Puszysty sernik śmietankowy

Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Już za kilka dni święta wielkanocne więc prezentuję Wam dzisiaj przepyszny sernik, który możecie upie za tydzień. Zaryzykuję stwierdzeniem, że to najlepszy sernik jaki robiłam. Jak dotąd moim faworytem był sernik biały puch. Puszystość uzyskujemy poprzez ubitą śmietanę i białka. Ciasto przygotowujemy na kruchym spodzie. Ciekawostką jest dodanie do niego mąki ziemniaczanej. Ciasto wychodzi dość lepiące, ale w niczym to nie przeszkadza. Spodu nie musimy podpiekać, od razu pieczemy go z masą serową. Sernik możemy przygotować też na spodzie z herbatników (zamiast spodu kruchego). Sernik jest naprawdę pyszny i miałam wrażenie, że lepsze był przez kolejne dni.

Puszysty sernik śmietankowy

Puszysty sernik śmietankowy

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 180g miękkiego masła,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 10 jajek,
  • 400g śmietany kremówki,
  • Szczypta soli,

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Miękkie masło umieszczamy w misce, dodajemy cukier puder. Ucieramy je kilka minut na jasną i puszystą masę maślaną. Dodajemy jajko i ucieramy jeszcze 30 sekund. Dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia składników.

Ciasto wykładamy do blaszki za pomocą łyżki. Ciasto wyrównujemy w blaszce.

MASA SEROWA: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki na sernik (oprócz śmietany) powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek.

Do dużej miski wkładamy żółtka i dodajemy ½ szklanki cukru pudru i cukier waniliowy. Ucieramy je mikserem przez kilka minut aż otrzymamy jasną i puszystą masę jajeczną. Dodajemy ser i budynie. Mieszamy chwilkę mikserem do połączenia składników. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę i delikatnie, już przy pomocy szpatułki, łączymy z masą serową. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy po łyżce pozostałego cukru pudru (1 szklanka) i dalej ubijamy (aż do skończenia cukru). Ubite białka łączymy delikatnie z masą serową (za pomocą szpatułki). Masę serową wykładamy do foremki.

Foremkę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Sernik pieczemy 40 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i sernik pieczemy jeszcze 20 minut (czyli w sumie 1h).

Wyłączamy piekarnik i sernik zostawiamy w środku. Nie otwieramy drzwiczek przez 30 minut. Następnie ostrożnie uchylamy drzwiczki i ciasto zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Po wystygnięciu sernik możemy przełożyć do lodówki.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Sernik najlepiej smakuje, gdy ma temperaturę pokojową. Więc jeśli będziecie go przechowywać w lodówce należy wyjąć go 1 godzinę wcześniej, aby się ocieplił.

2) Ciasto na spód będzie bardzo klejące, ale takie ma być. Nie należy się tym przejmować. Ciasto ładnie się piecze razem z masą serową, nie będzie surowe.

3) Sernik podczas pieczenia może pęknąć, ale nie należy się tym przejmować.

Puszysty sernik śmietankowy

Puszysty sernik śmietankowy

Puszysty sernik śmietankowy

Puszysty sernik śmietankowy

Inspiracja: Przyślij Przepis

28 komentarzy

  1. Czy budynie mają być dodane do masy w proszku? Śmietana kremówka to śmietana 30%

    • cukiereczek cukiereczek

      Asiaku budyń dodajemy w postaci proszku. Śmietanę możemy użyć 30% lub 36%.

      • Pieczemy góra dół? Czy termoobieg?

        • cukiereczek cukiereczek

          Karolina góra-dół.

  2. Niebo w gębie!

    IMG_20180506_190434

    • cukiereczek cukiereczek

      Karolina wygląda super!

  3. Sernik jest cudowny! I zgodzę się z tobą, bo na 2 i 3 dzień byl jeszcze lepszy. Zdecydowanie mój nr 1,dziękuję ❤️

    • cukiereczek cukiereczek

      Sandi bardzo się cieszę, że smakował ?

    • Wyszedl pyszny 😋

      • cukiereczek cukiereczek

        Bardzo mi miło 😃

  4. Przepyszny sernik śmietankowy. Nigdy wcześniej nie jadłam lepszego. Spod jest bardzo smaczny taki maslany.

    • cukiereczek cukiereczek

      Monika dziękuję za miłe słowa ? Pięknie się prezentuje w Twoim wykonaniu.

  5. Jakie budynie ; na 0,5 czy 3/4 l mleka ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Na 0.5l mleka.

      • Mam pytanie odnośnie twarogu,czy kupujecie zwykle kostki i mieliście 3razy,czy używacie jakiegoś innego twarogu?

        • cukiereczek cukiereczek

          Weronika kupuje twaróg mielony z wiaderka. Zazwyczaj kupuje Mój Ulubiony z Wielunia lub Twaróg Piątnica.

  6. Zrobiłam pyszny jest ale niestety bardzo mi upadł A tak pilnowalam żeby krok w krok z przepisem … nie mam niestety zdolności do serników 😉

    • cukiereczek cukiereczek

      Sandra bardzo mi przykro 🙄 Powodów może być kilka: za długie miksowanie składników, za szybkie schłodzenie sernika, składniki nie w temperaturze pokojowej…

    • Pycha

      • cukiereczek cukiereczek

        Kasiu jaki piękny 😍

  7. Cudo, cudo, cudo. Obłędny smak i ta puszystość.
    Mąż zjadł w ciągu dwóch dni to ciasto i pyta kiedy upiekę znowu.
    Kasiu powiedz czy wyjdzie mi sernik jeśli nie dam nic na spód? Po prostu samą masę serowa chciałbym upiec? Jak myślisz?

    • cukiereczek cukiereczek

      Anita dziękuję za miłe słowa 😍 Myślę, że można upiec bez spodu.

  8. Sernik 😋…pyszny. Długo szukałam dobrego przepisu na wilgotny i puszysty sernik. Wreszcie znalazłam. Dziękuję za przepis i gorąco zachęcam do wypróbowania.

    • cukiereczek cukiereczek

      Iwona dziękuję za miłe słowa 😉

  9. Witam mozna upuec na herbatnikach ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Kasiu myślę, że tak 😊

  10. Kasiu , przymierzam się do upieczenia Twojego sernika . Zastanawiam się jednak czy lepiej kupić ser wiaderkowy / u nas jest na ogół włoszczowski / czy do zmielenia..

    • cukiereczek cukiereczek

      Można użyć sera z wiaderka, ale musi być dobrej jakości, gęsty. Ze znanych serów wiaderkowych polecam Mój Ulubiony lub Piątnica. Nie znam niestety tego włoszczowskiego 😟

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij