Tort śmietankowy

Maj to czas komunii. Przyda się Wam więc przepis na tort w ramach "Weekendowej Cukierenki". Prezentuje Wam najprostszy z tortów – czyli biszkopt przełożony kremem śmietankowym i dżemem. Boki i wierzch ciasta dekorujemy kremem za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej wówczas będzie się bardzo dobrze kroił. Ten tort uda się każdemu, polecam!

Tort śmietankowy

Tort śmietankowy

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • KREM ŚMIETANOWY:
  • 800g śmietany kremówki,
  • 250g serka mascarpone,
  • 7 łyżek cukru pudru,
  • Odrobina aromatu cytrynowego,
  • DODATKOWO:
  • 1 słoiczek ulubionego dżemu np. porzeczkowego, wiśniowego, truskawkowego,
  • Borówki, wiórki kokosowe i listki mięty do dekoracji,
  • PONCZ:
  • 1/3 szklanki wody,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku oraz olej cały czas miksując. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (o średnicy 21-22cm) smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 4 części.

PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

KREM ŚMIETANOWY: Do miski wkładamy schłodzoną śmietanę kremówkę, serek mascarpone oraz cukier puder. Ubijamy je razem mikserem aż powstania gęsta, puszysta masa. Pod koniec dodajemy aromat. Nie ubijamy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła.

ZŁOŻENIE CIASTA: Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go 1/3 przygotowanego ponczu. Następnie smarujemy go dżemem. Kolejno smarujemy porcją kremu śmietanowego. Następnie układamy drugi blat biszkoptu. Ponczujemy go 1/3 ponczu, a następnie porcją kremu śmietanowego. Kolejno układamy trzeci blat biszkoptu. Ponczujemy go, smarujemy dżemem i porcją kremu śmietanowego i całość przykrywamy czwartym blatem biszkoptu. Ciasto lekko dociskamy do patery.

Bok i wierzch ciasta smarujemy częścią  pozostałego kremu śmietanowego. Resztę kremu przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki i zdobimy nim wierzch i boki ciasta. Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi. A na górze układamy owoce. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin.

Życzę smacznego  🙂

Tort śmietankowy

Tort śmietankowy

Tort śmietankowy

Tort śmietankowy





29 komentarzy

  1. Wyszedł wyśmienity ❤genialny przepis ??wszystko się udaje 😉

    • cukiereczek

      Aniu jaki piękny ? Cieszę się, że smakuje!

  2. Rewelacyjny ❤nawet całego dnia nie przetwał ? ?

    • cukiereczek

      Kamila a jak pysznie wygląda 🙂 Bardzo mi miło.

  3. A na tortownice o średnicy 24cm ile produktów na krem dac ?

    • cukiereczek

      Klaudia proponuję wówczas zwiększyć ilość kremu o 20 % ?

      • A czy może Pani podać proporcje na tortownicę o szerokości 24cm?

        • cukiereczek

          Może Pani zachować te same proporcje na tortownicę 24cm. Tylko biszkopt piec chwilkę krócej. A później można biszkopt przekroić na 3, a nie na 4 części 😃

    • Pyszny torcik, uwielbiam korzystać z przepisów z twojego bloga pychaa??

      • cukiereczek

        Bardzo dziękuję za miłe słowa ? Tort prezentuje się pięknie ?

  4. a mogę go odstawić do piwnicy na całą noc?(mieszkam w domu, w piwnicy mam dobrą temp. na ciasta a tort mi jest potrzebny na jutro ale dziś muszę go zrobić)

    • cukiereczek

      Tak ?

    • Śmietana kremowka ile procent? Czy może być ta płynna?

      • cukiereczek

        Lepsza będzie 36%♥️

        • Czy na biszkopt nie trzeba będzie dodać mąki ziemniaczanej? A czy śmietanka 36%ta płynna czy gęsta? Przepraszam pierwszy raz będę robić tort i stąd moje pytania.

          • cukiereczek

            Akurat ten biszkopt nie wymaga dodania mąki ziemniaczanej. Jest to prosty biszkopt z olejem i proszkiem do pieczenia. Śmietanę polecam raka gęsta, 36% marki Piątnica. Używam tylko tej i jest dla mnie najlepsza, gęsta, stabilna 😉

  5. a lepiej dać dżem wiśniowy z rapsodii(ma wiśnie więc może być trochę nie równo)czy konfiturę śliwkową?

    • cukiereczek

      Można użyć dowolnego dżemu.

    • Czy można pominąć dżem?

      • cukiereczek

        Tak. Można użyć owoców zamiennie lub przygotować frużelinę owocową lub całkowicie pominąć dżem.

  6. Czy biszkopty można upiec dzień lub 2 wcześniej? I czy inne owoce też będą dobre?

    • cukiereczek

      Tak, nawet lepiej upiec biszkopt dzień wcześniej ? Dobre będą jagody, truskawki, maliny – ale świeże. Myślę, że brzoskwinie z puszki też się sprawdzą.

      • A jakie proporcje na poncz do tortu o średnicy 24?

  7. Ile śmietanki i mascarpone oraz ponczu do tortu p średnicy 26 cm

    • cukiereczek

      Proponuję zrobić 1,5 porcji tortu.

  8. Czy mozna uzyc mrozonych borowek?

    • cukiereczek

      Nie, tylko świeże owoce dajemy do środka ?

  9. 800g śmietany kremówki to będzie około 1,3litra? 🙂

    • cukiereczek

      Nie, to będzie około 0,75l 🙂

Zostaw odpowiedź