Tort śmietankowy

Maj to czas komunii. Przyda się Wam więc przepis na tort w ramach "Weekendowej Cukierenki". Prezentuje Wam najprostszy z tortów – czyli biszkopt przełożony kremem śmietankowym i dżemem. Boki i wierzch ciasta dekorujemy kremem za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej wówczas będzie się bardzo dobrze kroił. Ten tort uda się każdemu, polecam!

Tort śmietankowy

Tort śmietankowy

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • KREM ŚMIETANOWY:
  • 800g śmietany kremówki,
  • 250g serka mascarpone,
  • 7 łyżek cukru pudru,
  • Odrobina aromatu cytrynowego,
  • DODATKOWO:
  • 1 słoiczek ulubionego dżemu np. porzeczkowego, wiśniowego, truskawkowego,
  • Borówki, wiórki kokosowe i listki mięty do dekoracji,
  • PONCZ:
  • 1/3 szklanki wody,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku oraz olej cały czas miksując. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (o średnicy 21-22cm) smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 4 części.

PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

KREM ŚMIETANOWY: Do miski wkładamy schłodzoną śmietanę kremówkę, serek mascarpone oraz cukier puder. Ubijamy je razem mikserem aż powstania gęsta, puszysta masa. Pod koniec dodajemy aromat. Nie ubijamy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła.

ZŁOŻENIE CIASTA: Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go 1/3 przygotowanego ponczu. Następnie smarujemy go dżemem. Kolejno smarujemy porcją kremu śmietanowego. Następnie układamy drugi blat biszkoptu. Ponczujemy go 1/3 ponczu, a następnie porcją kremu śmietanowego. Kolejno układamy trzeci blat biszkoptu. Ponczujemy go, smarujemy dżemem i porcją kremu śmietanowego i całość przykrywamy czwartym blatem biszkoptu. Ciasto lekko dociskamy do patery.

Bok i wierzch ciasta smarujemy częścią  pozostałego kremu śmietanowego. Resztę kremu przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki i zdobimy nim wierzch i boki ciasta. Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi. A na górze układamy owoce. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin.

Życzę smacznego  🙂

Tort śmietankowy

Tort śmietankowy

Tort śmietankowy

Tort śmietankowy

2 komentarzy

  1. Wyszedł wyśmienity ❤genialny przepis 😍😍wszystko się udaje 😉

    • cukiereczek cukiereczek

      Aniu jaki piękny 😏 Cieszę się, że smakuje!

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij