Ciasta na święta

 

 

 

Pewnie jak co roku stajecie przed wyborem ciast świątecznych. Na pewno macie sprawdzone pomysły, ale co roku warto przygotować nową słodkość. Przedstawiam Wam moje świąteczne typy.

CIASTA MIODOWE

Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez ciasta miodowego. Wielką jego zaletą jest fakt, że można przygotować je już 2-3 dni wcześniej. Gdy miodowe blaty zmiękną ciasta te wprost rozpływają się w ustach. U mnie na święta gości jedno z tych czterech ciast miodowych (wszystkie gorąco polecam):

  • Tort miodowy z bitą śmietaną - miękkie, miodowe blaty, lekki krem śmietanowy i miodowy tynk. Miód znajdziesz w każdej warstwie tego ciasta. Jest przepyszne! Pięknie się kroi i smakuje maślanie i miodowo.
Ciasto miodowe z bitą śmietaną

Ciasto miodowe z bitą śmietaną

  • Snickers - miodowe blaty przełożone są kremem budyniowym i kajmakiem
Snickers

Snickers

  • Miodownik - to 8 cienkich blatów miodowych przełożonych znakomitym kremem budyniowym z dodatkiem bitej śmietany. Mięciutki, delikatny, wprost rozpływa się w ustach. To jedno z najlepszych ciast na blogu!
Miodownik czyli rosyjski tort miodowy (Medovik)

Miodownik czyli rosyjski tort miodowy (Medovik)

  • Królewiec - miodowe blaty przekładamy kremem budyniowym, dodatkową warstwę ciasta stanowi biszkopt
Królewiec

Królewiec

  • Tort rumuński - to tort orzechowo-miodowy z pysznym kremem orzechowym, przełożony dodatkowo powidłami śliwkowymi.
Tort rumuński

Tort rumuński

  • Keks przekładany - to jedno z ciast ze zbiorów s. Anastazji. Kruche blaty miodowe przełożone są masą jabłkową oraz kremem kokosowym z kaszy manny.
Ciasto kruche z jabłkami i kremem kokosowym

Ciasto kruche z jabłkami i kremem kokosowym

  • Miodownik karmelowe tiramisu - Połączenie miodowego ciasta z delikatnym musem karmelowym, biszkoptami nasączonymi kawą i czekoladą. Pysznie i nowocześnie!
Miodownik karmelowe tiramisu

Miodownik karmelowe tiramisu

  • Miodownik - miodowe blaty przekładamy kremem orzechowym.
Miodownik z kremem orzechowym

Miodownik z kremem orzechowym

  • Sernik gotowany w cieście miodowym - ciasto to składa się z miodowych blatów przełożonych gotowaną masą serową. Sernik gotowany jest równie pyszny co ten pieczony, ale przygotowuję się go o wiele szybciej.
Sernik gotowany w cieście miodowym

Sernik gotowany w cieście miodowym

  • Placek żywiecki - miodowe blaty przekładamy powidłami śliwkowymi i kremem z kaszy manny.

Torciki miodowe z kremem czekoladowym

Torciki miodowe z kremem czekoladowym

  • Marlenka - to ciasto wywodzące się z Czech. Pomiędzy 6 warstwami miodowego ciasta mamy krem na bazie masy kajmakowej. Marlenka po 2-3 dniach wprost rozpływa się w ustach.
Marlenka

Marlenka

MAKOWCE

Makowiec to także obowiązkowa propozycja na naszym świątecznym stole. Mama przygotowuję tradycyjny zawijany makowiec. Ja natomiast przygotowuję makowiec w odmienionej formie:

  • Tort z makiem i budyniem - dość prosty i szybki do przygotowania tort świąteczny, który łączy w sobie następujące smaki: budyń, śmietanka, mak, biszkopt i pomarańcza. Zachwyca smakiem i wyglądem
Świąteczny tort z makiem i budyniem

Świąteczny tort z makiem i budyniem

  • Makowiec w pieluszkach - ten makowiec wymaga większego wkładu pracy. kruche blaty ciasta przełożone są kremem budyniowym, w którym zatopione są rolady makowe. Po 2-3 dniach ciasto smakuje wspaniale.
Makowiec w pieluszkach

Makowiec w pieluszkach

Makowiec w cieście cytrynowym

Makowiec w cieście cytrynowym

  • Makowiec warstwowy - to makowiec wywodzący się z kuchni podkarpackiej. Cztery blaty ciasta kruchodrożdżowego przełożone domową masą makową i oblane lukrem. Ciasto bardzo efektowne i całkiem proste do przygotowania.
Makowiec warstwowy

Makowiec warstwowy

  • Makowiec biszkoptowy - to bardzo szybki i prosty do przygotowania makowiec. Uwielbiam jego smak, jest miękki i wilgotny.
Makowiec biszkoptowy

Makowiec biszkoptowy

  • Makowiec śnieżny - to pyszny i kremowy makowiec przygotowany na spodzie biszkoptowym, z gotowaną masą makową, z bitą śmietaną, z kremem kajmakowym, herbatnikami i polewą. Piękne, pyszne, delikatne warstwowe ciasto. Smakuje wszystkim bez wyjątku.
Makowiec śnieżny z kajmakiem

Makowiec śnieżny z kajmakiem

  • Makowiec z bezą - to pyszny makowiec na kruchym cieście zapieczony pod bezową pianką.
Makowiec z bezą

Makowiec z bezą

  • Makowiec zawijany - to makowiec, który zawsze pojawia się na naszym świątecznym stole. Nie ma świąt bez tego makowca! Mięciutkie ciasto drożdżowe, polane lukrem, z pyszną domową masą makową – pycha.
Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką

Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką

PIERNIKI

Pierniki od kilku lat są nowością na naszym stole. Nie przygotowywaliśmy ich wcześniej. Teraz co roku staram się wprowadzać je na nasz stół. Rok temu przygotowałam piernik żydowski, a 2 lata temu torcik piernikowy. Oba ciasta są naprawdę godne polecenia.

  • Piernik staropolski - najlepszy wśród pierników! Przełożony powidłami śliwkowymi i polany czekoladą. Ciasto na ten piernik nastawia się 6 tygodni przed świętami i przechowuję w lodówce.
Piernik staropolski

Piernik staropolski

  • Piernik cytrusowy - to piernik przygotowany z dużą ilością miodu, wzbogacony kandyzowaną skórką pomarańczową i cytrynową oraz skórką startą ze świeżej pomarańczy i cytryny.
Piernik cytrusowy

Piernik cytrusowy

  • Szybki piernik (na ostatnią chwilę) - ten przepis uratuje nie jeden świąteczny stół! Prosty i szybki do przygotowania, z podstawowych składników takich jak: mąka, cukier, miód, kakao, przyprawa korzenna, mleko,  masło, jajka. Piernik przekładamy powidłami śliwkowymi i polewamy czekoladową polewą. Jest mięsisty i wilgotny.
Szybki piernik (na ostatnią chwilę)

Szybki piernik (na ostatnią chwilę)

Torcik piernikowy z czarną porzeczką

Torcik piernikowy z czarną porzeczką

  • Piernik kanadyjski - to pyszny i mięciutki piernik przełożony powidłami śliwkowymi i kremem grysikowym. Na wierzchu mamy grubą warstwę cukru pudru.
Piernik kanadyjski

Piernik kanadyjski

  • Piernik wyśmienity - to piernik, który przygotujemy w kilka minut, bez użycia miksera. Jest mięsisty, wilgotny, aromatyczny, miękki i puszysty. Przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą czekoladową.
Piernik wyśmienity

Piernik wyśmienity

  • Pełnoziarnisty piernik bananowy - to piernik w wersji fit. Przygotowany jest z mąki pszennej pełnoziarnistej, z dodatkiem jogurtu naturalnego, ksylitolem oraz minimalną ilością tłuszczu. Jeśli jesteś na diecie lub nie stosujesz białej mąki i cukru - to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Ten przepis pojawi się na blogu już w grudniu, zapraszam 🙂
Pełnoziarnisty piernik bananowy

Pełnoziarnisty piernik bananowy

  • Piernik żydowski - piernik ten pieczemy kilka tygodni przed świętami i przechowujemy w chłodnym miejscu. Jest prosty i szybki do przygotowania. Jest bardzo aromatyczny i napakowany bakaliami.
Piernik żydowski

Piernik żydowski

Oprócz pierników warto przygotować małe ciasteczka pierniczki. TUTAJ znajdziecie moje propozycje na pyszne pierniczki.

SERNIKI

Co to za święta bez sernika? Oto moje propozycje na pyszne świąteczne serniki:

Sernik gotowany z pierniczkami

Sernik gotowany z pierniczkami

  • Sernik wiedeński - Sernik wiedeński to jeden z najbardziej znanych i popularnych serników. Tradycyjnie pieczony jest bez spodu. Do jego przygotowania używamy zmielonego twarogu, masła i dużej ilości jajek. To dzięki takiemu doborowi składników sernik ma delikatny i aksamitny smak.
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

  • Sernik ciasteczkowy Lotus Biscoff - spód to pokruszone ciasteczka Lotus Biscoff wymieszane z masłem. Środek to aksamitna masa serowa powstała z połączenia zmielonego twarogu, mascarpone i kremu ciasteczkowego, Wierzch to polewa z kremu Lotus. A dekoracja to bita śmietana. To najmodniejszy sernik w tym sezonie!
Sernik Lotus Biscoff

Sernik Lotus Biscoff

  • Świąteczny serniczek z malinami - spód to pokruszone ciasteczka korzenne wymieszane z masłem. Środek to aksamitna masa serowa powstała z połączenia zmielonego twarogu i śmietany kremówki. A wierzch to maliny zatopione w galaretce.
Świąteczny serniczek z malinami

Świąteczny serniczek z malinami

  • Sernik pistacjowy zebra - delikatny, mazisty, kremowy. Idealny dla fanów pistacji i osób lubiących niebanalne wypieki. Ten przepis pojawi się już w sobotę na blogu, zapraszam!
Sernik zebra pistacjowa

Sernik zebra pistacjowa

  • Sernik z mandarynkami - to ekspresowy w przygotowaniu sernik z delikatną masą serową, soczystymi mandarynkami i chrupiącym ciastem.
Sernik z mandarynkami

Sernik z mandarynkami

Puszysty sernik śmietankowy

Puszysty sernik śmietankowy

  • Korzenna kostka z malinami - to ciasto bez pieczenia składające się z warstw ciastek korzennych przełożonych kremem serowo-śmietankowym, zwieńczone malinami w galaretce. Jest szybkie i proste do przygotowania. Krem jest gęsty, dobrze się z nim pracuje. Po kilku godzinach spędzonych w lodówce ciasto pięknie się kroi.
Kostka korzenna z malinami

Kostka korzenna z malinami

  • Sernik z musem z białej czekolady - to wyjątkowy pieczony sernik, który wychodzi aksamitny i równy jak stół. Po upieczeniu wykładamy na niego mus z białej czekolady. Jest idealny w smaku. Więcej przepisów na serniki z musem znajdziesz TUTAJ.
Sernik z musem z białej czekolady

Sernik z musem z białej czekolady

  • Sernik krakowski - pyszny polski sernik na kruchym spodzie, z rodzynkami i kratką na wierzchu. Przepyszny!
Sernik krakowski

Sernik krakowski

  • Sernik z czekoladą karmelową - pyszny sernik na ciasteczkowym spodzie, który zawiera czekoladę karmelową. Udekorowany jest polewą również z czekolady karmelowej.
Sernik z czekoladą karmelową

Sernik z czekoladą karmelową

  • Sernik biały puch - to sernik przygotowany z dużą ilością białek. Jest puszysty i kremowy.
Sernik biały puch (na samych białkach)

Sernik biały puch (na samych białkach)

  • Poduszkowiec - to delikatny serniczek zatopiony w puszystym cieście biszkoptowym. Do jego przygotowania potrzebne są same podstawowe składniki, które na pewno macie w swoim domu. Ciasto robi się szybko i przyjemnie, a robi wrażenie na gościach.
Ciasto jasny poduszkowiec

Ciasto jasny poduszkowiec

Świąteczny sernik na zimno na makowym spodzie

Świąteczny sernik na zimno na makowym spodzie

  • Sernik z mascarpone - to pyszny, delikatny, kremowy serniczek pieczony pół na pół z serka z wiaderka i z serka mascarpone. Można go dowolnie ozdobić np. bitą śmietaną i pierniczkami. Plusem jest także szybkość przygotowania.
Sernik z mascarpone

Sernik z mascarpone

Sernik tradycyjny (bez spodu)

Sernik tradycyjny (bez spodu)

  • Sernik z musem pierniczkowym - to delikatny kremowy sernik pieczony, na który po upieczeniu wykładamy mus powstały z połączenia pierniczków i śmietany kremówki. Udekorowany jest bitą śmietaną i pierniczkami.
Sernik z musem pierniczkowym

Sernik z musem pierniczkowym

  • Sernik z rosą - Sernik ten składa się z kruchego ciasta, masy serowej i pianki bezowej, na której pojawia się złota rosa.
Sernik z rosą

Sernik z rosą

  • Sernik baskijski - odkąd przygotowałam go po raz pierwszy to gości u nas w każde święta i rodzinne spotkania. Bez spodu, bardzo prosty do przygotowania, przepyszny!
Sernik baskijski

Sernik baskijski

  • Świąteczna kostka sernikowa - pyszne ciasto bez pieczenia składające się z korzennych ciasteczek speculoos przełożonych gotowaną masą serową z polewą czekoladową i świąteczną dekoracją.
Świąteczna kostka sernikowa

Świąteczna kostka sernikowa

  • Sernik kajmakowy - sernik dla wielbicieli krówek. Sernik jest kremowy, wprost rozpływa się w ustach.
Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

  • Sernik mascarpone - To pyszny cytrynowy sernik przygotowany na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem białej czekolady, z serków mascarpone i gęstego jogurtu naturalnego. Idealnie kremowy.
Cytrynowy sernik mascarpone z białą czekoladą

Cytrynowy sernik mascarpone z białą czekoladą

Sernik zebra z nutellą

Sernik zebra z nutellą

  • Sernik chałwowy - sernik dla wielbicieli chałwy - delikatny w smaku, kremowy, nie za słodki.
Sernik chałwowy

sernik, chałwa, sernik chałwowy, na słodko, ciasto, ciasteczka digestive

  • Zobacz też inne propozycje na serniki TUTAJ

CIASTA Z KREMEM

Warto, aby na świątecznym stole pojawiło się jedno lub dwa ciasta z kremem. To moje świąteczne hity:

  • Królowa Śniegu - to ciasto przepięknie prezentuję się na stole, a także pysznie smakuje. Dolna warstwa to biszkopt, następnie mamy krem budyniowy z galaretką i krem śmietanowy z galaretką.
Ciasto Królowa Śniegu

Ciasto Królowa Śniegu

  • Balladyna z kremem budyniowym - to ciasto niczym tort, piękne, wysokie, ładnie się kroi, jest pełne pysznych smaków. Mamy tutaj kakaowy biszkopt, krem budyniowy, kajmak, herbatniki kakaowe oraz maliny w galaretce.
Ciasto Balladyna z kremem budyniowym

Ciasto Balladyna z kremem budyniowym

  • Makowa chmurka - to wyśmienite, kremowo-bezowe ciasto. Znajdziecie tutaj mięciutki biszkopt, soczystą owocową galaretkę, delikatny krem śmietankowy oraz chrupiącą bezę z makiem. To ciasto jest przepyszne!
Ciasto Makowa Chmurka z owocami

Ciasto Makowa Chmurka z owocami

  • Ciasto z makiem i bitą śmietaną - lekkie i piankowe, delikatne w smaku. Ten kolorowy przekładaniec idealnie sprawdzi się na święta czy większe uroczystości rodzinne. Użyj dowolnego koloru galaretki, w zależności od okazji.
Ciasto z makiem i bitą śmietaną

Ciasto z makiem i bitą śmietaną

  • Pani Walewska czyli ciasto Pychotka - to bardzo popularne ciasto z kuchni polskiej. Dwa kruche blaty posmarowane dżemem porzeczkowym, z bezą, przełożone kremem budyniowym. Niebo w gębie!
Ciasto Pani Walewska (Pychotka)

Ciasto Pani Walewska (Pychotka)

  • Świąteczna princessa z makiem - to ciasto składające się z kilku warstw: beza makowo-kokosowa, aksamitny krem budyniowy, podłużne biszkopty nasączone ponczem i polewa z białej czekolady.
Świąteczna princessa z makiem

Świąteczna princessa z makiem

  • Łabędzi puch - biszkopt przełożony dżemem porzeczkowym i kremem budyniowym przygotowanym z kajzerek, z dodatkiem wiórek kokosowych.
Ciasto Łabędzi Puch

Ciasto Łabędzi Puch

  • Marysieńka - to wyśmienite ciasto przekładane składające się z kakaowego biszkoptu, bezy orzechowej, kremu budyniowego i polewy czekoladowej. Zachwyca smakiem i wyglądem.
Ciasto orzechowe Marysieńka

Ciasto orzechowe Marysieńka

  • Balowe - to ciasto robimy na każde urodziny i imieniny, świetnie zastępuje tort. Mistrzem w jego przygotowaniu stal się mój narzeczony 🙂 Gorąco polecamy
Ciasto balowe

krem budyniowy, masa kajmakowa, herbatniki, krakersy, śmietana kremówka,

  • Ciemny snickers - to wyśmienite ciasto przekładane składające się z kakaowego biszkoptu, bezy orzechowej, kremu żółtkowego i kajmaku. Jest przepyszne!
Ciasto ciemny snickers

Ciasto ciemny snickers

  • Katarzynka - to bardzo proste do przygotowania ciasto ze świątecznym akcentem. Pomiędzy warstwy biszkoptu układamy krem budyniowym a w nim zatopione pierniczki Katarzynki. Wielbicielem tego ciasta jest moje teściowa 😛
Katarzynka

budyń, krem budyniowy, powidła śliwkowe, Boże Narodzenie,

Murzynek z kremem śmietankowym

Murzynek z kremem śmietankowym

  • Ananasowiec - delikatne, kremowe ciasto na biszkopcie z kremem budyniowym z dodatkiem ananasa z puszki i bezą kokosową. Wierzch można dodatkowo udekorować paseczkami z czekolady.
Ciasto Ananasowiec

Ciasto Ananasowiec

  • Coca-Cola - kakaowe blaty przełożone są kremem, w którego smak wchodzą ciasteczka namoczone w coli - smak ciasta jest naprawdę bardzo fajny.
Ciasto coca cola

Ciasto coca cola

  • Cappuccino z kokosem - to wyśmienite ciasto przekładane składające się z kakaowego biszkoptu, bezy kokosowej, kremu budyniowego z cappuccino i polewy czekoladowej. Zachwyca smakiem i wyglądem.
Ciasto cappuccino z kokosem

Ciasto cappuccino z kokosem

  • Milky Way - kakaowy biszkopt przełożony kremem z mleka w proszku, oblany polewą czekoladową.
Ciasto Milky Way (Mleczna Kanapka)

Ciasto Milky Way (Mleczna Kanapka)

  • Snickers bez pieczenia - znakomite ciasto, w którym znajdziesz krem budyniowy z masłem orzechowym, masę kajmakową, polewę czekoladową, herbatniki i krakersy. Smakuje naprawdę wszystkim, pięknie się kroi i przechowuje.
Ciasto Snickers (bez pieczenia)

Ciasto Snickers (bez pieczenia)

  • Słonecznikowiec - kakaowy biszkopt przełożony kremem karmelowym. Wierzch stanowi posypka ze słonecznika - to jedno z lepszych ciast na blogu. Wypróbuj słonecznikowca także w wersji jasnej - ciasto jasny słonecznikowiec - jest wzbogacony o warstwę herbatników i polewę karmelową.
Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym

Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym

Ciasto jasny słonecznikowiec

Ciasto jasny słonecznikowiec

  • Raffaello - to ciasto bez pieczenia, przygotowane z krakersów przełożonych kremem budyniowym z dodatkiem wiórek kokosowych.
Raffaello

Raffaello

  • Balladyna - to ciasto niczym tort, piękne, wysokie, ładnie się kroi, jest pełne pysznych smaków. Mamy tutaj kakaowy biszkopt, krem serowo-śmietanowy, kajmak, herbatniki kakaowe oraz maliny w galaretce.
Ciasto Balladyna

Ciasto Balladyna

  • Ciasto makowo-kokosowe z kremem i delicjami - to wyśmienite ciasto przekładane składające się z biszkoptu, bezy kokosowo-makowej, kremu budyniowego i delicji zatopionych w galaretce. Obłędne w smaku. Świetnie się przechowuje i kroi.
Ciasto makowo-kokosowe z kremem i delicjami

Ciasto makowo-kokosowe z kremem i delicjami

  • Ciasto bakaliowe Zosieńka - to wyśmienite ciasto przekładane składające się z kakaowego biszkoptu, powideł śliwkowych, bezy bakaliowej (z płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi i orzechami laskowymi), kremu budyniowego i polewy czekoladowej. Zachwyca smakiem i wyglądem!
Ciasto bakaliowe Zosieńka

Ciasto bakaliowe Zosieńka

  • Korzenne tiramisu z malinami - to pyszny deser bez pieczenia na bazie kruchych ciastek korzennych speculoos. Prosty, szybki do przygotowania. Idealny dla osób nie posiadających piekarnika. Ten przepis pojawi się na blogu już 4 grudnia, zapraszam!
Korzenne tiramisu z malinami

Korzenne tiramisu z malinami

  • Marchewkowe - coraz więcej osób decyduje się na przygotowanie ciasta marchewkowego na święta. Tym ciastem na pewno zaskoczycie swoich gości.
Ciasto marchewkowe z dwoma kremami

krem śmietanowy, serek mascarpone, śmietana kremówka, galaretka,

  • Ciasto z rogalikami - to wyśmienite ciasto przekładane składające się z jasnego biszkoptu, kawowego kremu budyniowego, bitej śmietany, rogalików 7days i polewy czekoladowej. Zachwyca smakiem i wyglądem.
Ciasto z rogalikami 7days

Ciasto z rogalikami 7days

  • Cycki teściowej - kiedyś robiliśmy je na każde święta. Spód stanowią podpieczone wiórki z makiem, następnie mamy pyszny krem budyniowy oraz galaretkę z zatopionymi biszkoptami. Pyszne, warto je przygotować 🙂

Cycki teściowej

TUTAJ znajdziecie jeszcze kilka moich propozycji na ciasta z kremem.

TORTY

Coraz częściej na święta przygotowujemy torty. Biszkopt przełożony kremem zawsze jest na czasie i smakuje wszystkim. To kilka propozycji na świąteczne torty:

  • Tort makowo-kajmakowy z suszonymi owocami - wysoki i widowiskowy tort świąteczny. Kruche makowe blaty przełożone kremem śmietankowym z kajmakiem z dodatkiem suszonych moreli i śliwek. Tort udekorowany w klimacie świątecznym.
Tort świąteczny (makowo-kajmakowy z suszonymi owocami)

Tort świąteczny (makowo-kajmakowy z suszonymi owocami)

Tort żurawinowy z kremem z białej czekolady

Tort żurawinowy z kremem z białej czekolady

  • Tort fryzyjski - to znakomity wypiek składający się z kruchych blatów z kruszonką, przełożony powidłami śliwkowymi oraz bitą śmietaną. Zachwyca smakiem i wyglądem.
Tort fryzyjski

Tort fryzyjski

Tort śmietankowy

Tort śmietankowy

  • Tort malinowy z budyniem - to biszkopt przełożony pysznym budyniem, owocami w galaretce i bitą śmietanką. Bardzo łatwy do zrobienia, a przy tym pięknie się prezentuje i pysznie smakuje.
Tort malinowy z budyniem

Tort malinowy z budyniem

Tort cytrynowy

Tort cytrynowy

MINI WYPIEKI

Zapraszam do odwiedzenia zestawienia najlepszych ciasteczek na święta:

CIASTECZKA NA ŚWIĘTA

Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez mini wypieków czyli ciasteczek, pierniczków, bezików czy babeczek. To kilka moich propozycji na drobne wypieki świąteczne:

  • Bezowe choinki - czyli bezy na patyku ozdobione kolorową posypką. Można je przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku do kilkunastu dni.
Bezowe choinki

Bezowe choinki

Kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne

Pierniczki jak alpejskie

Pierniczki jak alpejskie

Choinka z ciasta francuskiego z nutellą

Choinka z ciasta francuskiego z nutellą

  • Rogaliki z makiem - mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe wypełnione domową masą makową i polane lukrem.

Rogaliki z makiem

Piernikowe choinki

Waniliowe księżyce (Vanillekipferl)

Waniliowe księżyce (Vanillekipferl)

  • Cake pops o smaku korzennym - to mini trufle o pysznym smaku korzennych ciasteczek. Świetnie smakują z białą i mleczną czekoladą. Można je zrobić kilka dni wcześniej. Wyglądają uroczo ze świąteczną dekoracją.
Cake pops o smaku ciasteczek speculoos

Cake pops o smaku ciasteczek speculoos

Babeczki z choinkami z paluszków

Babeczki z choinkami z paluszków

Ciasta na święta

Ciasta na święta





10 komentarzy

  1. Zachwycająca kolekcja!

    • cukiereczek

      Dziękuję i zapraszam do smakowania 🙂

      • Dzien dobry.Tak sobie narobilam ochoty ba twoje ciasta,sa wrecz przepiekne.Prawdziwy talent u ciebie.

        • cukiereczek

          Bardzo dziękuję za miłe słowa i zapraszam do smakowania ?❤️

  2. Cudowne ciasta – wszystkie 🙂

    • cukiereczek

      Marzenko, bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂

  3. Przepis na sernik z malinami – super ? zamiast malin dodałam jagody i wyszedł równie pyszny 🙂 pozdrawiam serdecznie!

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakuje 😉

  4. Fajne przepisy, piękne zdjęcia, bardzo się cieszę, że tu trafiłam.

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ❤️ Zapraszam do smakowania ?

Zostaw odpowiedź