. Wystarczy ciasto rozwałkować, podzielić na trójkąty, posmarować nutellą, zwinąć i upiec. Z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy. Chrupiące maślane ciasto w połączeniu z nutellą to prawdziwa gratka dla łasuchów. Jeśli chcecie możecie ten deser wzbogacić np. posiekanymi orzechami (posypując nimi rogaliki przed pieczeniem).
SKŁADNIKI (20 sztuk):
- 1 płat ciasta francuskiego (około 320g),
- Nutella,
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka – do posmarowania rogalików
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, góra-dół.
Na stolnicę oprószoną mąką rozwijamy płat ciasta francuskiego. Płat kroimy wzdłuż na pół, aby otrzymać dwa takie same prostokąty. Każdy z prostokątów kroimy na trójkąty. Przy podstawie każdego trójkąta układamy porcję nutelli. Trójkąt zwijamy począwszy od podstawy ku wierzchołkowi tworząc kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Rogaliki układamy łączeniem do dołu, aby nie rozwinęły się podczas pieczenia. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy przy pomocy pędzelka wierzch rogalików. Pieczemy około 15 minut, do zarumienienia.
Życzę smacznego!
Najszybsze rogaliki na świecie! Robię je z różnym nadzieniem. Nie mogą się nie udać:)
Piękne wyszły!