Pewnie jak co roku stajecie przed wyborem ciast świątecznych. Na pewno macie sprawdzone pomysły, ale co roku warto przygotować nową słodkość. Przedstawiam Wam moje świąteczne typy.
CIASTA MIODOWE
Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez ciasta miodowego. Wielką jego zaletą jest fakt, że można przygotować je już 2-3 dni wcześniej. Gdy miodowe blaty zmiękną ciasta te wprost rozpływają się w ustach. U mnie na święta gości jedno z tych czterech ciast miodowych (wszystkie gorąco polecam):
- Tort miodowy z bitą śmietaną - miękkie, miodowe blaty, lekki krem śmietanowy i miodowy tynk. Miód znajdziesz w każdej warstwie tego ciasta. Jest przepyszne! Pięknie się kroi i smakuje maślanie i miodowo.
- Snickers - miodowe blaty przełożone są kremem budyniowym i kajmakiem
- Miodownik - to 8 cienkich blatów miodowych przełożonych znakomitym kremem budyniowym z dodatkiem bitej śmietany. Mięciutki, delikatny, wprost rozpływa się w ustach. To jedno z najlepszych ciast na blogu!
- Królewiec - miodowe blaty przekładamy kremem budyniowym, dodatkową warstwę ciasta stanowi biszkopt
- Tort rumuński - to tort orzechowo-miodowy z pysznym kremem orzechowym, przełożony dodatkowo powidłami śliwkowymi.
- Keks przekładany - to jedno z ciast ze zbiorów s. Anastazji. Kruche blaty miodowe przełożone są masą jabłkową oraz kremem kokosowym z kaszy manny.
- Miodownik karmelowe tiramisu - Połączenie miodowego ciasta z delikatnym musem karmelowym, biszkoptami nasączonymi kawą i czekoladą. Pysznie i nowocześnie!
- Miodownik - miodowe blaty przekładamy kremem orzechowym.
- Sernik gotowany w cieście miodowym - ciasto to składa się z miodowych blatów przełożonych gotowaną masą serową. Sernik gotowany jest równie pyszny co ten pieczony, ale przygotowuję się go o wiele szybciej.
- Placek żywiecki - miodowe blaty przekładamy powidłami śliwkowymi i kremem z kaszy manny.
- Torciki miodowe z kremem czekoladowym - ciasteczka miodowe przełożone kremem z białej czekolady i konfiturą malinową, udekorowane świeżymi owocami.
- Marlenka - to ciasto wywodzące się z Czech. Pomiędzy 6 warstwami miodowego ciasta mamy krem na bazie masy kajmakowej. Marlenka po 2-3 dniach wprost rozpływa się w ustach.
MAKOWCE
Makowiec to także obowiązkowa propozycja na naszym świątecznym stole. Mama przygotowuję tradycyjny zawijany makowiec. Ja natomiast przygotowuję makowiec w odmienionej formie:
- Tort z makiem i budyniem - dość prosty i szybki do przygotowania tort świąteczny, który łączy w sobie następujące smaki: budyń, śmietanka, mak, biszkopt i pomarańcza. Zachwyca smakiem i wyglądem
- Makowiec w pieluszkach - ten makowiec wymaga większego wkładu pracy. kruche blaty ciasta przełożone są kremem budyniowym, w którym zatopione są rolady makowe. Po 2-3 dniach ciasto smakuje wspaniale.
- Makowiec w cieście cytrynowym - to makowiec na cieście ucieranym wzbogaconym skórką cytrynową.
- Makowiec warstwowy - to makowiec wywodzący się z kuchni podkarpackiej. Cztery blaty ciasta kruchodrożdżowego przełożone domową masą makową i oblane lukrem. Ciasto bardzo efektowne i całkiem proste do przygotowania.
- Makowiec biszkoptowy - to bardzo szybki i prosty do przygotowania makowiec. Uwielbiam jego smak, jest miękki i wilgotny.
- Makowiec śnieżny - to pyszny i kremowy makowiec przygotowany na spodzie biszkoptowym, z gotowaną masą makową, z bitą śmietaną, z kremem kajmakowym, herbatnikami i polewą. Piękne, pyszne, delikatne warstwowe ciasto. Smakuje wszystkim bez wyjątku.
- Makowiec z bezą - to pyszny makowiec na kruchym cieście zapieczony pod bezową pianką.
- Makowiec zawijany - to makowiec, który zawsze pojawia się na naszym świątecznym stole. Nie ma świąt bez tego makowca! Mięciutkie ciasto drożdżowe, polane lukrem, z pyszną domową masą makową – pycha.
- Makowiec na kruchym cieście z budyniową pianką - to ciasto na pewno zaskoczy Twoich gości. Między warstwami maślanego kruchego ciasta mamy aromatyczną, słodką masę makową i lekką budyniową piankę.
PIERNIKI
Pierniki od kilku lat są nowością na naszym stole. Nie przygotowywaliśmy ich wcześniej. Teraz co roku staram się wprowadzać je na nasz stół. Rok temu przygotowałam piernik żydowski, a 2 lata temu torcik piernikowy. Oba ciasta są naprawdę godne polecenia.
- Piernik staropolski - najlepszy wśród pierników! Przełożony powidłami śliwkowymi i polany czekoladą. Ciasto na ten piernik nastawia się 6 tygodni przed świętami i przechowuję w lodówce.
- Piernik cytrusowy - to piernik przygotowany z dużą ilością miodu, wzbogacony kandyzowaną skórką pomarańczową i cytrynową oraz skórką startą ze świeżej pomarańczy i cytryny.
- Szybki piernik (na ostatnią chwilę) - ten przepis uratuje nie jeden świąteczny stół! Prosty i szybki do przygotowania, z podstawowych składników takich jak: mąka, cukier, miód, kakao, przyprawa korzenna, mleko, masło, jajka. Piernik przekładamy powidłami śliwkowymi i polewamy czekoladową polewą. Jest mięsisty i wilgotny.
- Torcik piernikowy z czarną porzeczką - do tradycyjnego biszkoptu dodałam przyprawę piernikową, laty przełożyłam kremem serowym, śmietanowym i dżemem porzeczkowym
- Piernik kanadyjski - to pyszny i mięciutki piernik przełożony powidłami śliwkowymi i kremem grysikowym. Na wierzchu mamy grubą warstwę cukru pudru.
- Piernik wyśmienity - to piernik, który przygotujemy w kilka minut, bez użycia miksera. Jest mięsisty, wilgotny, aromatyczny, miękki i puszysty. Przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą czekoladową.
- Pełnoziarnisty piernik bananowy - to piernik w wersji fit. Przygotowany jest z mąki pszennej pełnoziarnistej, z dodatkiem jogurtu naturalnego, ksylitolem oraz minimalną ilością tłuszczu. Jeśli jesteś na diecie lub nie stosujesz białej mąki i cukru - to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Ten przepis pojawi się na blogu już w grudniu, zapraszam 🙂
- Piernik żydowski - piernik ten pieczemy kilka tygodni przed świętami i przechowujemy w chłodnym miejscu. Jest prosty i szybki do przygotowania. Jest bardzo aromatyczny i napakowany bakaliami.
Oprócz pierników warto przygotować małe ciasteczka pierniczki. TUTAJ znajdziecie moje propozycje na pyszne pierniczki.
SERNIKI
Co to za święta bez sernika? Oto moje propozycje na pyszne świąteczne serniki:
- Sernik gotowany z pierniczkami - kruche blaty, a pomiędzy nimi warstwa kremowego sera z zatopionymi pierniczkami. To jest pyszne 😉
- Sernik wiedeński - Sernik wiedeński to jeden z najbardziej znanych i popularnych serników. Tradycyjnie pieczony jest bez spodu. Do jego przygotowania używamy zmielonego twarogu, masła i dużej ilości jajek. To dzięki takiemu doborowi składników sernik ma delikatny i aksamitny smak.
- Sernik ciasteczkowy Lotus Biscoff - spód to pokruszone ciasteczka Lotus Biscoff wymieszane z masłem. Środek to aksamitna masa serowa powstała z połączenia zmielonego twarogu, mascarpone i kremu ciasteczkowego, Wierzch to polewa z kremu Lotus. A dekoracja to bita śmietana. To najmodniejszy sernik w tym sezonie!
- Świąteczny serniczek z malinami - spód to pokruszone ciasteczka korzenne wymieszane z masłem. Środek to aksamitna masa serowa powstała z połączenia zmielonego twarogu i śmietany kremówki. A wierzch to maliny zatopione w galaretce.
- Sernik pistacjowy zebra - delikatny, mazisty, kremowy. Idealny dla fanów pistacji i osób lubiących niebanalne wypieki. Ten przepis pojawi się już w sobotę na blogu, zapraszam!
- Sernik z mandarynkami - to ekspresowy w przygotowaniu sernik z delikatną masą serową, soczystymi mandarynkami i chrupiącym ciastem.
- Puszysty sernik śmietankowy - to sernik tradycyjny, przygotowany z dużą ilością jajek.
- Korzenna kostka z malinami - to ciasto bez pieczenia składające się z warstw ciastek korzennych przełożonych kremem serowo-śmietankowym, zwieńczone malinami w galaretce. Jest szybkie i proste do przygotowania. Krem jest gęsty, dobrze się z nim pracuje. Po kilku godzinach spędzonych w lodówce ciasto pięknie się kroi.
- Sernik z musem z białej czekolady - to wyjątkowy pieczony sernik, który wychodzi aksamitny i równy jak stół. Po upieczeniu wykładamy na niego mus z białej czekolady. Jest idealny w smaku. Więcej przepisów na serniki z musem znajdziesz TUTAJ.
- Sernik krakowski - pyszny polski sernik na kruchym spodzie, z rodzynkami i kratką na wierzchu. Przepyszny!
- Sernik z czekoladą karmelową - pyszny sernik na ciasteczkowym spodzie, który zawiera czekoladę karmelową. Udekorowany jest polewą również z czekolady karmelowej.
- Sernik biały puch - to sernik przygotowany z dużą ilością białek. Jest puszysty i kremowy.
- Poduszkowiec - to delikatny serniczek zatopiony w puszystym cieście biszkoptowym. Do jego przygotowania potrzebne są same podstawowe składniki, które na pewno macie w swoim domu. Ciasto robi się szybko i przyjemnie, a robi wrażenie na gościach.
- Sernik na zimno na spodzie makowym - makowy spód, aksamitna masa serowa i maliny zatopione w galaretce - wykwintny sernik na zimno z bożonarodzeniowym akcentem.
- Sernik z mascarpone - to pyszny, delikatny, kremowy serniczek pieczony pół na pół z serka z wiaderka i z serka mascarpone. Można go dowolnie ozdobić np. bitą śmietaną i pierniczkami. Plusem jest także szybkość przygotowania.
- Puszysty sernik bez spodu - to przepis na szybki wypiek z samych podstawowych składników.
- Sernik z musem pierniczkowym - to delikatny kremowy sernik pieczony, na który po upieczeniu wykładamy mus powstały z połączenia pierniczków i śmietany kremówki. Udekorowany jest bitą śmietaną i pierniczkami.
- Sernik z rosą - Sernik ten składa się z kruchego ciasta, masy serowej i pianki bezowej, na której pojawia się złota rosa.
- Sernik baskijski - odkąd przygotowałam go po raz pierwszy to gości u nas w każde święta i rodzinne spotkania. Bez spodu, bardzo prosty do przygotowania, przepyszny!
- Świąteczna kostka sernikowa - pyszne ciasto bez pieczenia składające się z korzennych ciasteczek speculoos przełożonych gotowaną masą serową z polewą czekoladową i świąteczną dekoracją.
- Sernik kajmakowy - sernik dla wielbicieli krówek. Sernik jest kremowy, wprost rozpływa się w ustach.
- Sernik mascarpone - To pyszny cytrynowy sernik przygotowany na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem białej czekolady, z serków mascarpone i gęstego jogurtu naturalnego. Idealnie kremowy.
- Sernik zebra z nutellą - pięknie się prezentuję i pysznie smakuje.
- Sernik chałwowy - sernik dla wielbicieli chałwy - delikatny w smaku, kremowy, nie za słodki.
- Zobacz też inne propozycje na serniki TUTAJ
CIASTA Z KREMEM
Warto, aby na świątecznym stole pojawiło się jedno lub dwa ciasta z kremem. To moje świąteczne hity:
- Królowa Śniegu - to ciasto przepięknie prezentuję się na stole, a także pysznie smakuje. Dolna warstwa to biszkopt, następnie mamy krem budyniowy z galaretką i krem śmietanowy z galaretką.
- Balladyna z kremem budyniowym - to ciasto niczym tort, piękne, wysokie, ładnie się kroi, jest pełne pysznych smaków. Mamy tutaj kakaowy biszkopt, krem budyniowy, kajmak, herbatniki kakaowe oraz maliny w galaretce.
- Makowa chmurka - to wyśmienite, kremowo-bezowe ciasto. Znajdziecie tutaj mięciutki biszkopt, soczystą owocową galaretkę, delikatny krem śmietankowy oraz chrupiącą bezę z makiem. To ciasto jest przepyszne!
- Ciasto z makiem i bitą śmietaną - lekkie i piankowe, delikatne w smaku. Ten kolorowy przekładaniec idealnie sprawdzi się na święta czy większe uroczystości rodzinne. Użyj dowolnego koloru galaretki, w zależności od okazji.
- Pani Walewska czyli ciasto Pychotka - to bardzo popularne ciasto z kuchni polskiej. Dwa kruche blaty posmarowane dżemem porzeczkowym, z bezą, przełożone kremem budyniowym. Niebo w gębie!
- Świąteczna princessa z makiem - to ciasto składające się z kilku warstw: beza makowo-kokosowa, aksamitny krem budyniowy, podłużne biszkopty nasączone ponczem i polewa z białej czekolady.
- Łabędzi puch - biszkopt przełożony dżemem porzeczkowym i kremem budyniowym przygotowanym z kajzerek, z dodatkiem wiórek kokosowych.
- Marysieńka - to wyśmienite ciasto przekładane składające się z kakaowego biszkoptu, bezy orzechowej, kremu budyniowego i polewy czekoladowej. Zachwyca smakiem i wyglądem.
- Balowe - to ciasto robimy na każde urodziny i imieniny, świetnie zastępuje tort. Mistrzem w jego przygotowaniu stal się mój narzeczony 🙂 Gorąco polecamy
- Ciemny snickers - to wyśmienite ciasto przekładane składające się z kakaowego biszkoptu, bezy orzechowej, kremu żółtkowego i kajmaku. Jest przepyszne!
- Katarzynka - to bardzo proste do przygotowania ciasto ze świątecznym akcentem. Pomiędzy warstwy biszkoptu układamy krem budyniowym a w nim zatopione pierniczki Katarzynki. Wielbicielem tego ciasta jest moje teściowa 😛
- Murzynek z kremem śmietankowym i powidłami śliwkowymi - kakaowe blaty biszkoptu przełożone powidłami śliwkowymi i krem ze śmietany kremówki i serka mascarpone. Na górę krem wykładamy szprycą tworząc "górki", a wierzch oprószamy kakao. Ciasto jest dość proste do przygotowania. Polecam także murzynek z kremem malinowym.
- Ananasowiec - delikatne, kremowe ciasto na biszkopcie z kremem budyniowym z dodatkiem ananasa z puszki i bezą kokosową. Wierzch można dodatkowo udekorować paseczkami z czekolady.
- Coca-Cola - kakaowe blaty przełożone są kremem, w którego smak wchodzą ciasteczka namoczone w coli - smak ciasta jest naprawdę bardzo fajny.
- Cappuccino z kokosem - to wyśmienite ciasto przekładane składające się z kakaowego biszkoptu, bezy kokosowej, kremu budyniowego z cappuccino i polewy czekoladowej. Zachwyca smakiem i wyglądem.
- Milky Way - kakaowy biszkopt przełożony kremem z mleka w proszku, oblany polewą czekoladową.
- Snickers bez pieczenia - znakomite ciasto, w którym znajdziesz krem budyniowy z masłem orzechowym, masę kajmakową, polewę czekoladową, herbatniki i krakersy. Smakuje naprawdę wszystkim, pięknie się kroi i przechowuje.
- Słonecznikowiec - kakaowy biszkopt przełożony kremem karmelowym. Wierzch stanowi posypka ze słonecznika - to jedno z lepszych ciast na blogu. Wypróbuj słonecznikowca także w wersji jasnej - ciasto jasny słonecznikowiec - jest wzbogacony o warstwę herbatników i polewę karmelową.
- Raffaello - to ciasto bez pieczenia, przygotowane z krakersów przełożonych kremem budyniowym z dodatkiem wiórek kokosowych.
- Balladyna - to ciasto niczym tort, piękne, wysokie, ładnie się kroi, jest pełne pysznych smaków. Mamy tutaj kakaowy biszkopt, krem serowo-śmietanowy, kajmak, herbatniki kakaowe oraz maliny w galaretce.
- Ciasto makowo-kokosowe z kremem i delicjami - to wyśmienite ciasto przekładane składające się z biszkoptu, bezy kokosowo-makowej, kremu budyniowego i delicji zatopionych w galaretce. Obłędne w smaku. Świetnie się przechowuje i kroi.
- Ciasto bakaliowe Zosieńka - to wyśmienite ciasto przekładane składające się z kakaowego biszkoptu, powideł śliwkowych, bezy bakaliowej (z płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi i orzechami laskowymi), kremu budyniowego i polewy czekoladowej. Zachwyca smakiem i wyglądem!
- Korzenne tiramisu z malinami - to pyszny deser bez pieczenia na bazie kruchych ciastek korzennych speculoos. Prosty, szybki do przygotowania. Idealny dla osób nie posiadających piekarnika. Ten przepis pojawi się na blogu już 4 grudnia, zapraszam!
- Marchewkowe - coraz więcej osób decyduje się na przygotowanie ciasta marchewkowego na święta. Tym ciastem na pewno zaskoczycie swoich gości.
- Ciasto z rogalikami - to wyśmienite ciasto przekładane składające się z jasnego biszkoptu, kawowego kremu budyniowego, bitej śmietany, rogalików 7days i polewy czekoladowej. Zachwyca smakiem i wyglądem.
- Cycki teściowej - kiedyś robiliśmy je na każde święta. Spód stanowią podpieczone wiórki z makiem, następnie mamy pyszny krem budyniowy oraz galaretkę z zatopionymi biszkoptami. Pyszne, warto je przygotować 🙂
TUTAJ znajdziecie jeszcze kilka moich propozycji na ciasta z kremem.
TORTY
Coraz częściej na święta przygotowujemy torty. Biszkopt przełożony kremem zawsze jest na czasie i smakuje wszystkim. To kilka propozycji na świąteczne torty:
- Tort makowo-kajmakowy z suszonymi owocami - wysoki i widowiskowy tort świąteczny. Kruche makowe blaty przełożone kremem śmietankowym z kajmakiem z dodatkiem suszonych moreli i śliwek. Tort udekorowany w klimacie świątecznym.
- Tort z żurawiną i białą czekoladą - wykwintny tort z domową konfiturą żurawinową i kremem z białej czekolady, ozdobiony żurawinami w cukrze.
- Tort fryzyjski - to znakomity wypiek składający się z kruchych blatów z kruszonką, przełożony powidłami śliwkowymi oraz bitą śmietaną. Zachwyca smakiem i wyglądem.
- Prosty tort śmietankowy - prosty tort z kremem śmietankowym i dowolnymi owocami.
- Tort malinowy z budyniem - to biszkopt przełożony pysznym budyniem, owocami w galaretce i bitą śmietanką. Bardzo łatwy do zrobienia, a przy tym pięknie się prezentuje i pysznie smakuje.
- Tort cytrynowy - połączenie kremu śmietankowego i lemon curd.
MINI WYPIEKI
Zapraszam do odwiedzenia zestawienia najlepszych ciasteczek na święta:
CIASTECZKA NA ŚWIĘTA
Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez mini wypieków czyli ciasteczek, pierniczków, bezików czy babeczek. To kilka moich propozycji na drobne wypieki świąteczne:
- Bezowe choinki - czyli bezy na patyku ozdobione kolorową posypką. Można je przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku do kilkunastu dni.
- Kruche ciasteczka świąteczne - kruche ciastka przełożone konfiturą lub kajmakiem, ulubionym kremem czekoladowym.
- Pierniczki alpejskie - nadziane i polane lukrem lub czekoladą. Zobaczcie TUTAJ wszystkie przepisy na pierniczki.
- Choinka z ciasta francuskiego - to pyszny i efektowny wypiek z zaledwie dwóch składników
- Rogaliki z makiem - mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe wypełnione domową masą makową i polane lukrem.
- Piernikowe choinki - to pyszne korzenne ciasteczka udekorowane cukierkami.
- Waniliowe księżyce - kruche, maślane, migdałowe ciasteczka austriackie.
- Cake pops o smaku korzennym - to mini trufle o pysznym smaku korzennych ciasteczek. Świetnie smakują z białą i mleczną czekoladą. Można je zrobić kilka dni wcześniej. Wyglądają uroczo ze świąteczną dekoracją.
- Babeczki z choinkami - muffinki piernikowe z uroczą dekoracją z czekolady.
Zachwycająca kolekcja!
Dziękuję i zapraszam do smakowania 🙂
Dzien dobry.Tak sobie narobilam ochoty ba twoje ciasta,sa wrecz przepiekne.Prawdziwy talent u ciebie.
Bardzo dziękuję za miłe słowa i zapraszam do smakowania ?❤️
Cudowne ciasta – wszystkie 🙂
Marzenko, bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂
Przepis na sernik z malinami – super ? zamiast malin dodałam jagody i wyszedł równie pyszny 🙂 pozdrawiam serdecznie!
Cieszę się, że smakuje 😉
Fajne przepisy, piękne zdjęcia, bardzo się cieszę, że tu trafiłam.
Bardzo mi miło ❤️ Zapraszam do smakowania ?