Sezon na świąteczne wypieki w "Weekendowej Cukierence" oficjalnie uważam za otwarty.
Jako pierwsze prezentuje urocze ciasteczka korzenne choinki. Gdy tylko je upiekłam nie mogłam się doczekać aż podzielę się z Wami przepisem 🙂 Ta dekoracja z kolorowych cukierków m&ms na choince to jest coś co wywoła uśmiech na nie jednej buźce! Myślę, że Wasze pociechy odnajdą radość we wciskaniu cukierków w surowe ciasto. A później z apetytem zjedzą swoje choinki.
Jak smakują piernikowe choinki? Oczywiście pysznie, są słodziutkie, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Nie jest to typowy przepis na pierniczki, ale są to ciasteczka z dodatkiem korzennych przypraw. Są proste do zrobienia, ale ciasto wymaga wcześniejszego schłodzenia. Chłodzimy je po to by dało się łatwiej wałkować. Nie będzie się wówczas kleiło do stolnicy i do rąk. Cukierki wciska się w choinki bardzo łatwo. Ciasteczka rosną podczas pieczenia i są puszyste. A cukierki ładnie trzymają się ciasta, nie odpadają. Z podanego przepisu otrzymacie pokaźną ilość pysznych ciastek.
Zapraszam też po inne świąteczne inspiracje TUTAJ.

Piernikowe choinki
SKŁADNIKI (50 sztuk):
- 175g masła,
- 130g cukru trzcinowego,
- 1 jajko,
- ¾ szklanki miodu,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- 1 i ½ łyżeczki imbiru,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 i ½ łyżeczki sody,
- 4 szklanki mąki (około 560g),
- DODATKOWO:
- 2 opakowania mm&s
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną mieszamy z imbirem, pieprzem, sodą, solą i przyprawą do piernika.
Masło ucieramy z cukrem trzcinowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i miód. Ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia składników. Masa będzie bardzo gęsta. Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, góra-dół.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm. Z ciasta wycinamy foremką kształt choinki. Ciastka przenosimy na blaszkę i wciskamy w nie cukierki m&ms. Pieczemy około 8-10 minut – do zarumienia.
Ciastka pieczemy w dwóch – trzech turach.
Ciastka wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Ciastka będą na początku bardzo miękkie, ale stwardnieją.
Życzę smacznego!

Piernikowe choinki

Piernikowe choinki
Świetny przepis na ciasteczka. Ciasto bezproblemowa po kilku godzinach w lodowce jest bardzo przyjemne do pracy. Ciasteczka przepyszne!! Będą idealne na Święta do kawki 😍
Bardzo się cieszę, że smakowały ❤️
Dzisiejsze choineczki oczywiście u mnie podwójna porcja opcja z lentilkami genialna pierwszy raz bez brudzenia się lukrem
Śliczne! 😍
A ja mam pytanko. Ila mniej więcej wczesniej przed świętami mogę je zrobić żeby nic sie z nimi nie stalo?
Myślę, że tak najwcześniej 5 dni przed 😉
Super przepis ❤
Śliczności 🎄
Dzieciaki je uwielbiają 😉 stad zdjęcie z przygotowania, bo gotowych juz nie zdążyłam sfotografować;D
Bardzo się cieszę, że cieszą się takim powodzeniem 🙂
Idealne! Zostawiliśmy je jako poczęstunek dla Mikołaja-zjadł wszystko:)
A to łakomczuch 😛
Polecam! Ciasto bardzo plastyczne, cukierki pięknie się przyklejają 🙂
Piękne i pyszne 🎄❤️
Ciasteczka przepyszne!
Dziękuję! Wyszły piękne 😍
Pierniczki są przepyszne i mega puszyste 😍 zapisuje przepis na przyszły rok
Wyszły przepiękne!🎄 Cieszę się, że smakują 😍