Tort cytrynowy

Wczoraj w "Weekendowej Cukierence" prezentowałam Wam przepis na angielski krem cytrynowy - lemon curd. Dziś przedstawiam Wam przepis na rewelacyjny tort cytrynowy. Tort jest wilgotny, o śmietankowo-cytrynowym smaku. Smakuje naprawdę przepysznie 🙂 Nie piekłam go dla żadnego solenizanta lecz jako ciasto na niedzielę. Na pewno zasmakuje osobom lubiącym słodko-kwaśne smaki. Krem cytrynowy możemy przygotować wcześniej lub zrobić go w trakcie pieczenia biszkoptu, wówczas przygotowanie tortu jest bardzo szybkie. Tort najlepiej smakuje następnego dnia jak smaki się przegryzą. Z każdym kolejnym dniem jest coraz lepszy. Uwierzcie mi, warto go przygotować. To jeden z najlepszych tortów na blogu 🙂

Tort cytrynowy

Tort cytrynowy

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • KREM ŚMIETANOWY:
  • 800g śmietany kremówki,
  • 250g serka mascarpone,
  • 7 łyżek cukru pudru,
  • Odrobina aromatu cytrynowego,
  • KREM CYTRYNOWY:
  • 1 porcja kremu cytrynowego lemon curd,
  • PONCZ:
  • 1/3 szklanki wody,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku oraz olej cały czas miksując. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (o średnicy21-22cm) smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 4 części.

PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

KREM CYTRYNOWY: Przygotowujemy krem cytrynowy zgodnie z tym przepisem.

KREM ŚMIETANOWY: Do miski wkładamy schłodzoną śmietanę kremówkę oraz cukier puder. Ubijamy je razem mikserem aż powstania gęsta, puszysta masa. Pod koniec dodajemy aromat i serek mascarpone i miksujemy do połączenia. Nie ubijamy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła.

ZŁOŻENIE CIASTA: Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go 1/3 przygotowanego ponczu. Następnie smarujemy go 1/3 kremu cytrynowego. Kolejno smarujemy porcją kremu śmietanowego. Następnie układamy drugi blat biszkoptu. Ponczujemy go 1/3 ponczu, smarujemy go 1/3 kremu cytrynowego, a następnie porcją kremu śmietanowego. Kolejno układamy trzeci blat biszkoptu. Ponczujemy go, smarujemy pozostałym kremem cytrynowym i porcją kremu śmietanowego i całość przykrywamy czwartym blatem biszkoptu. Ciasto lekko dociskamy do patery. Bok i wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem śmietanowym. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin.

Życzę smacznego 🙂

Tort cytrynowy

Tort cytrynowy

Tort cytrynowy

Tort cytrynowy

14 komentarzy

  1. Ale cudowny jest ten tort! Jakoś za cytrusami w deserach nie przepadamy ale kupiłaś nas tym tortem 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      Dziękuję 🙂 Fajnie, że Wam się podoba 🙂 Pozdrawiam 😉

    • Tort jest wspaniały ,lekki ,orzeźwiający po prostu uczta dla zmysłów.Dziękuję za przepis

      • cukiereczek cukiereczek

        Bogna, bardzo się ciesze, że tort aż tak Ci zasmakował 🙂 Pozdrawiam!

  2. Witam. Chciałabym zrobić ten tort w dużej, standardowej blaszce. wystarczy jak podwoje składniki??

    • cukiereczek cukiereczek

      Czy chodzi o taką blaszkę o wymiarach 24c36cm? jeśli tak to proponuję zrobić z półtorej porcji 🙂

  3. Avatar Ewa

    Dzień dobry, w przepisie na biszkopt wśród składników są wymienione 4 łyżki oleju. W opisie wykonania nie ma informacji kiedy dodać olej, poza tym chyba jednak do biszkoptu nie dodaje się żadnego tłuszczu. Proszę o uściślenie czy ten olej ma być czy nie, pozdrawiam, Ewa .

    • cukiereczek cukiereczek

      Ewa, do biszkoptu dodajemy olej. Są różne rodzaje biszkoptów, także takie z dodatkiem oleju. Dodajemy go razem z żółtkami – jest to opisane w przepisie: ” Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku oraz olej cały czas miksując.”

  4. Uwielbiam ten tort! Jest absolutnie przepyszny, wszyscy goście chwalą. Mam tylko problem że śmietaną, regularnie kiedy muszę do czegoś ubić kremówkę to mam z tym problem. Masz na to jakiś patent?

    • cukiereczek cukiereczek

      Justyna a jakiej śmietany używasz? Ja do swoich przepisów używam tylko śmietany 36% Piątnicy. To dla mnie najlepsza śmietana ? Aby śmietana się dobrze ubiła to musi być mocno schłodzona. Warto też schłodzić pojemnik, w którym będziemy ubijać śmietanę. I ubijając trzeba obserwować i wyczuć ten moment kiedy śmietana się ubije, aby nie przedobrzyć, bo wyjdzie masło.
      Dzięki za miłe słowa. Cieszę się ogromnie, że ciasto smakuje ?

  5. Czy krem nadaje się pod masę cukrową?

    • cukiereczek cukiereczek

      Niestety nie.

  6. Avatar Ula

    Czy do przełożenia można użyć ubitego mleczka kokosowego?

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij