Piernikowe choinki

Sezon na świąteczne wypieki w "Weekendowej Cukierence" oficjalnie uważam za otwarty.

Jako pierwsze prezentuje urocze ciasteczka korzenne choinki. Gdy tylko je upiekłam nie mogłam się doczekać aż podzielę się z Wami przepisem 🙂 Ta dekoracja z kolorowych cukierków m&ms na choince to jest coś co wywoła uśmiech na nie jednej buźce! Myślę, że Wasze pociechy odnajdą radość we wciskaniu cukierków w surowe ciasto. A później z apetytem zjedzą swoje choinki.

Jak smakują piernikowe choinki? Oczywiście pysznie, są słodziutkie, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Nie jest to typowy przepis na pierniczki, ale są to ciasteczka z dodatkiem korzennych przypraw. Są proste do zrobienia, ale ciasto wymaga wcześniejszego schłodzenia. Chłodzimy je po to by dało się łatwiej wałkować. Nie będzie się wówczas kleiło do stolnicy i do rąk. Cukierki wciska się w choinki bardzo łatwo. Ciasteczka rosną podczas pieczenia i są puszyste. A cukierki ładnie trzymają się ciasta, nie odpadają. Z podanego przepisu otrzymacie pokaźną ilość pysznych ciastek.

Zapraszam też po inne świąteczne inspiracje TUTAJ.

Piernikowe choinki

Piernikowe choinki

SKŁADNIKI (50 sztuk):

  • 175g masła,
  • 130g cukru trzcinowego,
  • 1 jajko,
  • ¾ szklanki miodu,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 i ½ łyżeczki imbiru,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 i ½ łyżeczki sody,
  • 4 szklanki mąki (około 560g),
  • DODATKOWO:
  • 2 opakowania mm&s

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną mieszamy z imbirem, pieprzem, sodą, solą i przyprawą do piernika.

Masło ucieramy z cukrem trzcinowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i miód. Ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia składników. Masa będzie bardzo gęsta. Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, góra-dół.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm. Z ciasta wycinamy foremką kształt choinki. Ciastka przenosimy na blaszkę i wciskamy w nie cukierki m&ms. Pieczemy około 8-10 minut – do zarumienia.

Ciastka pieczemy w dwóch – trzech turach.

Ciastka wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Ciastka będą na początku bardzo miękkie, ale stwardnieją.

Życzę smacznego!

Piernikowe choinki

Piernikowe choinki

Piernikowe choinki

Piernikowe choinki

4 komentarzy

  1. Świetny przepis na ciasteczka. Ciasto bezproblemowa po kilku godzinach w lodowce jest bardzo przyjemne do pracy. Ciasteczka przepyszne!! Będą idealne na Święta do kawki 😍

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakowały ❤️

  2. Dzisiejsze choineczki oczywiście u mnie podwójna porcja opcja z lentilkami genialna pierwszy raz bez brudzenia się lukrem

    • cukiereczek

      Śliczne! 😍

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij