Cycki teściowej

Takiego ciasta jeszcze na blogu nie było ... 😉 Witam gorąco w "Weekendowej Cukierence". Dzisiaj częstuję pysznym ciastem o bardzo figlarnej nazwie 😉 Ciasto to jest przygotowywane w moim rodzinnym domu na większe imprezy i obowiązkowo na święta. Uwielbiam połączenie makowego spodu z przepysznym kremem i galaretką. Musicie koniecznie spróbować 🙂

A może niejedna synowa czy zięć zaskoczy takim ciastem swoją teściową? 🙂

Składniki:

  • CIASTO:
  • 4 białka,
  • 120g maku,
  • 80g wiórek kokosowych,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • KREM:
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 130g masła
  • 20 biszkoptów,
  • 20 rodzynek,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie:
 

Mak zaparzamy gorącą wodą i moczymy przez noc. Następnie zostawiamy na sitku, aby obciekł i przekręcamy raz przez maszynkę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier puder i cukier waniliowy i miksujemy chwilkę do momentu aż cukier się rozpuści. Dodajemy wiórki kokosowe i mak i miksujemy do połączenia składników. Foremkę (23x28cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Żółtka miksujemy z cukrem do białości. następnie dodajemy mleko, mąkę, dokładnie miksujemy i wstawiamy na ogień, Cały czas mieszając gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania gęstego budyniu. Powstały budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy razem aż do uzyskania kremowej konsystencji. Krem wykładamy na podpieczony spód. Wodę mieszamy z kilkoma kroplami soku z cytryny, maczamy w niej delikatnie biszkopty i układamy je na cieście. Na każdym biszkopcie układamy rodzynka. Biszkopta maczamy tylko troszkę tak, aby dało się wbić rodzynka. Galaretki rozpuszczamy w 600ml gorącej wody. Biszkopty zalewamy tężejącą galaretką. Ostawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego 🙂




4 komentarzy

  1. Bardzo smaczne ciacho 🙂 mina szwagra bezcenna, gdy usłyszał jego nazwe:D

    20171225_105648

    • cukiereczek

      Asiu cieszę się, że smakowało 🙂

  2. hej w ilu ml wrzatku moczysz mak ?

    • cukiereczek

      Mak zalewamy wodą tak, aby cały był przykryty.

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij