Puszysty sernik śmietankowy

Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Już za kilka dni święta wielkanocne więc prezentuję Wam dzisiaj przepyszny sernik, który możecie upie za tydzień. Zaryzykuję stwierdzeniem, że to najlepszy sernik jaki robiłam. Jak dotąd moim faworytem był sernik biały puch. Puszystość uzyskujemy poprzez ubitą śmietanę i białka. Ciasto przygotowujemy na kruchym spodzie. Ciekawostką jest dodanie do niego mąki ziemniaczanej. Ciasto wychodzi dość lepiące, ale w niczym to nie przeszkadza. Spodu nie musimy podpiekać, od razu pieczemy go z masą serową. Sernik możemy przygotować też na spodzie z herbatników (zamiast spodu kruchego). Sernik jest naprawdę pyszny i miałam wrażenie, że lepsze był przez kolejne dni.

Puszysty sernik śmietankowy

Puszysty sernik śmietankowy

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 180g miękkiego masła,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 10 jajek,
  • 400g śmietany kremówki,
  • Szczypta soli,

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Miękkie masło umieszczamy w misce, dodajemy cukier puder. Ucieramy je kilka minut na jasną i puszystą masę maślaną. Dodajemy jajko i ucieramy jeszcze 30 sekund. Dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia składników.

Ciasto wykładamy do blaszki za pomocą łyżki. Ciasto wyrównujemy w blaszce.

MASA SEROWA: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki na sernik (oprócz śmietany) powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek.

Do dużej miski wkładamy żółtka i dodajemy ½ szklanki cukru pudru i cukier waniliowy. Ucieramy je mikserem przez kilka minut aż otrzymamy jasną i puszystą masę jajeczną. Dodajemy ser i budynie. Mieszamy chwilkę mikserem do połączenia składników. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę i delikatnie, już przy pomocy szpatułki, łączymy z masą serową. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy po łyżce pozostałego cukru pudru (1 szklanka) i dalej ubijamy (aż do skończenia cukru). Ubite białka łączymy delikatnie z masą serową (za pomocą szpatułki). Masę serową wykładamy do foremki.

Foremkę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Sernik pieczemy 40 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i sernik pieczemy jeszcze 20 minut (czyli w sumie 1h).

Wyłączamy piekarnik i sernik zostawiamy w środku. Nie otwieramy drzwiczek przez 30 minut. Następnie ostrożnie uchylamy drzwiczki i ciasto zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Po wystygnięciu sernik możemy przełożyć do lodówki.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Sernik najlepiej smakuje, gdy ma temperaturę pokojową. Więc jeśli będziecie go przechowywać w lodówce należy wyjąć go 1 godzinę wcześniej, aby się ocieplił.

2) Ciasto na spód będzie bardzo klejące, ale takie ma być. Nie należy się tym przejmować. Ciasto ładnie się piecze razem z masą serową, nie będzie surowe.

3) Sernik podczas pieczenia może pęknąć, ale nie należy się tym przejmować.

Puszysty sernik śmietankowy

Puszysty sernik śmietankowy

Puszysty sernik śmietankowy

Puszysty sernik śmietankowy

Inspiracja: Przyślij Przepis

6 komentarzy

  1. Czy budynie mają być dodane do masy w proszku? Śmietana kremówka to śmietana 30%

    • cukiereczek cukiereczek

      Asiaku budyń dodajemy w postaci proszku. Śmietanę możemy użyć 30% lub 36%.

      • Pieczemy góra dół? Czy termoobieg?

        • cukiereczek cukiereczek

          Karolina góra-dół.

  2. Niebo w gębie!

    IMG_20180506_190434

    • cukiereczek cukiereczek

      Karolina wygląda super!

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij