Piernikowe choinki czyli pierniczki z m&ms

Sezon na świąteczne wypieki w "Weekendowej Cukierence" oficjalnie uważam za otwarty.

Jako pierwsze prezentuje urocze ciasteczka korzenne choinki. Gdy tylko je upiekłam nie mogłam się doczekać aż podzielę się z Wami przepisem 🙂 Ta dekoracja z kolorowych cukierków m&ms na choince to jest coś co wywoła uśmiech na nie jednej buźce! Myślę, że Wasze pociechy odnajdą radość we wciskaniu cukierków w surowe ciasto. A później z apetytem zjedzą swoje choinki.

Jak smakują piernikowe choinki? Oczywiście pysznie, są słodziutkie, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Nie jest to typowy przepis na pierniczki, ale są to ciasteczka z dodatkiem korzennych przypraw. Są proste do zrobienia, ale ciasto wymaga wcześniejszego schłodzenia. Chłodzimy je po to by dało się łatwiej wałkować. Nie będzie się wówczas kleiło do stolnicy i do rąk. Cukierki wciska się w choinki bardzo łatwo. Ciasteczka rosną podczas pieczenia i są puszyste. A cukierki ładnie trzymają się ciasta, nie odpadają. Z podanego przepisu otrzymacie pokaźną ilość pysznych ciastek.

Zapraszam też po inne świąteczne inspiracje TUTAJ.

Piernikowe choinki

Piernikowe choinki

SKŁADNIKI (50 sztuk):

  • 175g masła,
  • 130g cukru trzcinowego,
  • 1 jajko,
  • ¾ szklanki miodu (około 270g),
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 i ½ łyżeczki imbiru,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 i ½ łyżeczki sody,
  • 4 szklanki mąki (około 560g),
  • DODATKOWO:
  • 2 opakowania mm&s

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną mieszamy z imbirem, pieprzem, sodą, solą i przyprawą do piernika.

Przygotowanie piernikowych choinek

Przygotowanie piernikowych choinek

Masło ucieramy z cukrem trzcinowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i miód. Ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia składników. Masa będzie bardzo gęsta. Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Przygotowanie piernikowych choinek

Przygotowanie piernikowych choinek

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, góra-dół.

Przygotowanie piernikowych choinek

Przygotowanie piernikowych choinek

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm. Z ciasta wycinamy foremką kształt choinki. Ciastka przenosimy na blaszkę i wciskamy w nie cukierki m&ms. Pieczemy około 8-10 minut – do zarumienia.

* Foremkę, którą wycinam choinki, kupiłam w Pepco. Była w zestawie z trzema innymi foremkami.

Ciastka pieczemy w dwóch – trzech turach.

Ciastka wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Ciastka będą na początku bardzo miękkie, ale stwardnieją.

Życzę smacznego!

* M&m's bardzo dobrze sprawdzają się  tych ciastkach. Nie rozpuszczają się, czasami jakiś tylko pęknie. Nie warto stosować tańszych zamienników, bo lentilki mogą się wówczas rozpuszczać i wyglądać nieapetycznie. Jedna z czytelniczek podesłała mi upieczone ciastka z "kolorowymi piegami Delecta" i też się ładnie zachowały, nie pękały.

Piernikowe choinki

Piernikowe choinki

Piernikowe choinki

Piernikowe choinki





46 komentarzy

  1. Świetny przepis na ciasteczka. Ciasto bezproblemowa po kilku godzinach w lodowce jest bardzo przyjemne do pracy. Ciasteczka przepyszne!! Będą idealne na Święta do kawki ?

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakowały ❤️

      • Fajne ciasteczka. Bardzo ładnie się prezentują🙂

        • cukiereczek

          Dziękuję ♥️

    • Choineczki pyszne ❤️ na drugi, trzeci dzień smakują jeszcze lepiej 😊. Bardzo polecam ten przepis.

      • cukiereczek

        Bardzo dziękuję 🙂

      • Wyszły rewelacyjne 😍
        Napewno będziemy wracać do przepisu! ♥️

        • cukiereczek

          Cieszę się ♥️

      • Witam, jak długo można je przechowywać?

        • cukiereczek

          Do 2 tygodni.

  2. Dzisiejsze choineczki oczywiście u mnie podwójna porcja opcja z lentilkami genialna pierwszy raz bez brudzenia się lukrem

    • cukiereczek

      Śliczne! ?

      • Ciasteczka są pyszne ❤️ do tego pięknie wyglądają

        • cukiereczek

          Cieszę się, że smakują ♥️

  3. Ama

    A ja mam pytanko. Ila mniej więcej wczesniej przed świętami mogę je zrobić żeby nic sie z nimi nie stalo?

    • cukiereczek

      Myślę, że tak najwcześniej 5 dni przed ?

  4. Super przepis ❤

    • cukiereczek

      Śliczności ?

  5. Ewa

    Dzieciaki je uwielbiają 😉 stad zdjęcie z przygotowania, bo gotowych juz nie zdążyłam sfotografować;D

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że cieszą się takim powodzeniem 🙂

  6. Idealne! Zostawiliśmy je jako poczęstunek dla Mikołaja-zjadł wszystko:)

    • cukiereczek

      A to łakomczuch 😛

  7. Polecam! Ciasto bardzo plastyczne, cukierki pięknie się przyklejają 🙂

    • cukiereczek

      Piękne i pyszne ?❤️

      • Dzisiaj choineczki i nie tylko😍, dzieciaki mialy frajdę 🥰

        • cukiereczek

          Cieszę się 😃

  8. Ciasteczka przepyszne!

    • cukiereczek

      Dziękuję! Wyszły piękne ?

  9. Pierniczki są przepyszne i mega puszyste ? zapisuje przepis na przyszły rok

    • cukiereczek

      Wyszły przepiękne!? Cieszę się, że smakują ?

  10. Wyszły przepyszne 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę 💜

  11. Pyszne ciasteczka, a do tego pięknie wyglądają.
    Ciasteczka, do tego mleko i mamy wspomnienia z dzieciństwa.

    • cukiereczek

      Cieszę się ogromnie, że smakują ♥️

  12. Ciasteczka wyszły pyszne. Dekoracja z cukierków bardzo prosta a efektowna.

    • cukiereczek

      Piękne 🤗♥️

      • Witam ta łyżeczka pieprzu to jakiego bo powiem szczerze wolę dopytać czy jest jakiś specjalny pieprz tak jak imbiru to taka zwykla przyprawa tak

        • cukiereczek

          Pieprz czarny – taka zwykła przyprawa ☺️ I dajemy go tak naprawdę niewiele, szczyptę, bo tylko 1/3 łyżeczki 😮 Nie obawiaj się go.

  13. Polecamy, wyglądają pięknie i jeszcze lepiej smakują 🙂
    Idealne do robienia z dziećmi 🙂

    • cukiereczek

      Jakie piękne 🙂 Dziękuje!

  14. Pyszne pierniki i świetna zabawa dla całej rodziny

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję ♥️

  15. Fantastyczny przepis, dodałam trochę kakao i wyglądają jak prawdziwe pierniczki,a wykonanie ciasta dużo mniej wymagające.
    Piekłam dziś z dzieciakami w przedszkolu – były zachwycone 🙂

    • cukiereczek

      O super 😍 Na pewno przedszkolaki były zachwycone!

  16. Już kolejny raz będę piekła te wspaniałe ciasteczka na Wigilię klasową (a jak zostaną, to także na rodzinną :)). Wyglądają i smakują wspaniale, dodatkowo dzieci mają zajęcie na dłuższy czas umieszczając “bombki” na choinkach 😉 Dziękuję za te przepis.

    • cukiereczek

      Bardzo miło mi to czytać ♥️ Polecam się dalej ☺️

      Życzę wesołych świąt!

Zostaw odpowiedź